Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2018. május 25. | péntek | Orbán nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolatok
Ivan Zak

Túl a tengeren  - Ivan Zak

Bár a XXI. században nem szokásunk foglalkozni olyan előadókkal, akik a magyar - de minimum az angol - nyelv használata nélkül bátorkodnak nótázni, ezúttal - vagy ezentúl - mégis kivételt teszek. Akár személyes érintettségem okán,  akár kíváncsiságból - most délnek vesszük a virtuális irányt.

Cikkem írása közben éppen nagyszabású koncert zajlik a zágrábi arénában. Az eredeti tervek szerint én magam most valahol a „dühöngőben” tombolnék az egyik horvátországi nyaralásom során megismert kedvencem koncertjén, de egy baleset budapesti otthonomba kényszerített. Annak ellenére, hogy a hiányom minden kétséget kizáróan  elviselhetetlen veszteség számukra, a zágrábi közlekedés zavartalanul üzemel és - duzzogva ugyan - a koncerthelyszín is megtelt. A Youtube  egyébként  elérhető az okostévén, Zágráb pedig messze lenne ilyen hidegben -  jó itt nekem.
Ivan Volarić Zak nevével megközelítőleg két éve találkoztam először, amikor egy nyaralásról hazatérve úgy éreztem, Horvátország jobb sorsra érdemes annál, minthogy tengerparti kalandjainkat magunk mögött hagyva megfeledkezzünk az ott élőkről, ezért egy földrajzi, történelmi és politikai gyorstalpalót követően a horvát nyelv megismerésére adtam a fejem. Az alapvető „szia” és „köszönöm” szavakon felül az ember ilyenkor csillapíthatatlan vágyat érez olyan mainstream kifejezések megismerésére is, mint például a „szerelem”, amire keresve sem találhat jobb módszert egy népszerű énekesnél. A recept klasszikus:  egy populáris előadó, csipetnyi sárm és az eredmény garantáltan minimum egy szerelmes lemez. 

Az első  nehézségek után - finoman szólva is „too difficult”  dalt keresni nulla nyelvtudással - igyekezetem meghálálta magát és rátaláltam Ivan Zak dalaira. Választásom eszményinek sikeredett, Zak minden szempontból kiváló alanynak bizonyult: fiatal, menő, ismert és rádióbarát dalai tökéletesen alkalmasak arra, hogy az ember az egyetlen „Dobar dan” tudásának  - amire amúgy szerfelett büszke - ellenére is végig akarja üvölteni a számokat.

Bár közvetlen környezetem teljes döbbenetét kiharcolva elhatározásom - és a horvát tanárom türelme - túlmutatott az Ivan Zak dalokon és mára már előfordulnak esetek, amikor egy-egy ex-jugoszláv dalt megértek, pontosan tudom, hogy a többség erre még egy jó koncertért cserébe sem lesz kapható. Azonban ha ebben a hűvös, télvégi időben mégis sikerülne legyőznünk az „Úristen, szláv nyelv” (tudom, pontosan így csináltam én is) félelmünket, mindenképpen javaslom déli szomszédjaink audiokínálatának böngészését, ha másért nem is, hát azért, hogy nyáron, tűző napon a kompra várva magunkba tudjunk szippantani egy kis horvát életérzést a rádióból ahelyett, hogy a rendre otthonhagyott naptej miatt veszekednénk, aminek hiányát egyébként már Zágrábnál észrevettük. A szerencsésebbek egyébként a nyaralóhelyeken is találkozhatnak koncertekkel, az igazán kiváltságos egyének pedig akár az apartmanból kántálhatják végig a soundchecket - átmeneti szomszédom nyilvánvalóan nem volt olyan boldog Ivan Zak látogatásától. 

Nos, mielőtt pár percre nyaralni indulnánk főhősünk klipjeivel, azért röviden tekintsük át, ki is ő; elvégre mégsem hajókázhatunk az Adrián egy idegennel.
Ivan Volarić Zak a horvát főváros, Zágráb gyermekeként hat évesen kezdett zenével foglalkozni.  Tizennégy évesen alapította első zenekarát, majd hamarosan televíziós műsorokban is feltűnt, melyek közül kiemelkedőnek számított a Dora 2002 (Horvátország Eurovíziós válogatója). 2003-ban horvát, majd 2008-ban és 2009-ben  hercegovinai televíziós produkciókban bukkant fel újra, utóbbival végül igen nagy médiaérdeklődést váltott ki.   Még ugyanebben az évben kiadta Adrenalin albumát, ami rövidesen a horvát slágerlisták élén szerepelt. 2012-ben jelent meg nagysikerű Bolje od najbolje (Jobb a legjobbnál) nagylemeze, melyen az összes dal saját szerzeménye és több szempontból is igazi fordulópontot jelentett számára. Több ismert énekessel dolgozott együtt, míg karrierje végül megérett arra, hogy neve önálló brandet képviseljen. Mára egyike Horvátország legismertebb előadóinak, dalai gyakorlatilag állandó szereplői a horvát rádiók slágerlistáinak.

Új dalok tekintetében igen termékeny, évente több videoklippel is előáll, videóinak nézettsége pedig többnyire pármilliós volumenű, de van olyan klipje, amit összesen több, mint 11 millió alkalommal játszottak le - ebben mondjuk komoly szerepe van a környezetnek is. Ez utóbbit egyébként több alkalommal is bravúrosan választotta ki a stáb; láthattunk már hegyekben, kastélyban, az Adrián, vagy éppen Piranban (Szlovénia) forgatott videókat is. Ezek közül válogattunk.

Update: a világhírű előadóknak is helyt adó arénában közel 18 000 ember gyűlt össze Zak koncertjén. A  produkción készült fotókat elnézve kaphatunk egy kis ízelítőt a hangulatból.

További fotók ITT érhetők el.

Fülöp Dóra
Fotók: Ivan Zak D.o.o  / Pixsell Hr

[2017.03.18.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
lakodalomba zeneszolgaltatas zenész [2018.05.24.]
Billentyűst zenekar [2018.05.21.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Szomorú vasárnap a Madách Színházban - képek 
Mutatjuk az előadáson készült képeket.

Így köszöntötték Felföldi Anikót - képekben
Felföldi Anikó áprilisban töltötte be 80....

Szívmelengető volt a Korál jubileumi nagykoncertje
Roger Waters egyedülálló koncertet adott Budapesten - képekben
Pécsi Egyetemi Napok 2018 - retrospektív: sok-sok képpel készültünk
Kensington a Barba Negra fedélzetén  - képekben
Jól átgondolt koncertet adott a Barabás Lőrinc Quartet
beszámolók még