Alensa: 35% TopVue termékekre
2021. január 22. | péntek | Vince, Artúr nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Most érkezett! Mégis lesz Szabadtéri Játékok a Dóm téren
Megkezdődtek az idei Szegedi Szabadtéri próbái
Fontos információt közöltek a Szegedi Szabadtéri szervezői
Képgalériák
Akárki - olvasópróba
Kapcsolatok
Szegedi Szabadtéri Színpad
Újszegedi Szabadtéri Színpad

Már próbál a Dóm téri "Akárki" Zsótér Sándorral és Hegedűs D. Gézával

Elindult az Szegedi Szabadtéri Játékok egyik legkülönlegesebb darabjának próbafolyamata. Az Akárki című színjáték főszerepeiben két Kossuth-díjas művészt, Zsótér Sándort és Hegedűs D. Gézát láthatja a közönségjúlius 24-én a Dóm téren.

Az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ a Játékok készülő produkciója, az Akárki. A darab érdekessége, hogy a Szabadtéri előképének számító salzburgi dóm előtti játékok műsorában minden évben ezt a produkciót állítják színre, így a fesztivál mintegy 90 éves „adósságát” törleszti.

A címszereplő, Akárki egy élete végéhez érkező ember, akinek ideje számadást adnia eddigi életéről. Hogy a mennybe jusson, végső elkeseredésében bármit képes megtenni. A rendező, Bodolay Géza elmondta: a főszereplő „neve” is jól mutatja, hogy személye lényegtelen: Akárki mi magunk vagyunk, minden ember. A darabban a legkülönbözőbb emberi tulajdonságok, erények és bűnök nyernek megszemélyesítést - ám végül kiderül: egyikük sem megfelelő társa az embernek a túlvilágra.

A Szabadtéri korábban bejelentette: a humortól sem mentes előadásban a főszerepekben két Kossuth-díjas művészt láthatnak a nézők. A címszereplőt Zsótér Sándor, míg a Halál és a Bölcs szerepét Hegedűs D. Géza alakítja.

A Jótett és Angyal karakterét Gidró Katalin ölti magára, a többi megszemélyesített tulajdonságot pedig a Szabadtérihez több szálon kötődő ismert szegedi színészek játsszák. Isten és Testvérként Kosztolányi József, Szépségként Sebők Maya, Barátság és Erőként Sorbán Csaba, Rokon és Józanságként Balog József, valamint Vagyon és Öt érzékként Farkas László Róbert lép színpadra.

Az Akárkit július 24-én, pénteken láthatja a közönség a Dóm téren. Mivel a Szabadtéri vezetősége kiemelten fontosnak tartja, hogy a jelenlegi helyzetben mindenki számára hozzáférhető legyen a kultúra, a székesegyház elé megálmodott előadást ingyenesen tekintheti meg a közönség.

Harangozó Gyula a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója elmondta, mennyire örülnek, hogy a Szegedi Szabadtér programja mégis megvalósulhat. Mennyire fájdalmas érzés volt, hogy talán a covid-19 megsemmisíti a 90 éve felszentelt Dóm tér nyári színházi fesztiválját. A darabválasztás jelképes értékű, mint ahogyan jelkép értéke van annak is, hogy az előadásért nem kell belépőjegyet fizetni. A Szegedi Szabadtéri Játékok ajándéka ez a nézők felé.

Az olvasópróbát Bodolay Géza – Jászai Mari-díjas színházi rendező, érdemes művész vezette fel, sok nevetéssel, sztorizgatással indult a próba. A művészek ismerkedtek a szöveggel és a Benedek Mari által tervezett jelmezekkel.

Az allegorikus szereplőket felvonultató vallásos színjáték látványvilágát magának Schulek Frigyesnek a Fogadalmi templom tervezőjének köszönhetjük. A darab kreatív producere Herczeg T. Tamás.

Belépők

 

Akárki - olvasópróba - képekben - klikk a fotóra

 

[2020.06.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

"Legdrágább nyájas olvasó!" - A Bridgerton család - Filmajánló
Ha a megszólításomat...beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával