2021. július 25. | vasárnap | Kristóf, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ismét Budapesten lesz látható az Elisabeth musical
Elkezdődött a 2020-as Színházi Szemle a Városmajorban
Legyen úgy! - Dés László vendége Szinetár Dóra lesz
Best of Geszti - képekben
Elisabeth musical kétszer is a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon - napi szereposztás
Képgalériák
Fenyő Maszkabál
Kapcsolatok
Fenyő Miklós
Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Maszkabálról jött a hír - Képes beszámoló Fenyő Miklós koncertjéről

Buliztunk egyet a Margitszigeten a magyar könnyűzenei élet nagy alakjával, a Gyémántlemezes, Artisjus- és Fonogram Életmű-díjas Fenyő Miklóssal. A magyar rock and roll immáron nagypapája, 23. alkalommal adott koncertet a szigeten, amelyről egy kis hangulatképet kínálunk az olvasóknak.

Az idei koncert - mint minden más is a világban – rendhagyóan alakult. Fenyő Miklós törzsközönsége, aki ahhoz szokott, hogy fergetegeset táncol és énekel a bulin, most helyéhez volt láncolva. A szervezők azt kérték, senki ne álljon fel, ne hagyja el a székét. Ez persze nem zavarta a rajongókat abban, hogy így is jól szórakozzanak. Leginkább az idősebb korosztály képviseltette magát a koncerten, de nem volt ritka, hogy családok érkeztek, már fiatal gyermekeikkel. A „kockás zakó, háromszögre kötött nyakkendő”, a pöttyös szoknya, tüll alsóval előkerült a szekrény aljából. De nem volt ritka a lófarok, a színes haj, a hosszú pajesz, a hátrafésült belakkozott frizura sem. Szolid, mértéktartó időutazás a 70-es, 80-as évekbe. A korosodó jampi srácok és lányok mégis valami melegséget hoztak az ember szívébe. Az ifjúságot!

Talán többen emlékeznek még nagy futásokra, esetleg egy kis bunyóra a 80-as évek elejéről, mikor a színes hajú, répa nadrágos fiatalok összecsaptak, a csőnadrágos, farmerdzsekis metálosokkal. Aztán lehetett menekülni mindkét tábornak a rendőrök elől. Azt hiszem, az egykori ellentétnek mára nyoma sincs, azokat a „kis viharokat” elmosta az idő. Ma már nincs buli, esküvő, utcabál a Csavard fel a szőnyeget, a Rock and roll party dalok nélkül.

Az idei helyszín egy háztető a Duna partján, onnan tekinthettünk le a háttérképek segítségével Budapestre, a Margitszigetre. A látvány visszatérő eleme volt a Víztorony. Fenyő Miklós együttesével, táncosokkal töltötte be a színpadot. A vokálos lányok - a Rum-babák - kék festő pörgős szoknyáikban, a táncosok korabeli kosztümökben idézték fel a korszakot. Fantasztikus hangszeres szólók színesítették az amúgy is frenetikus hangulatot. A művész vendégei idén Bogdán Blanka és Kristály Kriszta voltak.

A húsznál is több dal között, olyan slágerek szólaltak meg, mint a Duna parti randevú, Fiatal a nyár, Mennyország a Duna parton, Nyári Mikulás, Napfény a jégen, Csókkirály, Made in Hungária, Csak egy kis emlék, hogy csak néhányat említsünk. Nincs egyszerű helyzetben a művész, mikor koncertanyagát állítja össze, hiszen a több mint 400 dalos életműből nem olyan könnyű kiválogatni egyetlen este anyagát. Vannak számok, amik nélkül koncert nem múlhat el.

Fenyő Miklós, már régen nem komponált, írt új dalokat. Azt érezte, mindent elmondott már korábban. De a karantén időszakot fegyelmezetten betartva, újra új dalokban fogalmazta meg mondanivalóját. A koncerten, a karantén ihlette három új nóta is elhangzott, melyek erősen slágergyanúsak, a második refrént már lehetett a művésszel énekelni: Engedj szerelmesnek még lenni…

Fenyő az egész koncerten hibátlanul, CD minőségben énekelt, bár egy kis baki azért becsúszott, amikor egyik új szerzeményének elrontotta a szövegét.  Elnézést kért a közönségtől, elmondta, hogy a néhány hetes dal szövegében nem nehéz hibázni, de egy ősbemutató nem lehet pontatlan, ezért elölről kezdték együttesével a számot. Oldottan, lazán csupa szívvel szólat meg újra a Nem áll meg az élet című nóta. Az ilyen pillanatokat és az érzelmes slágereket hatalmas ovációval ünnepelte a közönség. Ezzel a történettel emberi és művészi nagyságát bizonyította.

A koncert élménye, persze a dalok mellett, látni a művészt. Hallgatni a sztorikat 30 - 50 évre visszaemlékezve. Megtapasztalni azt a szeretetet Budapest, Angyalföld, a Margitsziget és a közönség iránt, amit ő átad. Érezni a profizmust, amivel az egész stáb működik. Élvezni a fantasztikus hangzást, a látványt és a csodálatos fényeket. Adódott még váratlan esemény. A buli előtt hatalmas eső esett, talán ennek következtében történhetett meg, hogy a hangosítás egy sávja elszállt, vele Fenyő Miklós mikrofonja is. De, hogy mi történt akkor? A közönség egy emberként folytatta a dalt, érces férfihangok is kívülről fújták a szöveget, míg a technikai hibát (néhány másodperc alatt) elhárították. Az ilyen pillanatok szinte meghatották a művészt, ezek adják meg az élő bulik gyönyörűségét. Az éneklő tömeg, a hömpölygő nézőtér, az apró lámpák fényei az érzelmes dalok alatt.

Fantasztikus este volt, Fenyő Miklósnak gratulálunk, jó egészséget kívánunk, és várjuk a 24. margitszigeti koncertet!

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad idei záró programjaként a Győri Nemzeti Színház ekőadása, az Elisabeth musical lesz látható szerpember 4-én és 5-én. 

Jagri Ágnes

Az előadáson készült képeinkért klikk a következő oldalra.

[2020.09.20.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Zártosztállyá változott a Barba Negra - képekben
Szombaton mutatta be a 25 éves Hooligans a...

Megnéztük: Republic koncert a Barba Negrában - képekkel
Jégeső és égzengés harangozta be...

Megnéztük: Tankcsapda, az első évtized dalai a Budapest Parkban - képekkel
Ilyen volt a Kowalsky meg a Vega koncertje a Budapest Parkban - Képekben
Szórakoztat és tanít a Puskás című musical - képekben
beszámolók még