2021. június 21. | hétfő | Alajos, Leila nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Online rendezik meg a táncház napját

Online rendezik meg a táncház napját, szombaton a virtuális műsorfolyam palettáján többek között táncoktatás, kézműveskedés, mesemondás, valamint digitális táncház is szerepel - közölte a Hagyományok Háza csütörtökön az MTI-vel.  

    Mint írják, a Hagyományok Háza és a Zeneakadémia Koncertközpont közös szervezésében ünnepi népzenei előadást közvetítenek pénteken a Zeneakadémiáról a Békés Banda, a Berka együttes és az Erdőfű zenekar közreműködésével és kihirdetik az idei Halmos Béla-vándordíjast és -emlékérmest is.


    Másnap, szombaton egész napos műsorfolyamnak ad otthont a Hagyományok Háza. Az otthonok biztonságában többek között széki, rábaközi, moldvai és balkán táncokat lehet tanulni. Az eseményen olyan táncházas legendák is a kamerák elé álltak, mint Csatai László Csidu, aki több mint negyven éve folyamatosan vezet táncházakat vagy Kakuk Pál, aki több mint 25 évet táncolt a Magyar Állami Népi Együttesben. A programban széki táncház is szerepel.

    A kommüniké emlékeztet arra, hogy mintegy félszáz táncegyüttes a világ minden pontjáról, egymástól távol, de virtuálisan együtt táncolhat Nyitrai Tamás és zenekara és Kubinyi Júlia énekes muzsikájára. Az eseményre érkeztek táncos felvételek a Kárpát-medencén túlról, például Argentínából, Chiléből, Ausztráliából és Angliából is.

    A táncház napját azért alapították, hogy a Kárpát-medencei magyarság közkinccsé tegye az UNESCO által is elismert táncházmozgalom értékeit. Ennek nyomán tíz évvel ezelőtt, az első táncház 40 éves évfordulóján a Halmos Béla vezette Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület hagyományteremtő szándékkal egész napos szabadtéri rendezvényt kezdeményezett a május 6-ához legközelebb eső szombatra - áll az összegzésben.


MTI

[2021.05.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Megnéztük: Triász koncert a GastROCKitchen Pubban, Százhalombattán, képekkel
Hangulatos pub...beszámolók még
Otthoni játékok