Az akvavit italok lényege és fontosabb hozzáadott értéke
Mit is célszerű érteni az akvavit italok fogalma alatt? Miért szeretik olyannyira sokan az akvavit italokat, és miért érdemes nekünk is szerencsét próbálni velük? Illetve hol keressük a leginkább nyerő választást, ha kedvet kapnánk az akvavit kóstolásához?
A cikkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg, remélhetőleg némi ízelítőt szolgáltatva az akvavit italok ízleléséhez és kóstolásához.
Tegyük gyorsan tisztába, mik is azok az akvavit italok?
Jó néhány évszázadot kell visszamenni képletesen szólva a történelemben, hogy a skandináv népek egészséggel kapcsolatos praktikái, illetve a gyógynövények közös halmazában rábukkanjunk az akvavit italok eredetére.
A kulcskifejezés egyébként az aqua vitae, vagyis „az élet vize”. A középkorban a gyógyászati célú égetett szeszeket szokták ezzel a gyűjtőnévvel illetni, és kifejezetten szerették is ezeket az italokat. Aztán jóval később már ebből a kezdetleges koncepcióból született a gyógynövényekkel párolt alkohol elnevezése, vagyis az akvavit.
Hol és milyen formában találkozhatunk manapság akvavit italokkal?
Leginkább a skandináv és északi térség irányában célszerű keresgélni akkor, hogyha az akvavit italok manapság népszerű lelőhelyeit és gyártóegységeit szeretnénk kutatni. Hogy csak néhány példát említsünk meg, a dán Aalborg Akvavit, a norvég Linie, a német A.H. Johannsen, de a feröer-szigeteki Lívsins Vatn gyár egyaránt magas szinten űzi az akvavit készítését.
Egyébként Európai Uniós szinten is létezik még pontosan meghatározott irányelv arra vonatkozóan, hogy mit is lehet akvavit elnevezéssel illetni. Ennek alapján az akvavit köménymag, illetve kapormag ízesítésű szeszes ital.
Olyan szeszes ital, amelyet fűszeres vagy növényi desztillátum segítségével szokás még finomabbá alakítani. Az akvavit ízéről pedig a köménymag és a kapormag aromája gondoskodik.
Némi ízelítő a manapság magas minőséget képviselő akvavit italok kapcsán
Ha első körben csak ismerkedni szeretnénk az akvavit karakterével, akkor a norvég Linie Aquavit ideális választás lehet a kísérletezéshez. Könnyed, kellemes italnak számít ugyanis, aminek a lepárlásakor az alkoholfajtára jellemzően botanikai összetevők és finom fűszerek hozzáadása is megtörténik.
A spanyol sherry hordóban érlelt Linie Aquavit mellett az iDrinks-nél beszerezhető Aalborg Taffel Akvavit megízlelésén keresztül a dán típusú akvavitok világába is betekintést nyerhetünk. Méghozzá kellemes gyümölcsösséggel összeolvadó köményes ízek kíséretében.
Ha pedig kapásból egy valódi különlegesség kóstolására vállalkoznánk, akkor kétségtelenül az Aalborg Jubileum Akvavit lesz a nyerő opció. Annál is inkább, mivel egy exkluzív kiadásról van szó, amelyet a lepárló 100. születésnapjának apropóján dobtak piacra, és tényleg beleadták minden tudásukat.
[2021.06.15.]