2021. szeptember 19. | vasárnap | Vilhelmina nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Augusztus elején rendezik az Auer fesztivált Veszprémben

Nemzetközi zenei fesztivállal tiszteleg Veszprém városa és a Mendelssohn Kamarazenekar Auer Lipót (1845-1930) hegedűművész, a város világhírű szülöttének emléke előtt augusztus 3. és 8. között.  

    Az idei fesztivál nyitónapja - a 140 évvel ezelőtt született Bartók Bélára emlékezve - két Bartók tematikájú hangversenyt is tartogat. Délután a veszprémi székhelyű, többszörös versenygyőztes Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar előadásában Bartók gyermekek számára komponált darabjai szólalnak meg. Az ezt követő eseményen - igazi kuriózumként - Bartók Béla és Ady Endre műveinek hatására született táncelőadást láthat a közönség a Forte Társulat tolmácsolásában, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió közreműködésével - közölték a szervezők az MTI-vel

    A kamarazene műfajában lép színpadra a Fülei Balázs, Kováts Péter és Varga István alkotta Auer Trió, valamint a fiatal zeneakadémistákból alakult Korossy Kvartett. A Modern reneszánsz címet viselő, Oláh Kálmán saját műveit bemutató koncerten az Oláh Kálmán Kvartett és a házigazda Mendelssohn Kamarazenekar ad hangversenyt. Szórakoztató estének ígérkezik a Barokksolistene koncertje, akik virtuóz énekes és hangszeres zenével fogják feleleveníteni a barokk kor sörözőinek hangulatát.
    Auer Lipót révén rivaldafénybe kerül a hegedű, így Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész és kamarapartnere, Würtz Klára játékát is élvezhetik az érdeklődők. A fesztivál záróeseményeként pedig szintén a hegedűé lesz a főszerep, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével az improvizációival fűszerezett, különleges összeállítású koncertjeiről ismert Gilles Apap áll színpadra.

    A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar idén hetedik alkalommal rendezi meg az Auer Fesztivált a világhírű, veszprémi születésű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére. A fesztivál egyik fő célja, hogy Auer szülővárosába elvigye azokat a világhírű művészeket, akik a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői. Emellett célja a nemzetközi zenei világ tudomására hozni, hogy az úgynevezett orosz hegedűiskola megteremtője és a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb pedagógus-egyénisége Auer Lipót magyar volt, Veszprémben született, és itt kapta meg az egyedülállóan sikeres életútjához szükséges indító támogatást.

    A fesztiválközönség az elmúlt években hallhatta már Veszprémben többek között Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Frankl Péter, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, és a Keller Kvartett játékát.

    A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként megrendezett Auer fesztivál művészeti igazgatója Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész.


MTI

[2021.07.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük: Halott Pénz koncert a Budapest Parkban - képekkel
Szép, kerek alkalom: tizedik...

Megnéztük az EDDA koncertjét a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Sokszor...

Mélybe ránt és felemel Alföldi West Side Story-ja - képekben
Forró nyári péntek este a Balatonparton a Tankcsapdával - képekben
A Pokolgép tüzelte fel a hangulatot a Barba Negrában - képekben
beszámolók még