5 praktika, amivel tökéletes olasz pizzát készíthetsz
A pizza eredetileg Olaszországból, azon belül is Nápolyból indult világhódító útjára, és mostanra bátran elmondhatjuk, hogy leigázta az emberiséget. Számtalan formában és minőségben juthatunk ehhez az egyszerű, mégis változatos és laktató ételhez, ami nem véletlenül sokak kedvence.
A következő cikkben 5 tippet adunk neked, amivel az eredeti olasz pizza tökéletes mását tudod akár otthon is elkészíteni a grillsütőd vagy a kemencéd segítségével.
-
Tésztát csak egyszerűen!
Élesztő, víz, só, liszt, olívaolaj. Ennyire van csupán szükséged. Lehet, hogy a kedvenc gasztrovlog oldaladon vagy a receptkönyvekben mást ajánlottak, és ráadásul az sem kizárt, hogy ízletes és finom tésztát tudsz összehozni néhány extra hozzávaló, például fűszerek vagy joghurt hozzáadásával, de ha az autentikus pizzatésztát szeretnéd elkészíteni, akkor ne gondold túl a receptet.
-
Pihentetés a kulcsa mindennek
Ugyan az elkészített tészta akár másfél óra alatt is eléri azt az állagot, amivel már elküldheted a sütőbe, nem árt, ha türelmes vagy. Egy jól záródó dobozban tedd a hűtőbe a dagasztott tésztát és hagyd pihenni. Még abból sem származik hátrányod, ha napokra bent hagyod a hűtőben. Túlkelni nem fog ezen a hőmérsékleten, a kemence viszont életre kelti a tésztát.
Te is szeretnél a saját kertedben eredeti receptek alapján olasz pizzát sütni? Nézd meg a Grillplaza.hu akciós kínálatát, és találd meg azt a kerti sütögetőt, amivel a legsokoldalúbb ételeket tudod elkészíteni az év bármely szakában!
-
Magas minőségű feltétek
A pizzák esetében nagyon oda kell figyelni arra, hogy a feltéteknek ne legyen túl magas a nedvességtartalma, mert az a sütés során is problémát okozhat, és az elkészült tészta minőségét is nagyban befolyásolhatja. Amennyiben konzerveket használsz, nem árt, ha lecsepegteted róluk a nedvességet, mielőtt a tésztára kerülnek, de érdemes így eljárni a nedvesebb sajtokkal, például a mozzarellával is.
Érdemes egyébként a kevesebb néha több elvet szem előtt tartani. Amennyiben megfelelő minőségű hozzávalókat válogatsz össze, akkor azok ugyanolyan kellemes összhatást tudnak elérni, mintha túlzsúfoltad volna a tésztát különböző feltétekkel. Ékes példája ennek a pizza romana vagy a margherita.
-
Olívaolaj
Az olívaolaj nagyon pozitív irányba tudja befolyásolni a készülő pizzád végeredményét. Nem kell hatalmas adagokban gondolkozni, de egy kevés nem árt a tésztába, a szószba, és akár fogyasztás előtt is lehet rá locsolni.
-
Jó minőségű sütő
Az igazi olasz pizzáról mind tudjuk, hogy kövön sült, lehetőleg fatüzelésű kemencében. Erre már nagyon klassz modern megoldások is vannak, nem kötelező csupán az épített kemencék világában gondolkoznod. Amennyiben van már egy jó minőségű grillsütőd, abba is tudsz olyan kiegészítőt vásárolni, amin a kövön sütött tésztára megszólalásig hasonlító végeredményt érhetsz el.
[2021.12.18.]