2022. július 3. | vasárnap | Kornél, Soma nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Hétfőn kezdődik A Tánc Fesztiválja Veszprémben

2022. május 23. és 29. között már 24. alkalommal ad otthont Veszprém városa A TÁNC Fesztiváljának. Habár a főszerepben egyértelműen a kortárs tánc áll, a fesztivál már a kezdetektől fogva képviselte az összművészeti jelleget, magához szólítva a táncművészethez kapcsolódó fotó-, film-, képző-, zeneművészet és az irodalom alkotásait. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros rang elnyerését követően a nemzetközivé bővült, az európai szcénában is jelentősnek számító előadások várhatóak. 

Idei külföldi fellépők közt megtaláljuk a Marie Chouinard Társulatot Kanadából, a Massala Társulat Franciaországból látogat el hozzánk, emellett a vajdasági származású, Franciaországban élő és alkotó Josef Nadj koreográfus-táncművész fotókiállítással egybekötött nagyon különleges, egyszemélyes darabját hozza el nekünk a Francia Intézet támogatásával. A programsorozat hétvégéjén pedig nyilvános fesztiválértékelő szakmai konferenciát szervezünk Nánay István színikritikus vezetésével.

A tavalyi évhez hasonlóan, a fesztivál vendége a Lighthouse 360, idén Mátrai Erik: Párhuzamos metszetek című installációjával, Debrecen Város Önkormányzata támogatásával, mely a két város kulturális kapcsolatát hivatott erősíteni.

Már a hétfőn induló fesztivál első eseménye is izgalmasan hangzik, a Flying Bodies & Collective Dope – You are the flow című előadása a Hangvilla előtti téren kerül bemutatásra, amely valójában egy közösségformáló köztéri előadás és jam egyben. A megnyitó pedig a Gangaray Dance Company Agora II darabja, ahol a minőségi kortárs tánc áll a főszerepben, konkrét történetmesélés nélkül a test sokszínűségére, zene és tér kapcsolatára fókuszál. Ez a narratíváktól mentes forma a mozdulat kifejezőerejével képes új világokba repíteni a nézőt.

A hét folyamán láthatjuk a Góbi Rita Társulat és a BábSzínTér közös produkcióját – Hacukaland táncos öltözőshow gyerekeknek, Simkó Beatrix-Jenna Jalonen (Finnország) – Long time no see! című táncjátékát, Horváth Attila, Kiss Rebeka Petra – A kimondhatatlan jókedv játéka című előadását, amelyet a Gazdálkodj okosan!, gyerekkorunk közkedvelt társasjátéka inspirált. Továbbá fellépnek még Andrássy Máté és Újvári Milán – Elhanyagolt férfiszépségek című produkciójával, melyet „szkeccsparádé testhasználattal” aposztrofálnak.

Az egyik legnépszerűbb program a fesztiválon minden évben a Szegedi Kortárs Balett fellépése. Idén előadásukat két részletben mutatják be 25 és 45 percben DANZA: Elégia, Örökség címmel. Bár a fesztivál vasárnapig tart, a díjkiosztó és zárógála már szombaton megrendezésre kerül, egy filmvetítéssel, Carlos Saura – Vérnász című alkotásával adja át A Tánc Fesztiválja a stafétát az utána következő a Magyar Mozgókép Fesztiválnak, amelynek szintén Veszprém városa ad otthont.    

[2022.05.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Kupte si JWH-018 online egyéb [2022.06.22.] apróhirdetés
Otthoni játékok
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A Korn első önálló estje az Arénában - megnéztük, képekben
Jonathan Davis ezúttal...

Ilyen volt a Helloween és a Hammerfall koncertje - fotók 
Júnuis 28-án végre Budapestre...

Visszatért Billy Talent a Budapest Parkba - képekben
Megnéztük: Enrique Iglesias koncert az MVM Dome-ban
Rockszínpaddá változott a Vígszínház - képekben
Akiken nem fog az idő vasfoga: az Iron Maiden Budapesten - képekkel
Kategóriákon felüli óriási rock élmény: SCORPIONS! - képekkel
beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával