2023. február 1. | szerda | Ignác nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Spinoza Színház (Étterem és Kávéház - Spinoza Ház)

A Latabárné fia - monodrámával emlékeznek Latyira

Különleges előadással emlékezik a 120 éve született Latabár Kálmánra a Spinoza Színház – Peller Károllyal a főszerepben mutatták be A Latabárné fia című monodrámát.  

Százhúsz éve született és száz éve lépett színpadra először Latabár Kálmán, a legendás énekes- táncoskomikus, egy régi színészdinasztia legnevesebb, legnépszerűbb tagja. Győrei Zsolt az évfordulóra írt drámája különleges nézőpontból mutatja be az örök kedvencet, akit Peller Károly kelt életre. A Latabárné fia című monodráma november 24-étől látható a Spinoza Színházban.

A Latabárné fia című dráma hét jelenete harminckilenc esztendőt ragad ki Latabár Kálmán életéből, pályájából, úgy, ahogyan akár ő is vallhatott volna erről az évtizedeken át ágyhoz kötött, beteg édesanyjának. Győrei Zsolt színháztörténeti dokumentumok ihlette, fiktív drámájában ez az anya-fiú kapcsolat adja keretét és hátterét egy érzékeny ember és nagy művész meg-megújuló küzdelmének és vívódásának.

„Adva van egy színész, aki csodálatosan táncol és ellenállhatatlanul mókázik. És adva van a közönsége, amelyik ezt hálás örömmel fogadja. Érthető a kérdés: hol van itt a dráma? Nos, mint annyiszor: a 20. századi Magyarországon. Egy kivételes színész mesél ebben a darabban, aki megédesíti a hétköznapokat, és akit cserébe a hétköznapok megkeserítenek. Egy ember, aki lassan felőrlődik abban a vakmerő vállalkozásban, hogy egyszerűen csak csinálhassa azt, amihez ért.” – mondja a szerző, Győrei Zsolt, akinek drámájából kiderül, hogy a zseniális Latyi, a nagy nevettető élete kevésbé volt szórakoztató. Fél évszázadon át mulattatott, a huszadik század inkább rémálomba, mint operettszínpadra illő történelme azonban árnyékot vetett az ő sorsára és pályájára is. A gazdasági világválság bátyjával, Árpival együtt külföldre kergette, és miután Párizstól Johannesburgig beutazta a világot, tért csak haza, hogy néhány év múltán származása miatt leparancsolják a színpadról – később pedig, a személyi kultusz idején, hajszálon múlt csak, hogy nem kiáltották ki a rendszer ellenségének.

A Latabárné fia című előadással Peller Károly élete első monodrámájára készül és ezúttal egy olyan szerepben mutatkozik be, amelynek csupán háttere az, hogy ő maga is táncoskomikus – most a prózába visz ritmust és dallamot, jókedvet és melankóliát. „Nagy kihívás számomra ez a szerep, nem csak Latabár karakterének összetettsége miatt, hanem mert még sosem játszottam monodrámát. Most csak én leszek a színpadon, egyedül, partner nélkül. Ráadásul, aki azt gondolja, hogy az estét végig táncolom és énekelem, az téved. Egyszerre nyomasztó és felemelő érzés belegondolni ebbe. Ennek a drámának köszönhetően a 20. század egyik legnagyobb legendájának olyan oldalát mutathatom meg, amit kevésbé ismerünk. Boldog vagyok, hogy megtalált ez a feladat.”- mondja Peller Károly, aki Latabár Kálmán születésének napján debütált legújabb szerepében.

A Latabárné fia november 24-étől látható a Spinoza Színházban.
Latabár Kálmán szerepében: Peller Károly
Írta: Győrei Zsolt
Rendező: Győrei Zsolt és Peller Károly

Jegyvásárlás

Spinoza Színház
Fotó: Gordon Eszter

[2022.11.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
hitel ajánlat 72 óra szolgáltatás [2023.02.01.]
gabriella szolgáltatás [2023.02.01.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A házibuli, ahol kizárólag Első Emelet,  Rapülők és Emberek szólt
Berkes Gábor nem...

Képekben! Ákos ismét világszínvonalú koncertet adott telt ház előtt az Arénában
Ákos...

MetálKarácsony Pokolgép módra - képriport
Jubileum a Madách Színházban - képekben
Tüzes hangulat a Nightwish koncerten
Egy szerelem három éjszakája bemutató képekben - Milyen az, amikor a világ szétesőben van
Képek a Hooligans Évzáró koncertről
beszámolók még