2023. április 2. | vasárnap | Áron nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Március 15. - Látványos operafilmekkel készül a nemzeti ünnepre a Filmintézet

Március 14-én és 15-én a Nemzeti Filmintézet világhírű magyar művészek közreműködésével készült, digitálisan felújított, látványos operafilmeket tűz műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínházban - áll az intézmény keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Az ünnep előestéjén, március 14-én a frissen felújított Orfeusz és Eurydiké mozipremierjével indul a program, az operafilmmel Gaál István rendező és az operatőr Sára Sándor születésének 90. évfordulója előtt is tiszteleg a Nemzeti Filmintézet.


    Gaál István 1985-ös alkotása nem pusztán Gluck operájának bécsi változatának megfilmesítése, hanem gazdag képi világgal és erős szimbólumrendszerrel dolgozza fel a darabot, a nemzetközi kritika a filmet Bergman Varázsfuvolájával és Losey Don Giovannijával együtt emlegeti - emlékeztet közleményében a Filmintézet.

    Orfeusz Miller Lajos csodás baritonján szólal meg, Eurydikét Maddalena Bonifaccio, Ámort Kincses Veronika szólaltatja meg, Orfeuszt Téry Sándor, Eurydikét Eszenyi Enikő, Ámort Sebestyén Ákos alakítja. A felvételhez a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Magyar Rádió és Televízió Énekkara működött közre, Vásáry Tamás vezényletével - írják.

    A közleményben felidézik, hogy Katona József Bánk bán című drámájának színházi premierjét 1848 tavaszán elsöpörte a forradalom kitörése, ennek emlékére vetíti március 15-én este Erkel Ferenc operájának filmváltozatát az Uránia, húsz évvel a filmfeldolgozás bemutatója után.
    Káel Csaba nagyszabású operafilmje a hazai bemutatót követően jelentős nemzetközi sikert is aratott, a Hollywood Reportertől az India Times-ig rengeteg elismerő kritika jelent meg a filmről.

    A 19. századi historikus festészetre emlékeztető látványvilágot korhű díszletek és jelmezek felhasználásával az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos vitte filmre, nagyrészt eredeti helyszíneken, Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten forgatták. A film szereplőgárdája kimagasló, a főbb szerepeket nemzetközi hírű magyar énekesek tolmácsolják: Kiss B. Attila (Bánk bán), Marton Éva (Gertrúd), Rost Andrea (Melinda), Gulyás Dénes (Ottó), Kováts Kolos (II. Endre), Miller Lajos (Tiborc), Sólyom Nagy Sándor (Petur bán) - áll a közleményben.

    A filmek teljeskörű restaurálása a Nemzeti Filmintézet Filmfelújítási és Digitalizálási Programja keretében valósult meg.
    A programot március 13-án délelőtt és koradélután diákvetítések egészítik ki az NFI - Filmarchívum Klassz programjának szervezésében. A nemzeti ünnep alkalmából a 80 huszár, a Feldobott kő, a János vitéz és a Szirmok, virágok, koszorúk című filmeket vetítik iskolai csoportoknak, ingyenesen.

MTI

[2023.03.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Komoly hitelek magánszemélyek között kotta [2023.03.31.]
Komoly hitelek magánszemélyek között CD/MC/bakelit [2023.03.31.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Vámpírok lepték el a Barba Negrát - képriport
Március idusán finn és svéd vámpírok...

Ismét nálunk járt „A HANG” - Geoff Tate koncert beszámoló
2023.03.19. A nap, amikor Geoff...

A stadionrocké volt a színpad a Barba Negrában - képriport  
Megnéztük a Best of Bond Symphonic koncertet az Arénában
Megnéztük Azahriah koncertjét a Papp László Sportarénában - képekkel
Stíluskavalkád a Barba Negrában – képriport
Ville Valo szíve lelke - Neon Noir Tour 2023
beszámolók még
Otthoni játékok