2025. július 20. | vasárnap | Illés nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 

Így készíthetsz őrülten finom chilikrémet

Páratlan élmény a chilivel dolgozni. És persze nem csak azért, mert ha nem húzol kesztyűt, akkor az ujjaidat is égetni fogja a kapszaicin. A kisebb-nagyobb paprikákból rövid idő alatt viszonylag kevés koszolással fantasztikus dolgokat készíthetsz.

Aki szereti a különlegességeket, tehet el savanyúságot, befőttet is belőlük. Ebből a cikkből egy őrült finom chilikrém elkészítését ismerheted meg.

Gusztus dolga az alapanyag kiválasztása

Teljesen magadra szabhatod, a saját ízlésed szerint alakíthatod a kencédet. A Chili Hungária Webáruház termékei között is megtalálható klasszikus chilikrém például kizárólag Habanero chiliből készül.

Ez jó kiindulási alap lehet neked is, már amennyiben bírod az erőset. Vegyítheted is a paprikákat: akár több, hasonlóan csípős fajtát, akár egy ilyen és egy enyhébb típust is összeválogathatsz. Amire figyelj, hogy mindegyik paprika foltmentes legyen és egészséges.

Mondd meg te, hogy, mennyire legyen erős!

Már a hozzávalók kiválogatásánál gondolj arra, hogy milyen brutális végeredményt szeretnél. Ez ugyanis nem csak azt befolyásolja, hogy rajtad kívül meg tudja-e még kóstolni valaki a krémet, hanem azt is, hogy mire tudod majd felhasználni.

A méregerős chilikrém lehetőségei meglehetősen korlátozottak. Maximum ételízesítésre tudod használni. A kevésbé csípőset viszont kenheted szendvicsbe, salátába, vagy fogyaszthatod mártogatósként.

Így készül a chilikrém

Ha beszerezted a paprikát, akkor mosd meg őket alaposan, majd papírtörlő segítségével itasd fel róluk az utolsó csepp nedvességet is. Csumázz ki minden egyes darabot, majd szeleteld kisebb darabokra. Tedd az egészet zöldségaprítóba vagy turmixba és daráld pépesre. Mérd meg a súlyát és helyezd a masszát egy apró lyukú szűrőbe.

A kapott tömeghez kilogrammonként 20 dkg-nyi sót számolj, ezzel szórd meg és keverd össze őket. Hagyd így legalább egy órát, hogy a sónak legyen ideje kivonni a chiliből a vizet.

Az idő letelte után átmerheted az adagot sterilizált befőttesüvegekbe. Hőkezelés után sötét helyen tárold, hogy sokáig megőrizze fogyaszthatóságát.

Milyen fűszereket használj?

Bár a chili nagyon jól tud harmonizálni más gyümölcsökkel és zöldfűszerekkel egyaránt, ennél a készítménynél jobb, ha a “kevesebb több” elvhez tartod magad.

Ez a krém a chiliről szól, önmaga teljes valójában. Só is csak a tartósítás miatt kerül bele, illetve az ízfokozó tulajdonsága miatt. Esetleg némi fokhagymát darálhatsz mellé, de ugye az is változtat az összhatáson.

Ha valamivel mégis szeretnéd megspékelni a saját chilikrémedet, akkor még az aprítás előtt futtasd meg kevés olajon egy serpenyőben. Ettől kap egy füstös, kellemes aromát, ami még egyedibbé teheti.

Megkóstolnád, hogy mások miket készítenek chiliből? Rendelj a Chili Hungária Webáruház szószaiból, egyéb termékeiből, majd próbálj meg te is hasonlót összeállítani.

 

[2023.03.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Gyors és egyszerű kölcsön és hitelfelvét egyéb [2025.07.15.]
gazda szolgáltatás [2025.07.14.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Amerika Grammy díjas keresztény metal bandája a Budapest Parkban
Június 10-én Amerika...

Meghitt pillanatok, tánc és mulatság Sir Tom Jones koncertjén
Június 28-án Sir Tom Jones...

„Aki nem hallgat a Carson Comára mindig csak..." - megjelent a PAMI új dala, kritika
Minden képzeletünket felülmúlták a sárkányok - Imagine Dragons koncertbeszámoló képekkel
Megnéztük az AstroFestet a Siófoki Plázson - képekkel
Halott Pénz a házban, azaz a teltházas Parkban 
Quimby közelről - képriport
beszámolók még