Így készíthetsz őrülten finom chilikrémet
Páratlan élmény a chilivel dolgozni. És persze nem csak azért, mert ha nem húzol kesztyűt, akkor az ujjaidat is égetni fogja a kapszaicin. A kisebb-nagyobb paprikákból rövid idő alatt viszonylag kevés koszolással fantasztikus dolgokat készíthetsz.
Aki szereti a különlegességeket, tehet el savanyúságot, befőttet is belőlük. Ebből a cikkből egy őrült finom chilikrém elkészítését ismerheted meg.
Gusztus dolga az alapanyag kiválasztása
Teljesen magadra szabhatod, a saját ízlésed szerint alakíthatod a kencédet. A Chili Hungária Webáruház termékei között is megtalálható klasszikus chilikrém például kizárólag Habanero chiliből készül.
Ez jó kiindulási alap lehet neked is, már amennyiben bírod az erőset. Vegyítheted is a paprikákat: akár több, hasonlóan csípős fajtát, akár egy ilyen és egy enyhébb típust is összeválogathatsz. Amire figyelj, hogy mindegyik paprika foltmentes legyen és egészséges.
Mondd meg te, hogy, mennyire legyen erős!
Már a hozzávalók kiválogatásánál gondolj arra, hogy milyen brutális végeredményt szeretnél. Ez ugyanis nem csak azt befolyásolja, hogy rajtad kívül meg tudja-e még kóstolni valaki a krémet, hanem azt is, hogy mire tudod majd felhasználni.
A méregerős chilikrém lehetőségei meglehetősen korlátozottak. Maximum ételízesítésre tudod használni. A kevésbé csípőset viszont kenheted szendvicsbe, salátába, vagy fogyaszthatod mártogatósként.
Így készül a chilikrém
Ha beszerezted a paprikát, akkor mosd meg őket alaposan, majd papírtörlő segítségével itasd fel róluk az utolsó csepp nedvességet is. Csumázz ki minden egyes darabot, majd szeleteld kisebb darabokra. Tedd az egészet zöldségaprítóba vagy turmixba és daráld pépesre. Mérd meg a súlyát és helyezd a masszát egy apró lyukú szűrőbe.
A kapott tömeghez kilogrammonként 20 dkg-nyi sót számolj, ezzel szórd meg és keverd össze őket. Hagyd így legalább egy órát, hogy a sónak legyen ideje kivonni a chiliből a vizet.
Az idő letelte után átmerheted az adagot sterilizált befőttesüvegekbe. Hőkezelés után sötét helyen tárold, hogy sokáig megőrizze fogyaszthatóságát.
Milyen fűszereket használj?
Bár a chili nagyon jól tud harmonizálni más gyümölcsökkel és zöldfűszerekkel egyaránt, ennél a készítménynél jobb, ha a “kevesebb több” elvhez tartod magad.
Ez a krém a chiliről szól, önmaga teljes valójában. Só is csak a tartósítás miatt kerül bele, illetve az ízfokozó tulajdonsága miatt. Esetleg némi fokhagymát darálhatsz mellé, de ugye az is változtat az összhatáson.
Ha valamivel mégis szeretnéd megspékelni a saját chilikrémedet, akkor még az aprítás előtt futtasd meg kevés olajon egy serpenyőben. Ettől kap egy füstös, kellemes aromát, ami még egyedibbé teheti.
Megkóstolnád, hogy mások miket készítenek chiliből? Rendelj a Chili Hungária Webáruház szószaiból, egyéb termékeiből, majd próbálj meg te is hasonlót összeállítani.
[2023.03.18.]