2023. október 5. | csütörtök | Aurél nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Kraftwerk
Gyárkert KultúrPark, Veszprém

Erőmű a Gyárkertben - Kraftwerk koncert Veszprémben

A német elektronikus zene úttörőinek és zenei atyáinak számító Kraftwerk zenekar adott koncertet Veszprémben. Idén Európa kulturális fővárosaként képviselteti magát Veszprém városunk, ennek részeként jött létre a Gyárkert kultúrpark, ahol négy hónapon keresztül élvezhetjük különböző zenei stílusok, előadók koncertjeit még októberig. Hétköznaponként közösségi parkként funkcionál. A közösségek kertje 116 növényládából épült központi eleme a parknak. Ezen az ötezer néző befogadására alkalmas helyszínen került megrendezésre a teltházas Kraftwerk koncert.

Az 1970-ben alakult zenekart az elektronikus zene úttörőinek tartják nyilván világszerte. Érdekesség, hogy a német progresszív rock zene „kraut-rock” vonulatából különültek el. Áttértek tudatosan az elektronikus hangszerekkel való kísérletezgetésekre, az egész huszadik századi popkultúrára érezhető hatást gyakorolva. A tagok klasszikus zenei képzést kaptak, a technozene, a szintipop, és az indusztriális zene megalkotói.

Ipari technicista díszleteik mindig egyediek, az ember és a gép harmóniáját próbálják vele illusztrálni, a „gép-zenével” szimbiózisban.

Rengeteg szintetikus hangot használnak minimalizmusra törekvő zenéjükben (telefoncsörgés, EKG géphang stb.), egyszerű, akár monofonikus dallamok, beszédszintetizátorok használata, ipari gépekkel kapcsolatos asszociációkat keltő hanghatások szintén védjegyükké vált.

A koncert bő két órás volt, hozzánk a német verzióját hozták a setlistnek, illetve a „daloknak”.

A „Nummern / Computerwelt” – el német precizitással pontban 21:00 - kor besétáltak a színpadra egyszerre mind a négyen, elfoglalva helyüket pultjaik mögött.  Az első öt dal alatt zöld „neon robotként” világítottak egyenruhájukban, majd a hatodik, hetedig daltól amilyen színben volt a színpad, éppen egyszerre ugyanolyan neon pirosra vagy épp kékre, lilára, fehérre váltott ruházatuk. A vizuálról (einz, zwei, drei, vier, fünf, sechs, sieben, acht) ennél a dalnál a Mátrix világát idéző számsorok jelentek meg a kivetítőn, hol a magasból hullva, ömlesztve, hol szépen sorban megjelenve a sorolás szerint. Ez az egész estére jellemző volt, precízen kiszámítva minden apró hang a kivetítőn vetített képekhez, animaciókhoz, kisfilmekhez videókhoz igazodva.

Természetesen az eső esett, legalábbis koncertkezdésig, ez mostanában így van (ha pedig nem, akkor felperzsel a Nap, ez a két véglet), pedig heti rendszerességgel járok koncertekre. Na de huszonhárom év koncertjárás után holmi időjárási viszontagság nekem sem szegi kedvem, a közönségnek sem szegte, bárhova néztem mosolygó, táncoló, ringatózó embereket láttam. Kiskamasztól hetven évesig minden korosztály képviseltette magát, (magam részéről ezek a kedvenc koncertjeim, ahol minden korosztály jelen van).

Dalaikra az ének kevésbé jellemző, amelyikben viszont igen, ott a szöveg elég nagy jelentőséggel bír, mint például a  „Geiger számláló” vagy a „Radioactivity” Csernobilre utalása. Az otthoni számítógépek és az űr világából aztán megérkeztünk az „embergéphez” (Die Mensch Maschine / The Men Machine) , ami klasszikus „slágere” a csapatnak. Itt már  a közönség is bemelegedett, megszáradtak az esőkabátok, táncra is perdült a nézősereg, vagy épp kurjongatott, füttyögött ámulatában. Az „Autobahn” is zenekar klasszikusai közé sorolható, itt is kiszámítva persze minden tizedmásodperc, egy autópálya és egy Volkswagen „bogár” jelent meg a kivetítőn.

A számítógép szerelem és neonfények után következett a már említett Geiger Counter / Radioactivity, itt a kis baki – ami szerintem nem zavaró, sőt kis pikantéria is lehet, hogy figyelünk-e, a dalok német nyelvű változata szólt (Geigerzãhler / Radioaktivität), viszont a vizuál az angol szöveget vetítette. (Az nekem kicsit fétisem, hogy németül is beszélek, az angol mellett, bár középfokon, de imádom a pattogós nyelvezetét a németül megszólaló daloknak).

A Tour de France is híres tétele a csapatnak, itt az 1983-as Tour De Franc verseny kép és videó összeállításait láthattuk a kivetítőn a zene ritmusára. Ezután teletömött minket a zenekar vitaminokkal, ezt a dalt 2017 óta most ezen a turnén játszák először.

Az „Abzug” nótánál a vonat, a sínek, a váltók és állomások váltakozva jelentek meg a vásznon, miközben a zene hatására szinte vonaton ülve / vonatállomáson érezhettük magunkat.

Ezután az általam legjobban várt dal következett. Megérkeztek a robototok (The Robots / Die Roboter). Ez a „laza” kis hét perces tétel a csapat egyik leghíresebb slágere, sok előadó és zenekar  használta fel részleteit dalaiban.

A kivetítőn meg is jelentek a zenekar tagok robotként, jellegzetes piros ing, fekete nyakkendő kombóban integetve nekünk.

Végezetül tettünk még egy kört a világűrben, hogy utána egy kis technopop zenére táncoljunk.

A műsor végén a tagok egyesével meghajolva és levonulva köszöntek el a közönségtől.

Precíz, jó hangulatú, mértani pontossággal kiszámolt koncert volt, pontosan az kaptam, amit vártam, illetve még többet is, a hangzás is kiváló volt minden pontról, több helyről is teszteltem az este folyamán.

Bakancslistás koncert volt számomra ez is, annak ellenére, hogy alapvetően pop / rock / metál vonalon ketyegek, ami jó, az jó, a Kraftwerk pedig az elektronikus zene királya. Ha visszatérnek a közel vagy távoli jövőben, szívesen megnézem újra őket.

Balázs Adrienn

Setlist:
Nummern / Computerwelt
It's More Fun to Compute / Heimcomputer
Spacelab
Ätherwellen / Tango
Die Mensch-Maschine
Electric Café
Autobahn
Computer Liebe
Das Model
Neonlicht
Geigerzähler / Radioaktivität
Tour de France 1983 / Chrono / Tour de France Étape 2
Vitamin
Trans-Europa Express / Metall auf Metall / Abzug
Die Roboter
Planet der Visionen
Boing Boom Tschak / Techno Pop / Musique Non-Stop

[2023.08.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
teodora szolgáltatás [2023.10.04.]
gazda szolgáltatás [2023.10.03.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gitárszólókkal teletűzdelt DJ Bobo koncert a Parkban
Megnéztük DJ Bobo koncertjét a Parkban,...

Louis Tomlinson koncerten jártunk az Arénában
2023.09.15-én nem más, mint a One Direction fiú...

Magával ragadó élmények a Two Steps from Hell budapesti Aréna koncertjén
Új látvánnyal érkezett a Parkba a Tankcsapda - képriport
Királyi vadászaton jártunk - Royal Hunt koncertbeszámoló képekkel
Szimfonikus metal éjszaka a Barba Negrában
Megnéztük a Triász koncertjét a Barba Negrában - képekkel
beszámolók még