2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Anyanapló: várandóssága nehézségeiről vall a színpadon Móga Piroska

A kétgyermekes színésznő naplót írt első várandósságának nehézségeiről, az ebből készült monodrámát a B32-ben láthatják a nézők. 

Magány, covid-lezárások, szorongás…nem feltétlenül ezekkel a szavakkal szokták az emberek a várandósságukat jellemezni. Móga Piroska, két fiúgyermek édesanyjaként azonban úgy döntött, őszintén vall első gyermeke születéséről, - az olykor abszurd és hihetetlen, máskor keserédes és kihívásokkal teli élethelyzetről, - az anyává válásról, ami még akkor is felborítja egy nő életét, ha egyébként minden rendben és a tervek szerint halad. A Csábi Anna rendezésében készülő storytelling előadás, valóban a feje tetejére állítja egy anya történetét, mivel a Móga Piroska által írt monodráma Lewis Carroll: Alice Csodaországban c. meseregényének parafrázisaként kerül a B32 színpadára.

„Azt hiszem nagyon találó egy várandósságot Alíz Csodaországban tett utazásához hasonlítani, persze mikor a színdarab íródott, még egyáltalán nem láttam ilyen mesésnek a helyzetet. Az előadás szövegét akkor írtam, amikor terhes lettem a második gyermekemmel. Akkoriban még rendszeresen kellett kórházba és kivizsgálásokra járnom a nagyfiammal, egy születési rendellenesség miatt, amit azóta sikerült az orvosoknak meggyógyítani. Szóval a történetünk végül is szerencsés. De engem akkor rendesen fejbe vert a tény, hogy újra végig kell járnom a várandósság minden pontját, megijedtem. Rájöttem, hogy van bennem egy feldolgozatlan trauma az első gyermekem születésével kapcsolatban, amivel muszáj kezdeni valamit, hiszen újra várandós vagyok és előbb-utóbb ismét szülni fogok!”

A színésznő nem csak a gyermeke egészségével kapcsolatos kálváriáról és a várandósságról, de a szorongás és bűntudat arcairól is őszintén vall az előadásban:

“Nagyon ijesztő, amikor az ember egyszercsak olyan mértékű szorongást és fáradságot él át, hogy végső kétségbeesésében, hajnalban, két szoptatás közt előveszi a borospoharat… Engem gyorsan észre térített ebből az állapotból, hogy ismét várandós lettem, de az igazi megoldást az a döntés hozta, hogy elkezdtem a mélyére ásni a történteknek és írni kezdtem. Jelenetről-jelenetre olvastam fel a férjemnek a darabot, tulajdonképpen mindazt, ami megtörtént velünk. Így lettek végre szavaim az érzéseim megfogalmazásához. Sok nehezen kimondható dolgot meg tudtunk így beszélni, amit addig nem. Szóval ez önkéntelenül is egy terápia lett számunkra.” - tette hozzá Móga, aki nagyon fontosnak tartja, hogy a szülés körüli traumák ne maradjanak kezeletlenül.

Felolvasószínházi előadásként már láthatta az Anyanaplót a közönség az „Anyacsak1” Fesztiválon, ami most Csábi Anna egészen új nézőpontú rendezésével egészül ki.

„Anna női alkotóként, édesanyaként több anyasággal kapcsolatos produkción is dolgozott már. Nőként és rendezőként is biztonságot ad a jelenléte és a szakmai felkészültsége. A nézők nagyon közel lesznek: egy kicsi, intim teret alakítottunk ki, ahol még átélhetőbb lesz ez az egy órás történet. A díszlet egy túlméretezett babaágy lesz, ahol a valós sztori könnyedén átlép abba a mesevilágba, amiben Alíz is utazik.” – mesélte az előadásról Piroska, amelynek a látványtervezője Molnár Anna, dramaturgja Bodor Panna, a zenei világot pedig Orbán Borbála jegyzi.

A szeptember 3-i bemutató az Y Csoport produkciójaként jön létre az eseményt pedig egész naposra tervezték az alkotók, ugyanis a premier előtt és után is tartalmas, az előadáshoz szorosan kapcsolódó, anyabarát programokkal várják az érdeklődőket a B32-ben.

„A premiert a szokásos 19:00 óra helyett 17:00-kor tartjuk. Körülbelül egy órás az előadás, szerettük volna a kezdést szülőbarát időpontra tenni. De ezen a vasárnapon egyébként is családbaráttá alakul a B32. Terveink szerint délelőtt a Mamakör szakemberei tartanak majd interaktív műhelyt a szülővé válásról, délután pedig Feketéné Kovács Judit beszél a művészetterápia különböző módszereiről és hatásáról. A 17:00-kor kezdődő premier után, pedig ugyancsak Juci tart feldolgozó foglalkozást, ahol a nézők a művészetterápia eszközeivel fejezhetik majd ki az érzéseiket és a gondolataikat az előadás kapcsán. Ahogy a színdarab egy mélyen személyes élményen alapszik, úgy ezeket a programokat is az motiválta, hogy mind a művészetterápiának, mind az anyaközösségnek sokat köszönhetek. Végül is a segítségükkel, és az Anyanapló megírásával jutottam át azon a nem mindig könnyű élethelyzeten, ami az anyává válás…” - mesélte a kétgyerekes színésznő.

Az Anyanapló az ősszel többször is látható lesz a B32 színpadán.

Jegyvásárlás

Fotó: Y Csoport/Darányi Ádám 

[2023.09.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még