Olajsütők a nagykonyhában
Gasztroforradalom ide vagy oda, az ipari olajsütő, más néven fritőz közkedvelt eszköz az éttermekben és egyéb vendéglátóipari egységekben, és amíg a rántott hús, sült krumpli, halak, olajban sült tészták ki nem mennek a divatból, nem is fogunk tőle elbúcsúzni.
Mivel a piacon sokféle profilú ételkészítő vállalkozás üzemel, ezért a fritőz is sokféle: készülhet különböző méretben és kivitelben, az asztali modelltől a lábon álló darabokig, arról nem is szólva, hogy van köztük elektromos és gázüzemű is.
Az olajsütők fajtái és típusai
Az ipari olajsütők sokféle kivitelben készülnek, rendelkezhetnek például egy vagy két medencével. Utóbbi nagy előnye, hogy a medencékben különféle ételek készülhetnek egyszerre (egyikben hús, másikban hagymakarika), mivel a medencékben a hőmérséklet külön is szabályozható.
Leggyakoribbak az asztali modellek, melyek könnyedén elhelyezhetőek bármilyen munkafelületen. A nagyobb kapacitású fritőzöket gyakran olaj leeresztésére alkalmas szeleppel is felszerelik.
A legnagyobb kapacitású darabok jellemzően saját lábat kapnak, így bárhová önállóan elhelyezhetőek.
A legmodernebb gépek indukciós technológiával működnek, ami gyors és pontos melegítést tesz lehetővé.
Vannak speciális olajsütők is, amiket egy adott ételtípus elkészítésére fejlesztettek ki, legismertebb képviselőjük a lángossütő.
Hogyan válasszunk fritőzt?
Olajsütő kiválasztásánál az egyik elsődleges döntés, hogy milyen technológián alapul, de az elektromos fritőznél az is szempont lehet, hogy 230 vagy 400 volttal üzemeljen. Utóbbi akkor lehet opció, ha az üzlethelyiségben már kiépített vagy gazdaságosan kiépíthető a 3 fázis.
A lényeg, hogy a gép képes legyen állandó magas hőmérsékleten tartani az olajat, így biztosítva a megfelelő sütési hőmérsékletet.
A szükséges kapacitás meghatározása elengedhetetlenül fontos. Lényeges, hogy a sütő medencében elegendő hely álljon rendelkezésre, viszont a túl nagy gép felesleges energiafelhasználást eredményez, ami rontja a gazdaságosságot.
Hogyan takarítsuk a nagykonyhai olajsütőt?
Amikor a Nagykonyhai.com Webáruház olajsütői között válogat, a mérlegelés egyik fontos szempontja az adott fritőz tisztíthatósága. A rozsdamentes acél, illetve a sima lekerekített felület éppen ezért szinte alapelvárás a könnyű szétszerelhetőséggel egyetemben.
Takarítást megelőzően minden esetben áramtalanítani kell a készüléket, és meg kell várni, hogy a sütéshez használt zsiradék teljesen kihűljön. A korábban már említett olajleeresztő csap nagy segítség lehet, hiszen – mint a Maxima automata fánksütő esetében – ezen keresztül a zsiradékot probléma nélkül leereszthetjük egy vödörbe vagy bármilyen tárolóedénybe. Amennyiben ilyen csap nem áll rendelkezésre, ellenőrizni kell, hogy a gyártó milyen más, praktikus megoldást kínál erre az elkerülhetetlen feladatra.
[2023.10.23.]