2024. február 25. | vasárnap | Géza nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Különleges! Több ezer éves ezüstfenyőből készül hangszer Szlovéniában

Hangszer készül egy több ezer éves ezüstfenyő rönkjéből, amelyet a Triglav Nemzeti Parkban egy természet-helyreállítási projekt során találtak jó állapotban megőrződve.

    A szlovén közszolgálati televízió (RTV) keddi riportja szerint még tavaly a nyugat-szlovéniai Tolmin járás egyik kis falujában, Cadrgban a 15 mesterséges tó egyikét takarították a munkások, amikor egy három méter hosszú, 40-80 centiméter átmérőjű rönkre bukkantak. A tó korábban szarvasmarhák itatóhelyéül szolgált, de az őshonos gőte- és varangyfélék számára is kulcsfontosságú élőhely.

    A helyreállítási munkálatokat végzők a furcsa rönk láttán szóltak egy helyi ács testvérpárnak, akik azonnal gyanút fogtak, hogy ezüstfenyőről van szó. A területen utoljára több évszázadra visszamenőleg jegyeztek fel fenyőfajtákat, ami felvetette a kérdést, hogy mennyi ideig rejtőzhetett a rönk a több mint egy méteres víz és iszap alatt.

    Mivel a ljubljanai biotechnológiai karon végzett előzetes dendrokronológiai elemzés nem hozott meggyőző eredményt, a mintát elküldték a bécsi egyetemre, ahol a fa korát több mint 6500 évre becsülték.

    Ez "rendkívüli lelet, amely a helyieket és a szakértőket egyaránt meglepte" - közölte a Triglav Nemzeti Park az RTV-vel.
    A két ács, akik közül Jani Kutin ismert zenész is, feldarabolták az egyik rönköt, és kiszárították a deszkákat. Megállapították, hogy a fa rendkívül jó állapotban őrződött meg az oxigénmentes környezetben és könnyen megmunkálható.

    Kutin kétfős zenekara, a Bakalina Velika arról ismert, hogy szokatlan hangszereken játszik, amelyek egy részét saját maguk készítik. Most azt tervezik, hogy hangszert készítenek a fából. "Az akusztikája biztosan különleges lesz" - mondta Kutin.


MTI

[2024.01.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hitel ajánlat 48 órán belül (Jelentkezze egyéb [2024.02.06.]
Hitel, pénzügyi segítség és kötvény egyéb [2024.02.02.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Legolvasottabb cikkek

István, a király 40. éves koncertturné - képriport
A Crescendo Music Management...

20 éve mutatták be a Rómeó és Júlia musicalt - képriport
A 2001-es párizsi világpremiert...

Elindult a Tankcsapda 35. éve - képriport  
Ha eddig úgy élt bennünk a Fekete Péter, mint egy "poros darab", akkor most irány a Centrál Színház
Szimfonikus metal est a Barba Negrában 
beszámolók még