Egy profi konyhában a szakácskabát nélkülözhetetlen munkaruha
Az olyan ikonikus filmek sokunkban megmaradnak, mint az “Ízlések és pofonok” című romantikus mozi, amelyben egy igazán elegáns étterem konyhájának működését láthatjuk. A kibontakozó szerelmen kívül a szakácsok mozgalmas életét is megismerhetjük és ezekkel együtt a szakácskabát hasznosságát is.
A Netpolc kínálatában szakácskabátok többféle változata kapható, mely megkönnyíti a választást. A munkavédelmi öltözetek körébe tartozó speciális kabát viselése nemcsak előírás, hanem több módon is könnyíti a szakácsok életét. Hogy mik ezek a könnyítések és miért érdemes kifejezetten a konyhában dolgozók számára készült ruhadarabot viselni? Ezeknek jártunk utána.
Speciális igényekre hangolva
A konyhai munkálatok során számtalan veszélyforrásnak vannak kitéve a munkatársak. A forró edények és a folyamatos hőség, mely a tűzhelyekből árad, sokszor keseríti meg a munkában töltött időt. A szakácsok igényeire tervezett minőségi kabátok speciális, légáteresztő szövetből készülnek, melyek viselése megkönnyíti a munkavégzést. A rövid ujjú változatok még inkább segítenek a szellőzésben.
Azonban jól gondoljuk meg, hogy melyik modellt választjuk, hiszen a hosszú ujjak több sérüléstől, szennyeződéstől is megóvhatják kezeinket, mint a rövid változatok. Szintén ügyelnünk kell arra, hogy a testalkatunkhoz megfelelő méretű ruhadarabot válasszuk, hiszen a túl bő ruházat beakadhat, míg a szűk felsőben kényelmetlenné válik a mozgás és ezáltal könnyebben fordulhatnak elő az ezzel járó balesetek is.
Színkavalkád a konyhán
A modern éttermek konyháiban már nemcsak a frissességet és higiéniát megtestesítő fehér színű szakácskabátokat viselik a kollégák, hanem többféle színváltozatot is hordhatnak. Ezzel sok esetben nem csak egyéniségüket fejezik ki.
Gyakori, hogy az adott konyhán dolgozó szakácsok közötti hierarchia szimbolikus és látványos kifejezése az eltérő színű szakácskabát. Az elegáns fekete árnyalat mellett sokan viselnek zöld vagy piros kabátot is.
Egy azonban közös ezekben a ruhadarabokban, az pedig a gombolás módja. Általában dupla soros, apró gombokkal záródnak a szakácskabátok, melynek előnye, hogy mindkét irányba hajtható a plusz szövet. Így amikor beszennyeződik az ételektől a felsőrész eleje, csak át kell gombolni az ellenkező irányba és máris olyan, mintha új ruhát vettünk volna fel. A gombok kivehetőek, így egyszerűen vasalható az öltözék.
Exkluzív séfkabát
A szakácsok számára mindenképpen előnyös a szakácskabát viselése, hiszen saját ruházatukat védi meg a szennyeződésektől. Az erős és strapabíró szövetből készült ruhadarab nagy terhelésnek van kitéve, hiszen gyakran szükséges mosása, tisztítása. Általában 100% pamutból készül a felsőrész.
Az exkluzív séfkabátok sokféle funkcionalitást biztosítanak, kopásálló és színtartó anyagból készülnek. Egyes modelleknél a kabát ujján található egy praktikus zseb, míg a legtöbb szakácskabát belsejébe több zseb is került. A tollak, noteszek és mobiltelefon itt tárolható.
[2024.04.27.]