2024. július 15. | hétfő | Henrik, Roland nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Teljes a Komáromi Nemzetközi Operettfesztivál programja

Augusztus 29. és 31. között rendezik meg Révkomáromban a város nagyszabású nemzetközi operettfesztiválját, a LehárFesztet. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Lehár Ferenc Polgári Társulás 2023-ban hívta életre a rangos szemlét Klemen Terézia irányításával, hogy méltó emléket állítsanak a város szülöttének, Lehár Ferencnek, valamint tisztelegjenek az operett műfaja előtt.

A második alkalommal megrendezett fesztivál fővédnöke Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi és filmrendező, aki maga is tart előadást a Tiszti pavilonban. A zenés színházhoz és a műfajhoz fűződő viszonyáról Lengyel Emese Junior Prima Díjas újságíró, kultúrakutató kérdezi majd.

Augusztus 29-én a LehárFeszt már kora délután kezdetét veszi, a Klapka téren autóbemutatóval, az Európa udvarban Bertók Tibor, majd a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola közreműködésével gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket. A Tiszti pavilonban egy zenés életrajzi színmű, Az örök primadonna, Honthy Hanna kerül színre, miközben az udvaron egy Lehár Ferenc életét és munkásságát bemutató kiállítással találkozhatnak a látogatók.

Az első nap esti előadásaihoz közeledve megelevenedik az operett fénykora, a 20. század jellegzetes miliője, amelyhez korabeli autók, valamint hagyományos primadonna és bonviván öltözetek segítségével kerülhetnek közelebb a Komáromba látogatók. Utóbbi program különösen izgalmas, hiszen a ruhakölteményeket fel is lehet próbálni, így a szervezők igazi időutazásra invitálják az embereket.

Aki a megnyíló kiállításon túl jobban el szeretne mélyedni Lehár Ferenc munkásságában, a Tátra moziban megteheti, Az Operettkirály című életrajzi film ugyanis betekintést nyújt a zeneszerző olykor regénybe illő életébe.

A fesztivál első napját két zenés előadás zárja a Tiszti pavilon Amfiteátrumában: a Budapesti Operettszínházból is jól ismert Kékkovács Mara és Faragó András Kálmán Imre szerelmeit varázsolják a színpadra Az asszony összetör címmel. A bemutatót követően a Magyar Zenés Színház művészeinek tolmácsolásában kerül színre a Szögény Dankó Pista. Az előadás címszerepét Jenei Gábor játssza, a további szerepekben pedig többek között Kállay Bori érdemes művészt, Kokas Lászlót, Bodor Szabinát, Denk Viktóriát, Bozsó Józsefet, valamint Fehérvári Pétert láthatja a közönség.

A fesztivál második napján is gyerekeknek szánt programokkal indul a nap: a kicsik elmélyedhetnek a hangszerkészítés rejtelmeiben, valamint bepillantást nyerhetnek abba, hogy hogyan készül egy zenés előadás. Komárom utcáin ezután tánc- és viselettörténeti bemutatókkal találkozhatnak a városba látogatók az Újhold régi zene- és táncegyüttes jóvoltából, de visszatérnek az előző nap veterán autócsodái is.

A Tiszti pavilonban 16 órától a szakmai beszélgetésé lesz a főszerep, Szinetár Miklós az elmúlt évtizedek nagy zenés színházi pillanatairól beszélget Lengyel Emesével. Az Amfiteátrumban eközben a fiatalabb generáció kikacsint a modernebb műfajok felé, a tavaly nagy sikert arató Magic Melodies musical trió szórakoztatja majd a hallgatóságot.

A szemle később sem távolodik el a musicaltől, ugyanis a Tiszti pavilon udvarán egy korokon és műfajokon átívelő zenés színmű kerül bemutatásra Dérynétől István, a királyig címmel, Ullmann Zsuzsa és Kovács Szilárd közreműködésével.

Az estét egy nagyszabású operett- és musicalgála zárja az Amfiteátrumban a Dunakeszi Szimfonikus Zenekarral, Farkas Pál vezényletével. Az esten közreműködik Ballánová Viktória, Balogh Luca, Boncsér Gergely, Haraszti Elvira, Kovács Szilárd, Pavol Oravecz, Szondi Tamás, Ullmann Zsuzsa és Tímár Tímea.

A Lehárfesztet egy délelőtti AGAPÉ zárja augusztus 31-én, ahol a résztvevők egy kötetlen beszélgetés keretében megkóstolhatják híres zeneszerzőink kedvenc ételeit.

Az eseményt az Európai Unió társfinanszírozásával az Interreg Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alapja támogatta.

A kisprojekt hozzájárul a polgárok és a képviseleti szervezetek ösztönzéséhez, hogy részt vegyenek az Európai Unió demokratikus és polgári életében és a Magyarország és Szlovákia polgárai közötti eszmecserék előmozdításához.

[2024.06.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még