Egy kis rumtörténelem
Előfordul, hogy az ember beleun a nagyvárosi állandó rohanásba. Egy távoli nyugis helyre vágyik. Így járt a filmbéli Paul Kemp zsurnaliszta is, akit erős szálak fűztek az alkoholok világához.
Puerto Rico romantikus nyugalmába csöppenve rögtön megragadta a sziget rumfűtötte élete, ahol a rum olcsóbb volt a víznél. Persze a későbbi izgalmas és romantikus kalandok sem maradhattak el a Rumnapló hősének történetéből.
Hogy Paul Kemp sztorija miként végződött, nem áruljuk el, hátha valaki nem látta a filmet, és szeretné megnézni. Persze azért, hogy finom rumokat kóstolhassunk, nem muszáj messzire utaznunk, bonyolult kalandokba bocsájtkoznunk! Elég a Drinkmix rum kínálatából válogatnunk.
A rum sötét története
Mindenki szeret titkokat megtudni. Valaki pedig ezeket eltitkolni mások elől. Elárulhatjuk, a rum történetében is van egy ilyen sötét titok, melyre nem biztos, hogy büszkék a mai rumkészítők.
A 17-18. században a rabszolga-kereskedők az afrikai rabszolgákat cukornádmelaszra cserélték a Karib-tenger szigetvilágában. A melaszból aztán rumot készítettek. A tölgyfahordókba töltött italt pedig további cserekereskedelemre használták, vagy éppen a matrózok rumfejadagját fedezték belőle a hosszú tengeri utakon.
A rum a kalózok kedvelt itala is volt. Az egyik leghíresebb kalózkapitány Sir Henry Morgan nevét viseli az egyik legismertebb jamaicai, barna rum, a Captain Morgan.
A legmenőbb rumalapú koktélok
A latin térségben a rum önmagában való fogyasztása a leginkább elterjedt. Talán mert tényleg olcsóbb a víznél, ráadásul önfeledtebbé is tesz. De a gasztronómiai térhódítása is jelentős.
A konyhában talán az édes sütemények, desszertek terén legismertebb a felhasználása a barna rumoknak. Ám flambírozáshoz is előszeretettel alkalmazzák a séfek, valamint az egzotikus mártásoknak és a sült húsok pecsenyeléjének is különleges ízt ad.
Többnyire mégis koktélalapanyagként ismerik a legtöbben. Leggyakrabban a fehér rumokat használják a mixerek, viszont a különleges, egyedi, karakteres ízviláguk által az arany és barna rumok is számos koktél alkotóelemei. Ezek a melaszos, karamelles, édeskés, fűszeres, vaníliás, netalán gyümölcsös ízük miatt tökéletesen illeszkednek a koktéltrendekhez.
A legnépszerűbb rumalapú koktélok a következők: Caribeño, Cuba Libre, Daiquiri, Long Island, Mai Tai, Mojito, Piña Colada és a Zombie.
A rum és a kávé találkozása
Ha már gasztronómia, akkor nem mehetünk el a kávé és a rum találkozása mellett sem! A Caribbean Coffee egy kávélikőrös, rumos, tejszínes kávét takar. Így ne lepődjünk meg a Karib-tengeri nyaralásunk során, ha ezt kapjuk a várt presszó helyett.
De a nyári szezon egyik slágere mindenképpen a rumos kávé. Az eleve frissítő, hideg cold brew, vagyis hidegen áztatott kávéhoz barna rumot adnak. Garantált tőle a teljes ellazulás.
Ha otthon, baráti társaságban szeretnénk kicsit kizökkeni a mindennapok fárasztó nyüzsgéséből, tuti választás lesz egy rum önmagában vagy koktélként!
[2024.07.22.]