2021. június 12. | szombat | Villő nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Spartoo - Summer Sales- kiárusítás - akár 60%
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Eurovíziós Dalfesztivál 2013
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Zene.hu Top 50 retro magyar dal - 2014.03.26
Eurovízió 2013: "Gyalázatos" - visszavágnak Azerbajdzsánnak az oroszok
Bonnie Tyler: "A legtöbbet hoztam ki magamból az Eurovízión"
Botrány az Eurovízión: miért kaptak az oroszok nulla pontot?
Eurovízió 2013: 10. helyen végzett ByeAlex és a Kedvesem!
     
 
Eurovíziós Dalfesztivál 2013
 
     

Eurovízió 2013 második elődöntő: ByeAlex döntős

Második elődöntőjéhez érkezett az Eurovíziós Dalverseny, amit Loreen tavalyi győzelme után idén a svédországi Malmőben rendeznek. Az automatikusan döntős öt ország mellett kedden tíz további nemzet jutott a szombati fináléba. Lássuk, ma este hogyan szerepel a hátralévő tízenhét ország, köztük választottunk, ByeAlex és a Kedvesem!

A próbák tegnap 11 órakor kezdődtek, és ma is tartottak. Alex és csapata először szerdán vehette birtokba a színpadot, és kiderült, a közönség már szinte kívülről fújja a Kedvesemet – még ha a szövegét nem is értik.

Most azonban már élesek a kamerák, Pedra Mede is feltűnt a képernyőn, így kezdődhet az 58. Eurovíziós Dalverseny második elődöntője. Az est rajtsorrendje a következő:

1. Lettország: PeR – Here We Go

2. San Marino: Valentina Monetta – Crisalide

3. Macedónia: Esma & Lozano – Imperija

4. Azerbajdzsán: Farid Mammadov – Hold Me

5. Finnország: Krista Siegfrids – Marry Me

6. Málta: Gianluca Bezzina – Tomorrow

7. Bulgária: Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov – Samo Shampioni

8. Izland: Eyþór Ingi Gunnlaugsson – Ég á Líf

9. Görögország: Koza Mostra feat. Agathonas – Alcohol is Free

10. Izrael: Moran Mazor – Rak bishvilo

11. Örményország: Gor Sujyan – Lonely planet

12. Magyarország: ByeAlex – Kedvesem

13. Norvégia: Margaret Berger – I Feed You My Love

14. Albánia: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko – Identiet

15. Grúzia: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani – Waterfall

16. Svájc: Takasa – You And Me

17. Románia: Cezar – It’s my life

A szavazáson a résztvevő 17 országon kívül Franciaország, Németország és Spanyolország vesz részt.

A showt tehát Lettország képviselője kezdi.

Idei választottjukat érdekes kettősség jellemzi. A PeR nevű formáció neve a „Please explain the Rhythm” rövidítése, ami nagyjából annyit tesz: „Kérlek magyarázd el a ritmust”. A pop és beatbox műfajában nyomuló csapat 2007-ben alakult, az eredeti felállás Ralfs Eilands, Emīls Vegners és Pēteris Upenieks közreműködésével jött létre. Vegners azonban 2008-ban elhagyta a bandát, helyére Edmunds Rasmanis érkezett. De amikor Upelnieks is kiszállt 2011-ben, a trió duóvá alakult. Három sikertelen kísérlet után most úgy tűnik, elérkezett a PeR ideje, és végre elérték, amire évek óta vágynak: képviselhetik hazájukat az Eurovíziós Dalversenyen Here We Go című dalukkal!

San Marino

Ismét Valentina Monetta képviseli San Marinot, ezúttal azonban – szerencsére - maguk mögött hagyták a Facebook csodálatos világáról szóló, valljuk be, igencsak bugyuta dalocskát és stílust. A líraian induló, majd popos elemekkel felpörgetett Crisalide szerzője az Eurovízió egyik slágergyárosaként is ismert Ralph Siegel, a dalszöveget Mauro Balestri írta. És ebben a dalban Valentina végre megmutathatja, hogy rendkívül tehetséges, és talán még a díva jelző sem áll túl messze a valóságtól.

Macedónia

Esma és Lozano eredetileg kiválasztott dalát hazájukban, és a határokon kívül is rendkívül negatívan értékelték. Macedónia ezért döntött úgy, indulójukat nem, de dalukat mindenképpen lecseréli. Így Esma és Lozano maradt, versenydaluk címe azonban Pred da se razdeni lett. Ebben a dalban összeadódnak az előadók hangi adottságai és zenei tehetségük. Míg a modern elemeket Lozano viszi a történetbe, addig a tradicionális cigányzenei részeket Esma prezentálja.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét. 

Azerbajdzsán

A Hols Me szemtelenül jóképű, 21 éves előadója, Farid Mammadov Bakuban született, ahol egy évvel ezelőtt rendezték az Eurovíziós Dalversenyt. Jelenleg az azeri egyetemen tanul, valamint a bakui Jazz Centrumban dolgozik. Gyerekkora óta énekel a Bulbul együttesben Aybaniz Hashimova szárnyai alatt. Sokáig szólóénekese volt ennek a zenekarnak. Érdekesség, hogy Mammadov az első férfi előadó, aki képviselheti hazáját a versenyben.

Finnország

A sokoldalú Kristin "Krista" Siegfrids pályafutása a Daisy Jack nevű zenekarral kezdődött 2009-ben. Első kislemezük, a Perfect Crime 2011-ben jelent meg. Első musical szerepét a Play Me című darabban játszotta egy éven át a helsinki svéd színházban. Karrierjének következő mérföldköve volt, hogy beválogatták a Három Muskétás című rock musicalbe 2011-ben, a helsinki Finnish Peacock Theatre darabjába.

Részt vett a finn Voice első évadában, de kiesett az elődöntők során. Eurovíziós jelentkezése viszont olyannyira jól sikerült, hogy ő nyerte meg a nemzeti döntőt Marry Me című dalával, amit stílszerűen menyasszonyi ruhában ad elő.

Málta

Gianluca Bezzina nem hivatásos énekes, főállásban sebészként keresi a kenyerét. Fellépett a Voices, a Rockestra és a Bay Music Awards-on is, és számos koncertet adott Funk Initiative nevű zenekarával. Versenydalát, a Tomorrow-t Boris Cezek és Dean Muscat jegyzi. Az escxtra.com-nak adott interjújából kiderül: a dalra kapott leggyakoribb jelzők közé tartozik a „nem tipikusan eurovíziós”, a friss és jó, de összességében a „más”. Ahogy elmondhatjuk ezeket a mi Kedvesünkről is! De míg Gianluca dalát nem tartják feltétlen döntő esélyesnek, ByeAlex rendszerint elvarázsolja hallgatóságát.

Bulgária

A zsűrinél első, a közönségnél második helyezést elért Samo Shampioni című dalt Elitsa és Stoyan adja elő. Elitsa Todorova bolgár folk énekes és profi perkás. Számos neves kórussal, együttessel és zenésszel dolgozott együtt, több országban koncertezett. Pályafutása alatt különféle díjakat és elismeréseket is gyűjtött. A Bulgária legnépszerűbb és legelismertebb dobosaként és perkásaként számon tartott Stoyan Yankoulovval 2003 óta dolgozik együtt. 2007-ben is ők képviselték Bulgáriát az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Izland

Eyþór Ingi Gunnlaugsson, művésznevén Eythor Ingi 1989. május 29-én született. Az Eurovíziós Dalverseny nemzeti döntőjét február 9-én nyerte meg, győztes dala, az Ég á Líf vezeti az izlandi slágerlistákat. Az 1997-es dalfesztivál óta most először szólal meg anyanyelven az izlandi versenydal. Korábban kötelezték az előadókat, hogy a nemzeti döntőn izlandi nyelven énekeljenek, ezt a szabályt azonban 2008-ban eltörölték, majd 2011-ben újra bevezették.

Görögország

Az „alkohol ingyen van” Görögországban, de hogy érdemes-e előre inni a medve bőrére, egyelőre nem tudni. Az Alcohol is Free című dalt a Koza Mostra nevű zenekar adja elő. Az Eurovízióra Agathonas Iakovidis támogatásával érkeztek, aki egy görög folk énekes a rebetiko műfajából.

Izrael

Az izraeli induló Moran Mazor mindössze 21 éves. A hírnevet alig két éve szerezte meg magának, amikor megnyerte az Eyal Golan is calling you című valóságshow első szériáját 2011-ben. Most Rak bishvilo című dalát adja elő, amivel reményeik szerint hasonlóan szép sikereket érnek majd el, mint tették azt a korábbi években.

Izrael ugyanis háromszor tudott győzni a fesztiválon: 1978-ban, 1979-ben és 1998-ban. Legutóbb Dana Internationalnek és Diva című slágerének köszönhették a győzelmet, pedig a transznemű énekes versenyeztetését óriási vallási felháborodás övezte.

Örményország

Gor Sujyan 1987-ben született Jerevánban a gitáros és jazz-zenész Mkrtich Sujiyan gyermekeként. 17 évesen alapította a Gor & Friends elnevezésű zenekart, ami populáris rockdalokat dolgozott fel saját szájíze szerint. 2008 óta vezető énekese és fő zeneszerzője a Doriansnak, akik 2009 áprilisában megnyerték a legjobb újoncnak járó elismerést az évente megrendezésre kerülő Tashir Music Awardson Moszkvában. Gor Lonely Planet című dalát adja most elő az Eurovízión, ami az angol gitáros és dalszerző Tony Iommi - a Black Sabbath egyik alapító tagja – és az örmény szövegíró Vardan Zadoyan nevéhez fűződik.

Magyarország

És igen, elérkezett az idő! Mit is mondhatnánk a mi rendkívül bájos és kedves ByeAlexünk Kedvesem című produkciójáról? Titka az egyszerűségében rejlik. Márta Alex filozófus végzettséggel rendelkezik, újságíróként a tetoválások a szakterülete. Megjelenése bőrdzseki, kötött sapka, szűk naci, csak amolyan Alexesen.

A színpadképet sem bonyolították túl: Helga vokálozik, Dani gitáron kíséri a hipszterséggel "vádolt" énekest. A háttérben testvérének, Márta Amarilla Amiizmus grafikus munkái láthatók. És végre, amire oly sokan vártak: egy mosoly a közönségnek! Köszönjük Alex! Jó volt ez!

Norvégia

A malmői nemzetközi megmérettetésre Norvégia képviseletében a szőke és gyönyörű, nem mellesleg kiváló énektudással megáldott Margaret Berger utazhatott, aki I Feed You My Love című dalát adja most elő. Az énekes-dalszerző 1985-ben született Trondheimben, stílusa az elektropop. A Sony BMG-hez azután szerződött, hogy 2004-ben második helyen végzett a norvég Idol című tehetségkutató második szériájában. 2008-ban Berger lett a norvég NRK P3 rádió zenei igazgatója. Jelenleg harmadik, Chastisement című albumán dolgozik Londonban - már amikor nem az Eurovíziós Dalverseny színpadát igyekszik meghódítani éppen.

Albánia

Egzotikus, sodró lendületű, magával ragadó. Ilyen Albánia eurovíziós dala, Adrian Lulgjuraj és Bledar Sejko kettőse, az Identitet. Adrian Lulgjuraj a mai Montenegróban született albán nemzetiségű énekes. Bár egy túlnyomórészt albánok lakta városban nőtt fel, Lulgjuraj szerte Montenegróban részt vett különböző projektekben és fesztiválokon. Ismert jótékonysági munkájáról és a zene terén képviselt eredeti műfajról. A zeneiparba a 2010-es évek elején kóstolt bele, amikor különböző televíziós műsorok és zenei fesztiválok, mint például a Top Fest résztvevője volt. Kétszer indult a versenyen, mindkét alkalommal a döntőig jutott, és számos díjat nyert. Lulgjuraj segítő mestere volt az albán Voice-nak is.

Grúzia

A tavalyi győztes dalt jegyző Thomas G:son írta Grúzia idei versenydalát, a Waterfallt, amit a Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani páros ad elő. A gyakorlott és sikeres dalszerző neve garancia lehet a győzelemre, de ha ő nem lenne elég, az előadók közötti tökéletes harmónia biztosan élre repíti majd őket. A grúz produkció magával ragadó, csodálatosan építkező, a szöveget érteni sem kell, itt csak az érzések számítanak!

Svájc

A Takasa a generációk találkozásának és pozitív együttműködésének is tekinthető. Tagjai között van 21 éves fiatal (Sarah Breiter), és 95 éves aggastyán (Emil Ramsauer) is! Azonban van valami, ami összeköti a hattagú csapatot: rajonganak a zenéért, és hisznek Istenben! Katharina, Sarah, Emil, Michel, Christoph és Jonas ugyanolyan boldogan játszanak az utcán, mint a templomban, egy börtönben vagy a szövetségi parlament épületében. Most azonban nemzetközi porondon is „örömködhetnek”, méghozzá az Eurovíziós Dalverseny színpadán a svédországi Malmőben You and Me, azaz Te és Én című dalukkal!

Románia

Sokkoló. A második elődöntő élő adásáig sem sikerült megemésztenem a dalt. It’ My Life a címe, de köze sincs a Bon Jovi nagysikerű szerzeményéhez. Cezar Ouatu normál énekhangján kezd el énekelni, majd a körülbelül 40 másodpercnél kezdődő refrénnél operára vált, és úgy is marad a dal végéig. A tizenkét résztvevős nemzeti döntőben a közönség harmadik helyre szavazta, a zsűri az első helyre rangsorolta a dalt. Nyilvánvalóan győzelmet remélnek a nem mindennapi produkciótól. Hamarosan kiderül, a döntőbe bekerülnek-e egyáltalán.

 

Ezzel a második elődöntő összes előadója bemutatta versenydalát. Most a szavazó országokon a sor, hogy voksaikkal kialakítsák a dalok végső sorrendjét. Ahogy már említettük, a nemzeti szakértők szavazatai és közönség véleménye együttesen dönt majd arról, melyik tíz dal kerül a szombati döntőbe. De amíg a voksolás tart, énekel nekünk Svédország két kedvenc popsztárja.

 

 

Miután az automatikus döntős országok bemutatkozását is megnéztük, a szavazásnak vége. Azonnal kiderül, melyik tíz ország jut a szombati döntő showba.

 

A továbbjutó országok, a szombati döntő biztos résztvevői tehát a következők (nem a továbbjutás sorrendjében):

 

Magyarország!!!

 

Azerbajdzsán

 

Grúzia

 

Románia

 

Norvégia

 

Izland

 

Örményország

 

Finnország

 

Málta

 

Görögország

 

 

Ezzel kialakult a szombati döntő teljes mezőnye:

 

Automatikus döntősök: Spanyolország (a döntő első felében szerepel), Franciaország (a döntő első felében szerepel), Németország (a döntő első felében szerepel), Svédország (korábban már megengedték a házigazdának hogy konkrét sorszámot húzzon: ez a 16-os), Nagy-Britannia (a döntő második felében szerepel), Olaszország (a döntő második felében szerepel)

 

Elődöntőkből jutottak be: Moldova, Litvánia, Írország, Észtország, Fehéroroszország, Dánia, Oroszország, Belgium, Ukrajna, Hollandia, Magyarország, Azerbajdzsán, Grúzia, Románia, Norvégia, Izland, Örményország, Finnország, Málta, Görögország

 

Bent vagyunk tehát a döntőben, szombaton újra izgulhatunk ByeAlex és a Kedvesem sikeréért. Tartsatok velünk akkor is!

 

-kiko-

[2013.05.16.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Megnéztük: Triász koncert a GastROCKitchen Pubban, Százhalombattán, képekkel
Hangulatos pub...beszámolók még