2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Katona Klári
Legnépszerűbb csengőhangok

Klári ünnepe

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt október 20-án!

Ma Vendel, Artemon, Artúr, Aurélián, Bendegúz, Fülöp, Irén, János, Ödön, Vitális napja van.

Ezen a napon született Katona Klári, Ráckevén. Az énekesnő már 13 éves korában színpadon állt, pályafutása kezdetén a hazai szereplések mellett külföldön is nagy sikert aratott – a későbbiek során NDK-ban, Lengyelországban és Kubában is az Év énekesnőjének választották. Miután 1972-ben a Bővizű forrás című dallal a Táncdalfesztivál egyik győztese lett, a Neoton szólistájaként Olaszországban turnézott, 1975-ben pedig megnyerte a Tessék választani! Rádiós Dalfesztivált az Ablak nincs az emberen című szerzeménnyel.

A kiváló énekesnő számos külföldi fellépéssel a háta mögött 1977-ben a Tíz percet az évekből című dallal a Metronóm Fesztivál első helyezettje lett, s a 70-es évek végén – alkotótársa, Demjén Rózsi közreműködésével - két szólóalbuma is megjelent (Savanyú csokoládé 1977., Láthatod, boldog vagyok 1978.).

1981- ben Katona Klári életében új korszak kezdődött – ekkor jelent meg a Sztevanovity Dusán - Presser Gábor szerzőpáros által jegyzett Titkaim című albuma. A következő két lemez (Katona Klári, Éjaszakai üzenet) szintén Presser Gáborral való együttműködésből született – sikerüket jelzi, hogy a művésznőt – számos egyéb elismerés mellett - 1982-ben, 1985-ben és 1986-ban is az Év énekesnőjének, 1990-ben pedig az Évtized énekesnőjének választották hazánkban. 1995-ben munkájáért a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki.

Katona Klári az éneklés mellett több tévécsatornán műsorvezetőként is szerepelt, 1993-ban pedig életrajzi kötetet jelentetett meg, Titkaim neked címmel. Ezen kívül a MATÁV/Magyar Telekom Adományvonal indulása óta a szolgáltatás szóvivője, „arca”   - példaértékű karitatív tevékenységéért 2005-ben dr. Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztertől „Pro Caritate”-díjat kapott. Ugyanebben az évben egy különleges kiadvánnyal lepte meg a közönséget: az Óvodás dalaim című dupla CD-n népdalok, dalos játékok vonósnégyesre, fagottra, furulyára, ütőkre hangszerelt változatai szerepelnek.

2006-ban ismét újdonsággal jelentkezett a népszerű énekesnő. Kész szavak című, CD mellékletet is tartalmazó könyve a művésznő írásait, gondolatait, dalszövegeit és portréit tartalmazza, melyek férfiakról, gyermekről, az életről, közeli barátokról és a zenéről szólnak. A CD-n Katona Klári gondolatiságot hangsúlyozó zenei kísérettel összesen tizennégy írását adja elő hatvanhárom percben.

- Pogonyi -

Események:

1960 Az angol slágerlistán első helyezett lett Roy Orbison Only The Lonely dala.
1973 Az amerikai slágerlistán első helyezett lett a The Rolling Stones Angie című dala.

Született:

1945 Ric Lee angol zenész a Ten Years Aftert együttes tagja. Az együttes 1967-ben alakult. Slágerlistás daluk a Love Like A Man.
1951
Alan Greenwood amerikai zenész a Foreigner együttes tagja. Az együttes 1976-ban alakult. Első nagylemezük a Foreigner című korong négyszeres platinalemez lett Legismertebb daluk az I Want To Know What Love Is.
1953
Katona Klári
1971
Snoop Doggy Dogg azaz Calvin Broadus amerikai rapper.

Elhunyt:


1977
A Lynyrd Skynyrd együttes bérelt repülőgépe lezuhant Gillsburgon kívül, a Mississippi mocsárvidékén. A balesetben meghalt a zenekar énekese, Ponnie Van Zant, gitárosa, Steve Gaines, valamint a nővére, Cindy és egy háttérénekes, aki csak ezen a turnén szerepelt a csapatban. Rajtuk kívül többen súlyosan megsérültek. A baleset előtt három nappal jelent meg a zenekar Survivors (Túlélők) című albuma, melynek borítóján a zenekart lángok vették körül, amit - miután a borítókat kivonták a piacról - természetesen megváltoztatták. A tragédiát követően felfokozott érdeklődés ezt a lemezt az ötödik helyre juttatta a slágerlistán.

[2007.10.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még