2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Luciano Pavarotti
Kaszás Attila
Illés Lajos
Daczi Zsolt
Legnépszerűbb csengőhangok

Az 5 kiváló zenész, akik 2007-ben távoztak

Év végéhez közeledve összegezzük az elmúlt évek eseményeit, visszatekintünk, számot adunk a történésekről, statisztikákról. Ám az élet sajnos nem mindig a sikerekről és a nyers adatokról szól, hanem minden évben vesztünk el embertársakat is. A zene.hu most rájuk emlékezik összeállításában.

Sokáig reménykedett a világ zenekedvelő közönsége, hogy a három tenor egyike, Luciano Pavarotti felépül súlyos betegségéből és újra szeretett közönsége elé állhat majd valamikor a későbbiekben. Ám az élet nem így akarta, szeptember 6-án 72 éves korában elhunyt, s a csodás hang örökre elnémult, Pavarotti már az angyalok kórusában dalol.

1935. október 12-én született Modenában egy pék egyetlen fiaként. Édesapja amatőr tenorként énekelt a modenai kórusban, így a kis Luciano első fellépése az apjával egy duett volt. Amikor egy nemzetközi versenyen első díjat nyertek a kórussal, a fiú sorsa végleg megpecsételődött. A legenda azonban csak 1972 februárjában kelt életre. Történt ugyanis, hogy a New York-i Metropolitan Operaházban egy áriában a legkisebb erőlködés nélkül énekelt ki 9 magas C-t. A közönség állva ünnepelte és tizenhétszer tapsolta vissza. A média hamar ráragasztotta a Magas C Királya elnevezést, Pavarotti pedig a maga szerény és mosolygós módján próbált minden felkérésnek eleget tenni. Boldog volt, hogy olyan emberekkel is megszerettette az opera műfaját, akik előtte soha sem érdeklődtek iránta, milliókat tudott a tv-k képernyője elé ültetni, amikor elkezdődtek a közvetítések.

Örökre elnémult a világsztár csellója

A világ egyik legnagyobb csellistája, Msztyiszlav Rosztropovicsot áprilisban, 81 éves korában, hosszantartó betegség után egy moszkvai klinikán érte a halál. A világszínvonalú zenei tudása mellett Rosztropovics az emberi és az állampolgári jogok egyik élharcosa volt.

Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író mellett 1970-ben nyílt levélben állt ki, akit a hatóságok folyamatosan zaklattak. Ezért a tettéért a művész is hasonló sorsa jutott: 1974-ben kénytelen volt családjával együtt az Egyesült Államokba letelepedni. Andrej Szaharov Nobel-díjas fizikust és emberjogi harcost innen támogatta, így 1978-ban megfosztották szovjet állampolgárságától. A Szovjetunió bukása után visszatért hazájába, s 81 éves korában végleg letenni kényszerült a vonót. Hazatért, s most már az ég legnagyobb zenekarában játszik tovább...

Az angyalok billentyűse lett

Az Illés zenekar legendás alapító tagja, Illés Lajos január 29-én 65 évesen távozott a földi életből és adta át lelkét a Teremtőnek. A Kossuth-díjas billentyűs testvérével alapította meg 1960-ban az Illést, majd mikor az első felállás felbomlott, a Szörényi-testvérekkel, Bródy Jánossal és Pásztory Zoltánnal létrehozták a magyar könnyűzene legnagyobb hatású zenekarát.

A legendás együttes 1973-ban oszlott fel, de Illés a nevet megtartva új társakkal tovább zenélt. Később még négyszer állt össze a klasszikus Illés-formáció, utoljára 2005-ben. A zenekar-alapító 1992-től haláláig a kisoroszi református gyülekezet kántora volt.

Az égig hajózott a holdbéli csónakos

Márciusban sokkolta a hír Magyarországot: Kaszás Attila színművész és énekes hirtelen rosszul lett, s életét a gondos orvosi segítség sem tudta megmenteni.

1998-ben önálló lemezzel jelentkezetett, amelynek a „Tomboló Hold” címet adta. Az albumom főként rock nóták találhatók, szám szerint 14. Mindegyik mély érzelmekről és tisztánlátásról árulkodik. Már a dalcímekből is kitűnik, hogy olyan ember énekli őket, akinek fontosak az érzelmek és a család. Minden zenei vonatkozású megmutatkozását nehéz lenne felsorolni, Kaszás Attilának kincs volt a torkában. Azon a hétfői napon rosszul lett, nem sokkal a „Tizenkét dühös ember” című darab előadása előtt: agyvérzést kapott. Az orvosok hiába küzdöttek az életéért, szervezete rövid szenvedés után feladta küzdelmet. Örökre elköszönt a színpadtól, nem szólnak többé a dalok és a maga után hagyott űrt senki sem fogja betölteni. A Holdbéli csónakos elérhetetlen messzeségbe hajózott…

Fiatalon ment el a kiváló gitáros

Az elmúlás mindig fájdalmas, felfoghatatlan és megérthetetlen. A honi zenésztársadalomnak pedig ismét szembe kellett néznie a halállal, ugyanis Daczi Zsolt, a Bikini és az Omen együttes tagja, kiváló gitáros augusztus elején örökre letette a gitár pengetőjét, s hangszere immár végleg elnémult.

Mindenkit megrázott a hír, amikor kiderült, hogy súlyos betegség támadta meg a szervezetét. Zenésztársai összefogtak, hogy gyógykezeléséhez anyagi támogatást gyűjtsenek és nem egy segélykoncertet rendeztek, ahol többek között olyan nevek is felléptek, mint a Kalapács, az Omen, az Akela, a Philadelphia, a Hard, s a sort még hosszasan lehetne sorolni.

Ám sajnos minden erőfeszítés és összefogás ellenére a betegség legyőzte a kiváló zenész szervezetét és azon a nyári napon örökre búcsút intett a földi létnek. Halála mindenkit megrázott.

Égi turnéra indult a Djabe zenekar alapító tagja

A Djabe zenekar alapító tagja, ütőhangszerese, énekese, Sipos András játéka és hangja meghatározó volt a zenekar hangzásának, az úgynevezett Djabe hangzásnak. Szeptember 14-én tragikus hirtelenséggel, 53 éves korában hagyta el zenekarát. Sok hosszú turnén vettek részt együtt a tagokkal. Most egyedül kelt útra, s még messzebbre kellett mennie, mint eddig bármikor. Ám afelől biztos lehet: szeretett csapata emlékét megőrzi s zenei és szellemi hagyatékát ápolni fogja.

Hozzá tartozik az élethez, el kell tudni fogadni. Ám kétségtelen: fáj az elmúlás, sokszor szinte felfoghatatlan, hogy nincs tovább. Aki elmegy, hatalmas űrt hagy maga után. De az emlékek velünk maradnak, s csak azokat felejtik el, akikre nem emlékeznek.
A Zene.hu munkatársai minden 2007-ben elhunyt zenész emlékét kegyelettel megőrzik és jó szívvel emlékeznek munkásságukra, emberi értékeikre, nyugodjanak békében!

– zene.hu –

[2007.12.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még