2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ha eljön Magyarországon a raszta nap: Judge Day
Kapcsolódó Kiadványok
Ladánybene 27: Babylon cirkusz
Kapcsolatok
Ladánybene 27
Legnépszerűbb csengőhangok

Ladánybenét hallgatni, lelket fürdetni...

A Ladánybene 27 tavaly novemberben jelentette meg a legújabb stúdióalbumát (6 év után) Babylon Cirkusz címmel. Egy korrekt roots reggae lemezt ígértek és az is lett: se több, se kevesebb.

Hogy jön ahhoz néhány angyalföldi srác, hogy reggae zenekart alapítson itt Közép-Európában, ahol az ég világon semmi hagyománya nincs a jamaikai zenéknek? Tehettük volna fel a kérdést 20 évvel ezelőtt. A Ladánybene az elmúlt 2 évtizedben bebizonyította, hogy nem kell Jamaikába születni ahhoz, hogy valaki jó reggae-t játsszon.

Sőt, a bulvárlapokban és a médiában sem kellett folyamatosan szerepelniük ahhoz, hogy ismert (és elismert) előadóvá nőjék ki magukat. A fiúk letettek már mindent az asztalra, amit el lehetett tőlük várni (és még egy kicsit annál is többet). Nem sorolom fel az érdemeiket, pedig jócskán lenne miről beszélni. Egy biztos: nélkülük nem lenne olyan reggae közösség, amilyennel most kicsiny hazánk büszkélkedhet.

"Mindig adni kell testvér, ha valaki kér"

Aki már hallgatott Ladánybene lemezt, az nem fog nagyon meglepődni az új albumukon. A Babylon Cirkusz pontosan olyan, amilyet elvárunk tőle: könnyed, fülbemászó és laza. Egy igazi roots regge lemez, némi dubbal, játékossággal és persze egy csomó együttműködővel.

Az élet másban és a már ismert Judgeday riddimen alapuló Thousands and Millions-ban Dr. Ring-Ding, a Color Dem A Judah című dalban - a Zagastic volt énekese - Bulcsú, míg az Oroszlánban a Connections a vendég. A fúvós hangszereket a Polemic Brass-nek, a vokálokat pedig a NiceTime-os hölgyeknek (Ferencz Kingának és Pataki Lillának) köszönhetjük. A lemez 14 dala között találhatunk bulizósabb dalokat (Arci dal, Az élet más, Doktor kérlek, Az oroszlán) és nyugisabb, utazósabb számokat is (Babylon III, A roots tanít, Fürdik a lelkem, Hitelmélet, Felemel a szél).

A szövegek elgondolkodtatók és megfelelően kritikusak. Elsősorban klasszikus roots reggae stílusú dalokat pakoltak a lemezre, de azért 1-2 helyen felüti fejét a dub is. Sajnos a dancehall felé nem kacsintott a Ladánybene, pedig egy jófajta, pörgős track elfért volna a Babylon Cirkuszon (mondjuk Copy Con mesterrel egy közösködés nem lett volna rossz húzás).

A korong szerzői kiadásban jelent meg, így még jobban ajánlom a beszerzését.

-nagyM-

[2008.02.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még