Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. augusztus 20. | kedd | ALKOTMÁNY ÜNN., István nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Balettelőadásra Győrbe érkezik Chaplin világhírű lánya
Egy "buja és szép" mű a Szegedi Kortárs Balett új produkciója
Elhunyt a világhírű balerina
Feltámad az opera és a balett Türkmenisztánban
Mexikói turnéra indul a Pécsi Balett
Szenvedély a Magyar Nemzeti Balettel
Képgalériák
Szenvedély - Nemzeti balett
Kapcsolatok
Bozsik Yvette
Fodor Antal
Komolyzene
Markó Iván

Szenvedélyes balettest próbáján jártunk - izgalmas képekkel

Március 8-án és 9-én a 3 egyfelvonásos darabból álló modern balettestet mutat be a Magyar Nemzeti Balett, Szenvedély címmel. Mindhárom darabot más-más koreográfus állította össze. A Zene.hu belesett a főpróbára, hogy megnézze hogyan készülnek a táncosok az előadásra.

Bozsik Yvettben, Fodor Antalban és Markó Ivánban az a közös, hogy mindhárom alkotó nemzetközi hírű; darabjaikkal már több évtizede bizonyítják, hogy műveik nélkülözhetetlenek egy olyan gazdag választékkal rendelkező együttes számára, mint a Magyar Nemzeti Balett.

A Menyegző

Sztravinszkij 1917-ben írott, Les Noces című, lenyűgőző erejű zenéjére készített előadást Bozsik Yvett, aki már több Sztravinszkij műre készített koreográfiát: színpadra vitte a Tavaszi áldozatot, a Petruskát és a Pulcinellát és régi nagy vágya teljesült a Menyegző megkoreografálásával. A történetet négy képben mesélik el nekünk a táncosok: "A kontyolás", "A vőlegény háza", "A menyasszony indulása" és "Az ünnep".

A koreográfia a férfi-nő kapcsolat ismétlődő rituáléját mutatja be: elfojtások, félelmek, a folyamatos küzdelem és a leküzdhetetlen vágy. A két nem kétségbeesett vonzódása egymáshoz az egybekelés mindent elsöprő harmóniájában.

- "Az elsöprő erejű zene és az Operaház táncosaival való első közös munka nagy kihívás számomra, hiszen egyszerre kell megteremtenem a zenében rejlő dinamikát és elfojtást, a nagy ívű táncokat és a visszafogott, csak belül zajló lelki folyamatokat" - magyarázza Bozsik Yvett.

A nő hétszer

A Fodor Antal koreografálásával készült A nő hétszer című darab egy utazás, amelynek középpontjában egy férfi és hét nő találkozása és elválása áll.

"Az egész élet valójában egy utazás. Megszületünk, találkozunk és elválunk. Minden elválás fájdalmas és minden találkozás egy új lehetőség, egy másik út, amely a nők hódolatán keresztül vezet. Lehet-e igaz barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem. Boldogság és a fájdalom váltogatja egymást egészen a halálig. Ilyen az élet ritmusa."

A Nap szerettei

A Nap szerettei című táncmű 1979 júliusában került bemutatásra a Magyar Állami Operaház színpadán, a végzős balettnövendékek koncertvizsgáján. Később a koreográfia a Győri Balett, majd a Magyar Fesztivál Balett sikerdarabja lett. Itthon és külföldön több mint ötszáz alkalommal nyerte el a közönség tetszését és szeretetét.

Az alkotás középpontjában a fiatalság ereje, tisztasága, jókedve, a szerelem és az öntudatra ébredés áll, vagyis a darab a felnőtté válás történetét meséli el. Úgy tűnik, a kör bezárul, hiszen több évtized után A Nap szerettei visszakerül arra a színpadra, ahonnan elindult világhódító útjára. Ezúttal Markó Iván elképzelései alapján.

-zene.hu-

[2008.03.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zenekar tagokat keres zenész » billentyűs [2019.08.12.]
Dobost, basszerost keresek saját zenéhez zenész [2019.08.05.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Nagy bejelentés a Depresszió budapesti koncertjén
Augusztus 17-én a Depresszió lépett fel a...

Óriási bulit csinált a Lord a Barba Negra Trackben 
Péntek este adott koncertet a Lord zenekar,...

koncert.lap.hu
Meshuggah, Harmed (Barba Negra Track): Agyzsibbasztó, skálázhatatlan ütemek
Musicalektől volt hangos a gödöllői kastély - Janza Kata és Dolhai Attila estje képekben
Fezen 2019 - Pedig ez csak egy jó buli volt!
A 2019-es Paloznaki Jazzpiknik szenzációi I. rész
A 2019-es Paloznaki Jazzpiknik szenzációi II. rész
beszámolók még
cdbolt.lap.hu