2024. május 8. | szerda | Mihály nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Cesaria Evora
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Cesaria Evora
[2008. április 8.
kedd 19:30]

A mezítlábas díva Budapesten lép fel

Cesaria Evora, "a mezítlábas díva", a Zöld-foki szigetek zenéjének Magyarországon is népszerű képviselője ad koncertet április 8-án a Papp László Budapest Sportarénában.

Az idén 67 éves énekesnő a portugál gyarmati időkben keletkezett, sajátos hangulatú morna európai követe - áll a koncertet szervező Concert és Média ügynökség közleményében. A brazil modinha és a portugál fado rokonának is tekinthető morna legfőbb hangulati eleme a magyarra nehezen lefordítható sodade, az a kifinomult melankólia, amely a nosztalgikus elvágyódást, a szétszakított családok vagy épp a szerelmesek fájdalmát fejezi ki.

A Mindelo kikötővárosban született énekesnő zenészcsaládból származott, édesapja hegedült, nagybátyja neves mornaszerző volt. Apja halála után, mivel anyjának hét gyermekről kellett gondoskodnia, a kis Cize katolikus árvaházba került, s az itteni kórusban már énekelt. Később első nagy szerelmétől, első gyermekének apjától, egy fiatal gitáros tengerésztől sajátította el a mornát és a tempósabb, vidámabb coladeirát. A fiatal tengerész visszahajózott Hollandiába, Cesaria pedig kikötői bárokban kezdett énekelni a napi itala fejében. Páratlan énektudásának, füstös, nagyasszonyos hangjának hamar híre ment, a helyi rádió néhány felvételt is készített vele, ezek a hatvanas években Hollandiában és Portugáliában is megjelentek.

Felhagyott az énekléssel

Növekvő népszerűsége ellenére a hetvenes évek közepén felhagyott az énekléssel, s csak tíz évvel később, a kormány felkérésére lépett fel ismét egy ünnepi rendezvényen. 1987-ben egy Portugáliában élő pályatársa, a gitáros Bana portugál turnét és lemezfelvételt szervezett neki, ennek során ismerkedett meg az ugyancsak emigráns José da Silvával, aki producere és mentora lett. Az ő közreműködésével készült el Evora első albuma, a La Diva aux Pieds Nus, amelynek nyomán rá is ragasztották a "mezítlábas díva" elnevezést. A mai napig lábbeli nélkül lép fel, mint elmondta, megszokásból és kényelemből.

Evora harmadik albumával, az 1991-es akusztikus Mar Azullal vált igazán ismertté. Következő albuma, a Miss Perfumado már több mint kétszázezer példányban kelt el, s a világzene legkeresettebb, legünnepeltebb előadójává tette a dívát, 2003-as Voz D'Amor című albumával a Grammy-díjat is elnyerte. Más zenei területekre is tett rövid kirándulást, Café Atlantico című lemezén kubai és brazil zenészekkel dolgozott együtt.

Magyarországon 2002-ben a Szigeten lépett fel először, majd a Művészetek Palotája 2005-ös átadása óta minden évben teltházas koncertekkel kápráztatta el magyarországi rajongóit.

- MTI -

[2008.03.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Április 27-én mutatta be a Katona József Színház a Mefisztóland...

Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
beszámolók még