2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Insipid: Hazafutás
Kapcsolatok
Insipid
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Insipid lemezbemutató, MZ/X
[2008. április 19.
szombat 21:00]

"Erős nyár a mi Istenünk" - interjú az Insipiddel

Hazafutás címmel jelenik meg az Insipid zenekar legújabb lemeze. Április 19-én pedig a Rocktogonban mutatják be egy hatalmas buli keretein belül az új anyagot. Erről kérdeztük a zenekar énekesét, Fürj Eriket.

- Hogyan és mikor alakult meg a zenekar? Mióta létezik a mostani felállás?
- Az Insipid tinizenekarként alakult, aztán 1999-től elindultak a történések. Binges meg a Dávid (gitáros) alapították a bandát egy garázsban, és elhatározták, hogy rocksztárok lesznek; később rájöttek, hogy zenélni „csak úgy” is jó, a többi vagy alakul, vagy nem. Aztán bejöttem a képbe én, mint énekes. A dobosokat fogyasztottuk rendesen, kineveltük őket, aztán elmentek más zenekarokba ütni a bőrt ( Magna Cum Laude, Akela). Voltak vokálos csajaink, szám szerint 4, de ez a mostani, abszolút alapfelállás tavaly október óta létezik.

- Még a teljes album előtt készítettetek egy promó-CD-t, amit elküldtetek a különböző médumokhoz. Milyen az eddigi fogadtatása?
- Így van. A nagylemezzel azonos című Hazafutás cd-ről van szó. Ez kereskedelmi forgalomba nem kerülő, exkluzív kiadvány. Eddig nagyon pozitív a kislemez fogadtatása. Körülbelül 20 rádió már műsorára tűzte a Bevadulok című dalunkat, és a megkeresések jönnek folyamatosan. A visszajelzésekből azt szűrtük le, hogy a médiumok nem nagyon tudnak olyan magyar zenekart mondani, akik ilyen felfogásban játsszák a rockot. Ennek mi örülünk, hiszen ha új ízt tudunk becsempészni a fülekbe, már megérte hangszert fogni.

- Hogyan születnek meg a számok? Próba közben csiszolódik össze, vagy már mindenki kész - félkész ötletekkel megy próbálni?
- Mi kétféleképpen dolgozunk a dalokon. Az egyik verzió szerint - ahogy te is írtad - a próbák közben, jammelésekből alakul ki a dal alapja. Jammelgetni amúgy is imádunk és szoktunk is koncerteken, ha úgy tartja kedvünk. Ezt a közönség nagyon szereti, hiszen soha meg nem ismételhető élményt kapnak ilyenkor. A másik verzió, amikor valakinek van egy konkrét témája, azt lehozza próbára, a többiek pedig hozzáteszik a magukét és kialakul az insipidslágerszerzemény.

- A stílusotokban elég sok zenekar angol szövegeket ír. Ti miért maradtatok a magyarnál? Nem "divatosabb" angolul énekelni?
- Mi pont ezért nem éneklünk angolul, mert így nem vagyunk egy a sok közül. A divat ilyen szinten nem érdekel, a divat elmúlik. Magyarul esik jól énekelni, ennyi. Tudom, hogy nagyon sok zenekar próbálkozik külföldön érvényesülni, de én ennek nem látom sok esélyét. Nyilván lehet klubokban játszani, de nagy áttörést talán csak az Ektomorfnál látni. Miért lenne szükség kint egy csúnya akcentussal éneklő magyar zenekarra, amikor külföldön is van hasonló stílusban száz, akik helyben vannak, jók és nem törik az angolt. A világzenénél (pl. Besho Drom) más a helyzet, abban vannak magyar népzenei ízek, úgy van esély, de sima amerikai/angolszász pop/rock/metál zenénél ez nagyon nehéz. Magyarlakta külföldi helyekre viszont szívesen mennénk, erre rá is fogunk mozdulni a jövőben. Az érzelmeket, sztorikat magyarul érti meg igazán a közönség, együtt kiabálni a refrént magyarul a legjobb - szerintem. Ennek ellenére nem tartom kizártnak, hogy egyszer készítünk angol nyelvű dalokat, csupán az érdekesség kedvéért.

- Régóta készült már a Hazafutás című új albumotok, de márciusban végre megjelent. Hogyan sikerült szerintetek az anyag?
- Igen, 1 éve kezdődtek a munkálatok, közben volt egy dobos-cserénk, épp stúdiózás közben, most megint az ősdobosunk, Gyuricza Laci üti a bőröket. A kereskedelmi forgalomba kerülés áprilisra csúszik egyébként, de még így is jobbak vagyunk, mint a Guns N’ Roses Chinese Democracy új albuma. A lemez úgy gondolom érdekes színfoltja lehet a hazai rockzenének, hiszen a visszajelzésekből azt látjuk, hogy nem nagyon tudnak olyan magyar zenekart mondani, akik így keverik a rockot, a funkot és kicsit a popot. A budapesti Abnormal stúdióban dolgoztunk, Philippke volt a zenei producer. Úgy gondolom, amit szerettünk volna a lemezzel, azt nagyjából sikerült megvalósítani. Vannak rajta ehető közönségdalok, melankólikusabb szerzemények és néhol progresszívabb cuccok.

- Hogyan jellemeznétek az általatok játszott zenét? Milyen stílusba lehetne a legpontosabban beilleszteni?
- Mindenképpen rockzene, néhol funkos elemekkel, bár ez régebben erősebben jelen volt. Most csak néhol. Abszolút énekelhető dalok szerepelnek a lemezen, tehát mondjuk, hogy dallamos. Mindenképpen modern, nem régi vágású rockról van szó. Stílus? Insipides rock. hehe

- Lesz új klip is valamelyik dalból? Ha igen, akkor melyikből?
- Több klipet is fogunk forgatni a lemezről. Az első a Bevadulok című dalunkra készül el, a napokban kezdjük a munkálatokat a kiadóval (Pixel Film). Ha minden jól megy, április végén, május elején már lehet majd látni a zenei tv-ken.

- Nemsokára kezdődik a fesztiválszezon. Az Insipiddel sok helyen lehet majd találkozni a nyár folyamán?
- Erős nyár a mi Istenünk. Elég sok helyre kaptunk megívást, a nagy fesztiváloktól kezdve kisebb rendezvényekig. Hetek kérdése és fixálódnak a dátumok. A honlapunkon minderről lehet majd tájékozódni.

- Mikor és hol mutatjátok be az új lemezt? Gondolom csaptok valami hatalmas lemezbemutató bulit.
- Így van. Folyamatosan koncertezünk, de talán kiemelkedik az április 19-i budapesti Rocktogonos lemezbemutatónk, ahol nagy komáink, az MZ/X lesz a vendég. Várunk mindenkit, izzasztó este lesz - reméljük.

-nagyM-

[2008.04.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még