2024. május 13. | hétfő | Szervác, Imola nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Naplegenda a MüPában
A Magyar Állami Népi Együttes tánc-karneválra invitál
Hatalmas magyar siker Kínában
57 éves a Magyar Állami Népi Együttes
Kapcsolatok
Magyar Állami Népi Együttes(MÁNE)
Legnépszerűbb csengőhangok

Hazaérkezett Kínából a Magyar Állami Népi Együttes

Nemrég tért haza Kínából a Magyar Állami Népi Együttes, ahol hatalmas sikerrel mutatták be a Naplegendát és a Magyar Concertót. Az együttes idén már megjárta a szícíliai Agrigentót, jövő héttől indítják új nyugdíjasbérletüket és havi 15-20 előadás mellett készülnek nagyszabású októberi bemutatójukra.

2008. március 5-én két hétre Kínába utazott a Magyar Állami Népi Együttes. A „Szabadság, szerelem”– a magyar kultúra Kínában című magyar évad keretében Hongkongban mutatták be a Magyar Concerto–Hommage á Bartók Béla című műsorukat.

A nagy érdeklődés miatt az eredetileg tervezett két előadáson felül a szervezők egy harmadik előadást is kértek. Az együttes tavaly ezzel a műsorral három és fél hónapon keresztül turnézott Észak-Amerikában, az idén pedig már a szicíliai Agrigentóban is bemutatták ugyancsak nagy sikerrel.

Kínában a gazdasági fellendülésnek köszönhetően egymás után épülnek a hatalmas kulturális központok, és kezd kibontakozni a kultúra piaca. Ennek köszönhető, hogy a magyar évadra érkezett együttest meghívták a dél-kínai Guangdong tartományba is, ahol háromszor mutatták be a Naplegenda című műsort.

Ez a keleti rokonságot zászlójára tűző előadás a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulataiból álló valóságos táncvihar. Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjére Mihályi Gábor művészeti vezető és alkotótársai fergeteges koreográfiája ragadta magával a közönséget.

Tombolt a közönség

Lenyűgöző volt, ahogy a visszafogottságáról ismert kínai közönség reagált a Magyar Állami Népi Együttes előadásaira. A shenzeni egyetem 2500 fiatalból álló közönsége – akár egy rockkoncerten – végigtombolta az előadást, míg a dongguani (alig 5 millió lakosú kínai „kisváros”) közönség hangulata fokozatosan fejlődött fel az ovációtól kísért vastapsig.

A legnagyobb sikert március 15-én az első hongkongi előadáson aratták. Még a szervező Fesztivál Központ is meglepődött a sikeren, hiszen ők is csak ritkán látnak állva tapsoló kínai közönséget. Az előadást rövid ünnepi fogadás követte Bogyay Katalain szakállamtitkár, valamint a hongkongi magyar konzul jelenlétében.

Kínában utoljára 2005-ben volt az együttes, akkor a Pannon Freskóval. Azt megelőzően 1999-ben négy előadással jártak ott, de igazán nagy turnéjuk mindössze egyszer volt, 1952-ben, amikor két hónap alatt negyven előadást adtak a kínai közönségnek. Hongkongban eddig mindössze egyszer léptek fel 1991-ben, igaz, akkor még brit fennhatóság alá tartozott a több mint 260 szigetből álló ország.

A mostani előadásoknak köszönhetően egy élő, baráti kínai kapcsolattal lettünk gazdagabbak, talán még az 1952-es nagy turnéhoz hasonlóra is sor kerül egyszer e földrésznyi országban.

– Naszály György –

[2008.04.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.10.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
beszámolók még