2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kizárólag igényes klubzenék az MTV új műsorában
Némi pénzért remixelheted Karányit
Kapcsolatok
Karányi Dani
Dj Newtone
Erdőhegyi Brigitta

Ilyen még nem volt! Magyar nyerte a rangos DJ Versenyt Horvátországban - helyszíni beszámoló

Hvar szigete adott otthont annak a nemzetközi DJ Versenynek, ahol a magyar színeket Karányi és DJ Newtone képviselte.

A szigeten minden adott egy fergetegparti megrendezéséhez. Pezsgő az éjszakai élet, a világ minden tájáról érkeznek utazók, akik szórakoztató, eseménydús vakációra vágynak. A szabadtéri, csillagfényes versenyhelyszínről tökéletes kilátás nyílik a Bonj lagúnára.

Tíz órakor már gyülekezni kezdett a partira kész közönség, majd 11 órakor kezdetét vette a verseny. A DJ-k Magyarországról, Horvátországból, Szlovéniából és Csehországból érkeztek. Egy-egy elődöntőben hárman mérettethették meg magukat, azaz a 450 fős közönség fejhallgatókon keresztül egy időben 3 DJ közül választhatott, a zene 3 különböző frekvencián érkezett hozzájuk. A bulizók maguk választhatták ki a zenét, és akár percenként is váltogathattak a DJ-k között.

Izgalmas finálé

A fejhallgató antennájának LED fényei jelezték, hogy épp melyik DJ zenéjét hallgatják, így a lemezlovasok maguk is folyamatos visszajelzést kaptak, kapcsolatban maradtak a táncolókkal. Az első elődöntőt Karányi, a másodikat DJ Newtone nyerte meg, így a magyar fiúk a döntőben egymással és cseh kolléganőjükkel versenyeztek a győztes címéért. Végig fej–fej mellett haladtak az éllovasok , a szavazás lezárásakor azonban Karányi győzött 39% - 35% - 25% hallgatottsági arányban.

A partira a világ minden tájáról érkeztek vendégek. A magyarok között ott volt Erdőhegyi Brigitta, és a Cool TV műsorvezetője, Orosz Barbara is. Brigitta a Hal a tortán fakanala után fejhallgatót ragadott és megmutatta, hogy nem csak a konyhában, hanem a táncparketten is jól érzi magát. Bár az énekesnő természetesen az énekhangra esküszik, szemmel láthatóan az elektronikus zene is magával ragadta. Barbara pedig egyszerűen csak annyit mondott a partiról: „Ez cool volt!”

Az este további különlegessége volt, az Európában elsőként itt bemutatott, újonnan alkalmazott technika, a verseny izgalmainak fokozására kiépült elektronikus szavazási rendszer. Az eredményjelző mind a DJ-k, mind pedig a hallgatóság számára folyamatos betekintést engedett a verseny állásába, ami fontos információ volt a versenyzőknek, mivel így láthatták pillanatnyi pozíciójukat, és ha akartak, még alakíthattak műsorukon.

Minden adatot egy központi szerver rögzített, és az alapján, hogy hányan és mennyi ideig hallgattak egy adott DJ-t, alakult ki a végső sorrend, vagyis a verseny végén a leghallgatottabb DJ nyert.

Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja – csak te!

A silent disco a maga műfajában egy egyedülálló koncepció, amely kiváltja a szórakozóhelyek hagyományos hangosítási rendszerét. Természetesen a bulizók maguk szabályozhatják a hangerőt, így akár partnerükkel is beszélgethetnek anélkül, hogy kiabálniuk kellene. A csendes diszkó rendkívüli akusztikus élmény a résztvevőknek, és furcsa vizuális kép a kívülállóknak.

A résztvevők önfeledten élvezik a mozgás szabadságát, miközben a kívülállóknak többnyire fogalmuk sincs, hogy mire táncolnak. Persze felmerül a kérdés, hogy valóban csendes-e? Igen is meg nem is. Csendes, mert nincsenek hangszórók, amelyek zajt okoznának, ám mégsem az, mivel az emberek énekelnek, jó érzik magukat, és lássuk be, nehéz lenne meggyőzni őket arról, hogy ne tegyék.

Az ötlet a kétsávos, vezeték nélküli fejhallgatók kihasználásán alapul, először 2002 nyarán jelent meg Hollandiában. Hódító útja két holland lemezlovas, DJ NO és DJ OD nevéhez fűződik. Persze maga az alapötlet már a ’90-es években megfogalmazódott.

Ökoaktivisták kezdeményezték ezt az újfajta buliformát, akik arra kerestek megoldást, hogy hogyan lehetne a zajtól megkímélni természetes környezetünket. Magyarországon a 2006-os Sziget Fesztiválon találkozhattunk először ezzel a műfajjal, ahol ezren tehették fejükre a fülhallgatókat.

- zene.hu -

[2008.07.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még