2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Bikini extrákkal - 25 év 2 DVD-n
Hobo Blues Band: 30! - időutazás Hobóval
A Hobo Blues Band 30 éves trófeái
Magyar rock- és blueslegendák koncertkörútja
Feloszlik a Hobo Blues Band?
Kapcsolódó Kiadványok
Hobo Blues Band: Bolondvadászat
Hobo Blues Band: Bolondvadászat CD 2
Kapcsolatok
Hobo Blues Band
Legnépszerűbb csengőhangok

Megnéztük milyen a Hobo Blues Band Bolondvadászata

A zenekar 30 éves jubileumára nem csak a Papp László Sportarénában megtartott koncerttel készült. Erre az alkalomra Bolondvadászat címmel dupla CD-t is megjelentettek.

Exkluzív és igényes keményfedeles kiadvány

Ahogy a Hobo Blues Bandtől mostanában megszokhattuk, nem egyszerűen műanyagtokba csomagolt CD lemezzel jelentkezik, hanem exkluzív kiadvánnyal igyekszik felkelteni a vásárló érdeklődését (no és megnehezíteni a hamisítók dolgát). A Bolondvadászat esetében keményfedeles könyvről van szó, melynek első és hátsó borítója rejti a hangzó anyagokat. Az antikolt stílusú, rajzokkal illusztrált belső oldalakon, a lemezen elhangzó dalok szövegei olvashatók, forgatókönyvszerű, rendezői utasításokkal kiegészítve. A HBB legfrissebb kiadványa, akár 1984-ben megjelent elődje, a Vadászat konceptlemez újra-, és továbbgondolt változata.

A közel negyed századdal ezelőtt regnáló politikai rendszer semmilyen formában nem tűrte a társadalomkritikát. Egyes művészetek bizonyos képviselőinél éppen emiatt alakult ki az a fajta allegorikus kifejezési mód, melynek segítségével a sorok közé rejtve mégiscsak meg lehetett fogalmazni a kritikai mondanivalót. Ez esetben a vadászati téma köntösébe bújtatva hangzik el egy-két finom, és kevésbé finom utalás a korabeli állapotokra és történelmi eseményekre.

A pártállami elit körében szinte rituális privilégiumként jelent meg a vadászat, mint úri-elvtársi mulatság, s mint ilyet, szinte kizárólag a legfőbb állami-, és pártfunkcionáriusok gyakorolhatták. A Vadászat-lemez egy jóval korábbi (minden valószínűség szerint középkori) környezetbe helyezi a lazán összefüggő cselekményt, melynek áthallásos sorai mégiscsak az említett privilegizált társadalmi szokást fricskázzák ki.

A pártállami rendszerben betiltott szövegrészek is hallhatóak, helyenként aktualizálva

Közben eltelt 24 év. A társadalmi rendszer igen, az alapkoncepció nem sokat változott. Olyannyira, hogy a szerző-szövegíró az eredeti tételeket kissé modernizált hangszereléssel, az akkoriban betiltott szövegrészek visszaemelésével, és helyenként aktualizálva adja közre. A fő mondanivalót ezúttal a Bolond szájába adja, hiszen a csörgősipkás bohócot senki nem veszi komolyan.

Senki nem veszi komolyan, pedig státusza mögé bújva, figyelve, mindenről tud, mindenütt jelen van. Ha a helyzet úgy hozza, akár sírni is képes. Az udvari bolond büntetlenül kimondhatja az igazságot, anélkül, hogy bármiféle bántódása esnék. Őt csak egyszerűen kinevetik.

A Bolondvadászatot a Póka–Tátrai-féle ’84-es zenei tételek mellett a témához igazodó új szerzemények gazdagítják. A stílus sokszínűségét az Ott fogsz majd sírni c. tangó, a Vadászok bevonuló indulója, és a Triptichon három osztatú tétele tükrözi. Viszockij Farkashajszája, Schubert Pisztrángdalának átdolgozása, a régi kexes Baksa Soós írta Zöld-sárga, zöld-sárga, a lemez egy-egy fontos állomását jelzi.

A bónuszfelvételekben Petőfitől a Farkasok dala és Kutyák dala, valamint Shakespeare költemények megzenésítései kaptak helyet. Ez utóbbiak közül a záró számban (Szolgál a rongy bölcs), Földes Hobo László alighanem egész életére szóló ars poeticáját fogalmazza meg: „A bölcs fut, a Bolond marad,/Akármilyen fura:/Sok rongyból lesz futóbolond,/Bolondból rongy soha”.

-Hegedűs István-

[2008.10.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még