2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Erdőhegyi Brigi: Ilyen még nem volt Magyarországon
Bevállalós klipet forgatott az Idiotside
Az év legpikánsabb sztorija! Csipának letolta egy kislány, az apja meg mögötte állt
Nagy nap Erdőhegyi Brigi életében a július negyedike
Tóth Gabi és Csipa összejöttek a Valami Amerika folytatására
Baby Gabinak bejött a Hal a tortán - a 13. legkeresettebb magyar sztár lett!
Bartók Eszter, Szekeres Nóri és Erdőhegyi Brigi már a karácsonyra készülnek
Leleplezzük! Édes meglepetés a Hooligans lemezbemutatón
Szombat esti láz: tüzesen indult, csodával folytatódott, majd Gáspár Bea kiesett! - képekben
Képgalériák
Szandi és Csipa Illusztráció
Kapcsolódó Kiadványok
Hooligans: Privát Mennyország
Lányi Lala: Szeress
Majsai Gábor: Swing, swing, swing
Szandi: Best of Szandi - Remix 2006
Kapcsolatok
Szandi
Lányi Lala
Kozmix
Csipa (Ördög Tibor)
Hooligans
Erdőhegyi Brigitta
Majsai Gábor

Szükség van a playbackre? - válaszol SzandiErdőhegyi Brigi, Csipa, Majsai Gábor és Lányi Lala

A kínai Kulturális Minisztérium januártól életbelépő szigorításának véglegesítéséhez a hónap végéig várja a szakma és a közönség javaslatait - közölte a minisztérium egyik tisztségviselője. Sun Qiuxia szerint a profitorientált művészeknek tátogással nem szabad becsapniuk a közönséget – tudatta az MTI.

Az a személy vagy szervezet, akit, vagy amelyet egy kétéves ciklus során legalább kétszer "tettetésen" érnek, a működési engedély bevonására számíthat. Az ázsiai országban a playback a nyolcvanas évek elejétől kezdve, az "élő" tévé- és gálaműsorok térhódításával vált megszokottá.

A Kulturális Minisztérium a tátogás elleni szabályzatában azt is kiköti, hogy a jótékonysági rendezvényeken részt vevő kínai előadók az ilyen fellépések után nem kaphatnak tiszteletdíjat.

A szabályozás szövege szerint a költségek levonása után megmaradó összes bevételt a felajánlásban megnevezett célra kell fordítani. A szervezeteknek és egyéni előadóknak a jótékonysági események után 10 napon belül kell nyilatkozniuk a költségeikről és bevételeikről.

Idehaza csak az énekeseket zavarja a playback

A hír kapcsán több népszerű hazai énekest is megkerestünk. Szandi régóta sikeres előadó, dalaival ma töretlen sikert arat, bármerre is lép fel az országban.

- Szerintem nagyon fontos, hogy minden előadóművész élőben énekeljen, hiszen pl. a benzikutas sem úgy csinál, mintha benzint töltene... – mondta mosolyogva Szandi. - Én nem szeretem becsapni a közönséget, természetesen élőben énekelek. Tulajdonképpen semmivel sem nyújtok kevesebbet, mint egy nagy koncerten, csak az a különbség, hogy nem áll zenekar mögöttem – tette hozzá.

Lányi Lala a Kozmix formációban vált ismertté, de szóló, vagy duett dalai is kedveltek. A szőke énekest Londonban értük utol.

- Nagyon is jól teszik a kínaiak. Csak az egész világon így kéne tenni, ekkor viszont lehet, hogy kevesebb Britney és Madonna "koncert" volna. Szándékosan nem említettem magyar előadót – nevetett fel Lala.

Az énekes elmondása szerint sosem tátogott fellépéseken, most sem teszi ezt. Kizárólag akkor volt kénytelen élni ezzel a megoldással, amikor tévéfelvételre ment, akkor is csak azért, mert még lehetőség sem volt az élő énekre. Azt mondja, hazánkban csupán néhány olyan tv-műsor van, ahol megvannak az elégséges feltételei az élő éneknek, és még kevesebb olyan, ahol egyáltalán ezt engedik.

- Saját tapasztalatom szerint nagyobb a baj az élő éneket kiszolgáló elvárható technika hiányával, illetve az azt kezelő személyzet hozzáértésével a rendezvények legnagyobb részen. Pontosan ezért a fellepéseim előtt a legtöbb én esetben magam állítom be a mikrofont a technikus pultban, mert nem tűröm, ha rosszul szól az énekhang. Persze ahol annyira rossz a technika, ott "varázsolni" lehet maximum. Sajnos ez gyakori, de ettől függetlenül mindig élőben nyomom, Mátészalkától-Sopronig.

Erdőhegyi Brigi sem tartozik a tátogók közé. A csinos szőke énekesnő elmondása szerint nem is szokott ilyen fajta fellépést vállalni.

- Egyetértek a hírben foglaltakkal. Én több okból is ellenzem a playbacket, mert fontosnak érzem, hogy ragaszkodjunk ezekhez az alapvető értékekhez – nyilatkozta.

Bár a történelemben előfordult már, hogy rockzenészek sem élőben daloltak egy fellépésen, mégis a ritkább esetek közé tartozik. Csipa, a Hooligans frontembere sem zárkózott el attól, hogy véleményt nyilvánítson a „kínai kérdés” kapcsán.

- Szám szerint nem tudom megmondani pontosan hány alkalommal kellett kamuzni. Leginkább a televíziós műsorokban kell ezt választani a hangzás miatt, de azt is stúdióban énekeljük fel élőben. Máshogy nehéz lenne megoldani, vagy rosszul szólna – fejtette ki Laláéval egyező véleményét a nagykoncertre készülő énekes.

- 2003 környékén, amikor még nem volt a Hooligans befutott és működtek országosan a kereskedelmi televíziók Road Show-jai, ott csak így lehetett megjelenni, ami jó reklámnak tűnt. Hála az égnek azokon a napokon tudtunk máshol élő koncertet is csinálni, ami feledtette velünk a rossz élményeit a playback-nek. A zenészeknek kínzás a playback – tette hozzá Csipa.

Mindenki egyetért

Majsai Gábor is osztja a többiek véleményét. Az énekes elmondása szerint nem csapná be közönségét.

- Nagyon tetszik a kínaiak elképzelése, valami hasonlót itthon is meg lehetne lépni, mert nem kérdés, hogy a tátogás a színpadon a közönség becsapása. Jómagam, ha csak lehet, elkerülöm az ilyen helyzeteket, először is, mert szeretek énekelni, meg állítólag tudok is, és túl azon, hogy egy élő színpadi előadás alkalmával a közönség azonnal észreveszi a playbacket, ami elégedetlenséget válthat ki belőle, én magam is jobban érzem magam a színpadon, ha énekelhetek. Ez valódi élményt ad a közönségnek és nekem is - mondta a különlegess hangú énekes, aki azt is hozzátette, sajnos vannak olyan helyzetek, amikor nem az énekesen múlik a dolog.

Arról, hogy hazai körökben is terveznének a kínaihoz hasonló lépést, nem érkezett információ, és tudomásunk szerint nem is várható ilyen rendelkezés a közeljövőben. Egy azonban biztos, hazánkban egyre több énekes fordul el a tátogástól és adja elő dalait élőben.

-ej/MTI-

[2008.11.27.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
toromon 2008.11.24. 21:44 • [3]
A kiszolgáltatottságra most vasárnapi Napkelte a legjobb példa. Az Apostol volt bent. Ment a tiszteletkör és jött a csak itt csak most nekünk. Az első pillanatban beakadt a CD. Szünet, majd visszaadják a műsorvezetőt.
Lakat:- Elnézést kérünk, az együttes összes felszerelése együtt romlott el.

Mit kellett volna mondania? Mi bűnünk, mi igen nagy vétkünk hogy nem tudunk méltó feltételeket teremteni.
Előzmény: BaSa1976 • 2008.11.24. 18:18 • [2] • Előzménykövetés 
BaSa1976 2008.11.24. 18:18 • [2]
Szerintem is igazuk van a kínaiaknak. (Persze kicsit vicces tőlük egy ilyen ötlet, mikor még az olimpia megnyitóján is lecserélték a dalt éneklő kislányt egy olyanra, aki "jobban mutat".)
Tudom vannak akik azt mondják, hogy de hát a kisebb falvakban meg egyéb ilyen helyeken nem tudnának fellépéseket szervezni, mert nincs meg a szükséges technika. Én meg erre azt tudom mondani, amit a 2007-es budapesti Rolling Stones koncert előtt olvastam egy újságban. A hír szerint már előző évben is el akarták hívni őket, de volt a műsorukban egy nagyon látványos, de nagyon drága technikai rész, és a magyar szervező megpróbálta meggyőzni őket, hogy ezt hagyják ki. Ennek a résznek még csak a hangzáshoz sem volt köze, egyszerűen csak jól nézett ki, a zenekar mégis azt mondta, hogy ha nincsenek meg a feltételek ehhez, akkor inkább nem lépnek fel ebben a jelentéktelen porfészekben. (Ez a porfészek ugyebár a 2 millió lakosú Budapest.) Namármost a következő évre rejtélyes módon kiderült, hogy a szervező mégiscsak tudja biztosítani a szükséges feltételeket. Ha akarja... (És ha valaki nem hagyja, hogy kib...anak vele.)
toromon 2008.11.22. 14:41 • [1]
Szandi- "benzikutas sem úgy csinál, mintha benzint töltene"
Na igen, bár manapság már önkiszolgálóak a kutak, mert az olcsóbb. Az asztalos jobb példa. Ha dolgozik kap pénzt, ha beteg nem kap pénzt, ha mekmester még el is verik.
Majsai- "sajnos vannak olyan helyzetek, amikor nem az énekesen múlik a dolog"
Ez mindig a technikuson múlik. (Azt csak gondolom, hogy a mikrofont tudná felügyelni.) Az viszont tuti hogy ha a dal felénél lehúzza az alapot, akkor bárkit helyrerakhat. Láttam már ilyet. Néma csend lett bekőle pedig 4-en voltak a színpadon. Viszont már hallottam mindenféle erősítés nélkül is énekelni fellépőket. Az az igazi élmény.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még