2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Meddig lehet követni a bulvármédia mélységeit?
Milyen Ez a mánia? - Tunyó már nem élhette meg az új Mobilmánia lemezt
A nagy magyar szövegiró életműve 4 lemezen - Horváth Attila munkái egy csokorban
2008 legérdekesebb koncertjei 9. - Mobilmánia, izzás negyven fokon
Kapcsolatok
Új Tunyogi Band
Mobilmánia
Zöld, a Bíbor Band
Legnépszerűbb csengőhangok

Egy vadonatúj zenekar az egykori Tunyogi Rock Band romjain

Ismert és (eddig) kevésbé ismert nevekkel megalakult Magyarország legújabb (és 2009. év első) rock-formációja, a Zöld, a Bíbor Band (ZBB). A Tunyogi Rock Band örökségét felvállaló és továbbvivő zenészek úgy döntöttek, hogy nem hagyják a feledés homályába merülni a hosszú évek során, kemény munkával felépített legendát.

Tunyogi Péter tragikus és váratlan halála, szinte pótolhatatlan űrt hagyott maga után a rockzenei életben. Két utóbbi formációja, a Mobilmánia, és a saját nevével fémjelzett Tunyogi Rock Band zenészeit is komoly dilemma elé állította a jogosan felmerült kérdés: hogyan tovább? Ez utóbbi csapatból Kékesi „Bajnok” László basszus-, és Fischer László szólógitáros ez év január elején úgy döntöttek, hogy új társakkal kiegészülve nekiveselkednek Jerikó falainak. Az élő legendaként számon tartott Kékesi Bajnok 1974-ben már a P.Mobilban nyűtte a négyhúrost, hogy aztán az öt évvel később csatlakozott Tunyóval – kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan – de az énekes tavaly bekövetkezett haláláig együtt játsszon.

Fischer László Donászy Tibor-ral együtt megjárta a ’70-es évek Beatricéjét. Mindkét zenész számára jó iskolának bizonyult a punk-rock műfaja – no és Nagy Feró kíméletlen zenei elhivatottsága. A hamarosan magának egyéni stílust kialakító, fürge/lassú kezű szólógitáros a Korálban szerzett magának megérdemelt hírnevet, melyet a mai napig őriz. Makacs színpad –, illetve rock-szeretete 2006-ban az alakuló Tunyogi Rock Bandbe hajtja, ahol annak emblematikus tagjaként mindvégig kitart.

A kitűnő dobos - akinek tanítása nyomán nem egy fiatal tehetség indult el a pályán – a Beatrice után, az Eddában hívta föl magára a figyelmet invenciózus játékával és egyéniségével. Donászy a ’80-as évek közepén, rövid ideig a P.Mobilban is megfordult. Ezek után természetesnek vehető, hogy a Mobilból ’97-ben kiebrudalt Tunyó, Zeffer és Kékesi, az ő játékára tart igényt az akkor újjászervezett TRB-ben.

A frissen alakuló ZBB-re komoly felelősség hárult az énekesi poszt betöltését illetően. Kiss Zoltánra esett a választás, aki már bizonyított az Iron Maiden tribute zenekar, az Iron Maidnem mikrofonja mögött. Ezzel párhuzamosan még helyt áll a Nagy László Kormorán dobos jegyezte Special Guest, valamint a Nemesis frontembereként is. Mint ahogy az sem véletlen, hogy a 2007-ben megtartott szavazáson Kiss Zoltánt az év énekesévé választották.

E két utóbb felsorolt banda billentyűse Nagy Zsolt, alias „Liszt”. Játéka alapján méltán feltételezhető, hogy ragadványnevét minden valószínűség szerint nemzeti zeneszerzőnk és zongoraművészünk után kapta, semmint a kenyérsütés nélkülözhetetlen gabonaőrlemény alapanyagáról. Róla még érdemes tudni, hogy a szintén frissen alakult Piramis Plus formációban is fogja segíteni kollégája, Gallai Péter munkáját.

Mint fentiekből kiderül, neves, egyszersmind tehetséges muzsikusokból álló kompánia megalakulásáról adhatunk hírt, hiszen a fiúk – a műfaj igényes interpretátoraiként -, már otthagyták névjegyüket a magyar rockzene asztalán. A ZBB - a P. Mobil, TRB, és Korál számok mellett - tervezi, hogy hamarosan saját szerzeményeik is hallhatóak lesznek a koncerteken, hiszen a zenekar tagjai között több ambiciózus, tehetséges zeneszerző található. Ígéretük szerint az új nóták a dallamos rockzene jegyében fogannak. A zenekar bemutatkozó koncertje valamikor februárban várható, melynek pontos helyéről, és időpontjáról Tunyó, Fischer, Bundy, valamint a ZBB. honlapokon is értesülhetnek az érdeklődők.

-Hegedűs István-

[2009.01.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még