2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Budapesti Fesztiválzenekar
Kapcsolódó cikkek
Értékes hegedűket kapott a Budapesti Fesztiválzenekar
Rangos díj a Budapesti Fesztiválzenekarnak
Magyar album a világ 10 legjobb zenei kiadványa között
A Budapesti Fesztiválzenekar New Yorkban
A Budapesti Fesztiválzenekar Amszterdamban
Sikert aratott Belgrádban a Budapesti Fesztiválzenekar
Bravó Fischer Iván!
Kapcsolódó Kiadványok
Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ): Mahler 2.szimfónia és Bartók zenekari művek
Kapcsolatok
Fischer Iván
Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ)
Komolyzene

Ünnepel a karmester, Fischer Iván ma 58 éves

Fischer Iván az 1983-ban történt alapítás óta a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, de emellett ellátja a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmesteri munkáját is.

A BFZ (Budapesti Fesztiválzenekar) és Fischer Iván közötti, ma már világhírű partneri kapcsolat a komolyzene utóbbi huszonöt évének egyik legnagyobb sikertörténete. Fischer számos reformot vezetett be, intenzív próbamódszereket, kamarazenélést honosított meg, amely minden zenekari tag számára biztosítja a kreatív munka lehetőségét.

A Fesztiválzenekarra külföldi koncertturnéi, és a világszerte megjelent lemezei révén a nemzetközi zenei élet minden idők egyik legsikeresebb magyar kulturális intézményeként tekint, Fischer Ivánt pedig a világ legújítóbb és leginspirálóbb zenekarvezetői között tartják számon.

Újított és bevált

Számos új koncertformát talált ki és honosított meg, többek között az évtizedek óta töretlenül sikeres kakaókoncerteket kisgyerekeknek, a meghirdetett műsor nélküli titok-koncerteket, a beszélgetéssel egybekötött egyforintos koncerteket, a Hősök terén tartott nagyszabású szabadtéri hangversenyeket, a szcenikus elemekkel kibővített koncerttermi operaelőadásokat.

Több fesztivál alapítása fűződik a nevéhez, így a kilencvenes évek nyári barokk zenei fesztiválja és a 2005-ben elindított Budapesti Mahler Ünnep, amely lehetőséget nyújt új művek rendelésére és bemutatására is.

Vendégkarmesterként Fischer Iván a legrangosabb zenekarokkal dolgozik. Több mint tíz alkalommal vezényelte a Berlini Filharmonikusokat, évente két hetet tölt a Concertgebouw Zenekarral, legutóbb 2008. márciusában Bach Máté passióját vezényelte óriási sikerrel a zenekar élén. Az Egyesült Államokban washingtoni szerződése mellett rendszeresen dolgozik a New York-i Filharmonikusokkal és a Clevelandi Zenekarral.

Más műfajban is sikeres

Számos korábbi operaházi fellépés után (Bécs, Párizs, London, stb.) viszonylag ritkábban van alkalma operaprodukciók irányítására, de ezeket mindig jelentős nemzetközi figyelem kíséri. Párizsi Varázsfuvolája gyakran látható a Mezzo tévécsatornán, a Glyndebourne-i Fesztiválon 2006-ban általa vezényelt Cosi fan tutte előadás DVD-n is nagy siker. Lemezfelvételeit számos nemzetközi díjjal tüntették ki.

A világhírű karmester budapesti zongora-, hegedű- és csellótanulmányok után a Bécsi Zeneakadémián tanult, Hans Swarovsky karmesterosztályában. Intenzíven foglalkozott a régi zene előadásmódjával, két évig Nikolaus Harnoncourt asszisztense volt. Az utóbbi években zeneszerzőként is bemutatkozott, 2005-ben Amszterdamban saját szerzői estje volt.

Alapítója a Magyar Mahler Társaságnak, patrónusa a Brit Kodály Akadémiának. Göncz Árpád a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Emlékérmével, a Davosi Világgazdasági Fórum Kristály-díjjal tüntette ki. A francia államtól Chevalier des Arts et des Lettres címet, a magyar államtól Kossuth-díjat kapott. Budapest díszpolgára.

-ej-
Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar

[2009.01.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még