2022. január 25. | kedd | Pál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Spartoo - Summer Sales- kiárusítás - akár 60%
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Néptáncból is meg lehet élni - 25 éves az Igrice: első rész
Másfél évtizede a csángó zene követei
Erre a lemezre nem lehet mondani, hogy egy Fabatkát se ér
Geofizikus űrkutató és matematikus is zenél a Muzsikás együttesben
Nemzetközi sztárokkal mutatja be új lemezét a Folkfree
Kapcsolódó Kiadványok
Cimbali Band (Cimbaliband): Feketetó
Kapcsolatok
Cimbali Band (Cimbaliband)
Fonó Records
Legnépszerűbb csengőhangok

Vásári hangulat a Cimbaliband új anyagán

A lemez ihletése a híres - vagy hírhedt - feketetói vásár. Erdély nyugati részén egy kies kis falu Feketetó, román nevén Negreni. Egyébként ha máskor járunk erre autóval, lassítás nélkül 3 perc alatt áthaladunk a falun és még kedvünk se nagyon van megállni – a helyiek mondása szerint „itt még a policia előtt is feltörik a kocsidat!”

Na ezen a csodálatos helyen rendezik meg minden év október második hétvégéjén a vidék legnagyobb kirakodóvásárát. Van itt minden, kérem. Az állatvásártól kezdve a falusi kézműves portékákon át, az ócskás műkincseken keresztül a kínai nylon-ingig és használt, semmire nem jó mobiltelefonig. A mi szemünkkel inkább hasonlít ez egy rendszerváltás környéki KGST-piacra. No de nem is a kínált portékák az érdekesek, hanem az a rengeteg népcsoport, román, magyar, bolgár, szerb, stb. és a magukkal hozott népművészet és persze a zene! Találkozhatunk itt harmonikással, magyar hegedűssel, székely tárogatóssal, vagy akár bihari tölcséres hegedűssel (merthogy ilyen is van).

Ezt a vásári hangulatot idézi meg a Cimbaliband ezzel a koronggal, ami saját elmondásuk szerint ugyanolyan, mint a feketetói vásár: múltról mesél, s közben nagyon is élő és eleven.

A lemez borítója nagyon szép és ízléses, de ezt a Fonó Records kiadványitól már megszokhattuk. Képek a vásárról, illetve egy ismertető a zenekarról és minden dalhoz egy rövid kommentár. Ez a hallgatónak nagyban segít a dalok mondanivalójának a megértésében.

Népek zenéje

Az album igazi virtuóz muzsikák gyűjteménye, melyen a meghatározó hangszer természetesen a cimbalom és a harmonika. Ezenkívül a hegedű, tambura, nagybőgő és a derbuka alkotják az együttes egyedi hangzásvilágát. Friss lendületes zene, amely akusztikus hangszereken szólal meg. Nagyon mély gyökerekből táplálkozik, de mégis mai. Különböző népek zenéje keveredik, ezáltal egy különleges, semmihez sem hasonlítható archaikus és modern muzsika dől a hangszórókból a hallgatóra.

A zene hangján megelevenednek az állataikat áruló kanászok, a házasulandó leányok a leányvásáron, láthatjuk a kalotaszegi legények táncát, dúdolhatunk a vásári komédiásokkal, felülhetünk a Bukarest-expresszre. Ismerkedhetünk a balkáni páratlan ritmussal, ami a nyugat-európai ember fülének elég szokatlan, megismerhetjük a Hajnalit, ami Kalotaszeg egyik legjellegzetesebb muzsikája. Végül pedig az ördög útján elérünk ahhoz a sátorhoz, ahol megállapítjuk, hogy „De szépen szól a cimbalom”!

A Cimbaliband páratlan módon ötvözi különböző kultúrák zenéjét. Például a keleties, azerbajdzsáni garmon muzsikából egyszercsak moldvai csángó tánc lesz. Nagyon tetszenek a ritmikai változások; a népzenében megszokott parlando, elbeszéléses kezdés után a dal egy friss estam-os ritmikában zárul.

Ezer szín, ezer érzés és páratlan zenei és művészi élmény zúdul ránk erről a lemezről. Akinek a népzenét nem a 3+2, vagy Kadlott Karcsi jelenti, annak érdemes leülni és hagyni, hogy a Cimbaliband kísérje végig a feketói vásárba.

-norro-

[2009.02.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Mága Zoltán: "Nem várt dolgokhoz kellett alkalmazkodunk"
Dupla, teltházas koncerttel...

Megnéztük: TNT koncert a Barba Negrában - képekkel
Évindító koncert a TNT-vel: hálás...

Megnéztük: Honeybeast koncert a Barba Negrában - képekkel
Az Akváriumban kezdte az újévet a Tankcsapda - képekben
A szerelem és a tehetség illata is ott van az Illatszertárban
Ilyen volt az Esti Kornél 15. szülinapi bulija - képekben
Megnéztük: 40 év rock, 40 dal, 40 előadó, Mobilmánia koncert az Arénában - képekkel
beszámolók még