2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Gratulálunk! Rangos díjat kapott a Muzsikás együttes
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Muzsikás Együttes
Kodály Zoltán
Dresch Mihály

Geofizikus űrkutató és matematikus is zenél a Muzsikás együttesben

A Muzsikás együttes 35 éves fennállása alatt "ellenszélben" is a népzene értékeinek bemutatására törekedett. Ez a célja változatlanul, de már kedvezőbb feltételek között. "Hatalmas érték a magyar népzene, ezért meg kell őrizni, át kell adni a jövő nemzedékének" - vallja a zenésztársai nevében is nyilatkozó Hamar Dániel, az egyik alapító tag.

A Kossuth- és Liszt-díjas zenekar a közelmúltban kapott Prima Primissima díjat, s 2008 nyarán a népzene és világzene rangos nemzetközi elismerését, a Womex-díjat is elnyerte. 

Az együttesben Sípos Mihály prímás, hegedűn és citerán muzsikál, Éri Péter brácsás, aki furulyákon, kontrán, mandolinon is játszik. Hamar Dániel bőgőzik, gardonon játszik, dobol, a 13 évvel ezelőtt ifjabb Csoóri Sándor helyére lépő Porteleki László hangszerei pedig a hegedű, a tambura, és a koboz. Hamar Dániel szerint mindnyájuk életében meghatározó élmény volt a népzenével való találkozás. Összetartja őket a zene szeretete, öröme, az, hogy nem a siker a legfőbb motiváló erejük. 

- Akkor is szerettünk muzsikálni, amikor még úgy éreztük, senkit nem érdekel, amit játszunk - emlékezik a kezdetekre.

Nem csak a népzene van a tagoknak

A népzene mellett mindenkinek van egy másik zenei hobbija. Éri Péter, aki a Kossuth Rádió Népzene határok nélkül műsorának szerkesztője, szereti a dzsesszt és a rockot is. Sípos Mihály a barokk zene nagy kedvelője, civilben matematikus, a  Kodály iskola, a Lorántffy növendéke volt. Hamar Dániel is klasszikus zenei nevelést kapott  a népzene mellett, s geofizikus űrkutató az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Porteleki Lászlót a palatkai zenészek meghívták prímásnak, ami nagy elismerés egy városi muzsikus számára.

Hamar Dániel az idei év eseményeiből kiemelte fellépésüket az amsterdami Concertgebouwban, közös koncertjüket Berecz András énekes-mesemondóval a Tavaszi Fesztiválon, Kodály-estjeiket a kórusokkal a vidéki fesztiválokon. Turnéztak a Bartók vonósnégyessel Erdélyben, felléptek Dresch Mihály dzsessz-zenésszel a Művészetek Palotájában.
 
Nyáron, a BBC Proms komolyzenei fesztiválon, a Royal Albert Hallban 114 év óta először szólalhatott meg népzene, az övék volt a műfaj egyetlen nem angolszász produkciója. A Danubia zenekarral Mozart és az erdélyi nemesi falvak zenéjéből muzsikáltak. Eindhovenben az amerikai Wovenhanddel és a holland Zapp Quartettel zenéltek - a Wovenhandnek régi álma volt ez.  

Az európai együttesek közül elsőként érdemelték ki augusztus 11-én a Womex-díjat.

 - A külföld befogadta a magyar népzenét. Biztatás ez itthon mindenkinek, hiszen az emberek nyitottak rá. Büszkén mondhatom, hogy a világban sikerült elfogadtatnunk a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust - értékelte a díj jelentőségét Hamar Dániel.

Gyűjteni kell, amíg nem késő!

Szoros kapcsolatot ápolnak a Takács-vonósnégyessel. Velük - és Sebestyén Mártával, akivel évek óta nem léptek fel - november 8. és 22. között amerikai turnén jártak.

- A népzenével és Bartók zenéjével mutatkoztunk be az amerikaiaknak. Újra meggyőződhettünk arról, hogy Bartók hatása különleges a világban - állította, de felidézte azt a zsidó nyári fesztivált is, amikor a Budapest Klezmer Banddel arattak nagy sikert. Mint mondta, máskor is zenélnek más kultúrák és más műfajok előadóival. 

- Azt a koncertet az erdélyi, máramarosi zsidó népzenei gyűjtésünk alapozta meg. Kodály Zoltán szorgalmazta: "gyűjteni kell, amíg nem késő!". Egyik tanítványa, Simon Zoltán 200 dallamot gyűjtött, és írt le. 

A máramarosi zsidók évszázadokon át muzsikáltak magyar falvakban, s hasonló zenét játszottak saját közösségükben is, szerepüket később a cigányok vették át.     

- Eljutottunk olyan idős cigány muzsikushoz, aki zsidó zenészekkel játszott együtt. Utóbbiakkal azonban - sajnos - nem találkozhattunk, ők nem élték túl a világháborút, vagy eltűntek. Simon Zoltán mondta erre:"Egy népet ki lehet irtani, de a kultúráját nem." A gondolatsort Hamar egy öreg erdélyi zenész szavaival zárta: "Csak kétféle zene van: a jó zene igaz, a rossz hazudja magát." 

Felidézte: amikor a hetvenes években Szörényi Levente Hazatérés és Bródy Hungarian Blues albumával turnéztak, rádöbbentek: Szörényi és Bródy közönsége rájuk is kíváncsi.  

Iskolákban ingyenesen zenélnek

Egy évben ötven ingyenes koncertet adnak iskoláknak. Ezek is teljes értékű előadások, hiszen a több száz gyerek előtt nem lehet egy rossz mozdulat vagy rossz hang sem. Játszanak alapítványoknak, vannak itthoni nagy koncertjeik, s mintegy 30 külföldi fellépésük évente - tudatja még.

Allegro Barbaro című új DVD-jükön Jandó Jenő zongoraművész és Petrás Mária moldvai énekes az alkotótársuk. Vannak rajta régi koncertfelvétel-részletek, egy kalózfelvétel a Royal Festival Hallból, ahol a ráadás alatt az emberek a színpadhoz futva táncoltak. Került rá interjú például Joe Boyddal, lemezeik kiadójával, s koncertrészlettel idézik fel mestereik, például Netti Sándor kalotaszegi prímás emlékét.

Hamar Dániel végül előre is tekint: a népzene jövőjével kapcsolatban bizakodó. Úgy tapasztalja, vannak fiatalok, akik beleszerettek a műfajba. Egy tekerőlantos kisfút említ, akit egy monori fesztiválon hallott, s mint megjegyezte, a belőle áradó öröm láthatóan átragadt másokra is. E gondolattal búcsúzik:

- Sok érték van, amit ki kellene emelni. Ehhez támogatás kell, valamint értő közönség, enélkül hiába nevelődnek a tehetségek.

- MTI -
 

[2009.01.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még