2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Musiceditor
Kapcsolódó cikkek
A virtuális hangszerek világa – I. rész
Képgalériák
Képek a cikkhez
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

A virtuális hangszerek világa II.rész - Steinberg - The Grand 2

Melisan, a Music editor.hu főszerkesztője a legutóbbi cikkben azt mesélte el, hogy hogyan is készülnek az élőhangszereket modellező szoftverek. Most folytatjuk ezt a beszélgetést.

 
Legutóbb azt ígérted, hogy bemutatsz egy szoftvert, amely azzal az eljárással készült, amit elmagyaráztál. Melyik programról lesz szó?


Mivel egy zongora hangminta vételezésével magyaráztam az analóg hangok digitalizálását, illetve a sampler lényegét, ezért úgy gondoltam, hogy stílszerű lenne, ha egy zongorát modellező szoftverrel - Steinberg The Grand 2 (képünkön) - kezdeném.

A program nagyon puritán kinézetűre sikeredett, ami a mai csicsás, színkavalkádos programok közt még szimpatikus is. Könnyen átlátható, jól kezelhető VSTi-vel állunk szemben.
A program telepítésekor éri a felhasználót az első megdöbbenés, amikor is a közel 4 GB-nyi terjedelmű hangkönyvtárat meglátjuk.

Sok a közel 4GB-os hangmennyiség?
Ha azt nézem, hogy csak egy hangszer mintáit tartalmazza a könyvtár, akkor igen. Ám, mint az első cikkben is írtam, az a tökéletes megoldás, ha a zongora minden billentyűjéről vennénk hangmintát, és azt használnánk föl. Ennél a programnál a fejlesztők kitettek magukért, hiszen valóban majd minden billentyűleütést digitalizáltak nekünk. A 88 billentyűs (valamivel több, mint 7 oktáv) program minden egyes virtuális billentyűje megszólaltatható.

Valójában két zongorát digitalizáltak nekünk, ezeket „Model 1” és „Model 2” néven állíthatjuk be magunknak. A kettő közti különbség nálam annyi, hogy a „Model 2” nekem egy kicsit modernebb hangzást nyújt. A kérdés persze az, hogy egy ilyen zongoramodellező programban mire is van szükségünk, tehát a modernebb, vagy a klasszikus zongora hangzását akarjuk-e meghallani, illetve lemodellezni.
Aztán, ha beljebb bújunk a programba, akkor a Global Options-ben ezen modelleknek 4 fajtáját állíthatjuk még a lágy hangzástól, a kemény hangzásig.

Ezeknek mi a szerepük? Lényeges?
Természetesen lényeges, hiszen a felhasználó dönti el, hogy mire használ egy-egy programot; gondolok itt arra, hogy szólóhangszerként vagy kíséretre használja. Bizonyára a lágyabb hangzás a kíséretre, míg a „durvább” hangzás a szólórészekre alkalmazható jobban.

[2006.08.30.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még