2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Lezárult a Müpa Zeneműpályázata

Lezárult a Müpa jubileumi, 15. évada alkalmából meghirdetett kétfordulós, Zeneműpályázata, melynek öt hónapja alatt összesen 258 pályamunka érkezett be. A nyertes művek alkotóit december 15-én hirdetik ki.  

    A verseny most lezárult második szakaszában az egyfordulós műfaji kategóriák közül a szóló- és kamarazenei művek csoportjában 50 alkotás érkezett be, kórusműből 41 darabot küldtek be, míg a kis és nagy apparátusra írt jazzművek két kategóriájában 22, illetve 12 pályamunka született - tájékoztatta az MTI-t szerdán a zeneműpályázat lebonyolítását koordináló zsűrititkárság.

    Mint közölték, a pályázat teljes időtartama alatt beérkezett 258 pályaműből 126 alkotást az egyfordulós műfaji kategóriákban, 132 zeneművet pedig a kétfordulós kategóriákban küldtek be a zeneszerzők.

    Az érvényes pályázatok jeligéit a Müpa a www.mupa.hu/zenemupalyazat oldalon tették közzé.

    Kamaraopera kategóriában 19 mű érkezett, amit a pályázat értékelését irányító szakmai testületben helyet foglaló Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője jelentős eredménynek tart. "Örömmel tölt el az a stiláris sokszínűség, ami a pályázatra beküldött műveket jellemzi. A pályamunkák magas zeneszerzői szakmai színvonala alátámasztja, hogy a jelenlegi magyar zeneszerzés méltó folytatása annak, amit a nagy elődök elkezdtek" - idézi a közlemény a zeneszerzőt.

    Vashegyi György karmester, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte: "Az objektív értékelési metódusnak köszönhetően a pályázat decemberi eredményhirdetésekor precíz keresztmetszetet, mintegy röntgenképet fogunk kapni a kortárs zenei alkotóművészet jelenlegi helyzetéről".

    Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója kifejtette: "A Müpa számára a legfontosabb cél az, hogy lehetőséget és perspektívát teremtsen a hazai művészeknek minden generációban és műfajban. Nem csupán a művek létrehozását kívántuk elősegíteni, hanem azt is szeretnénk, ha minél több alkotást állíthatnánk színpadra a következő időszakban és a lehető legszélesebb körben támogathatnánk ezzel az előadó-művészeti szcénát".

    A november 20-án megkezdődött értékelési folyamat a járványügyi védekezéssel összhangban teljes mértékben az interneten zajlik. A magyar zenei élet kiválóságaiból - zeneszerzőkből, zenetörténészekből, együttesvezetőkből, karmesterekből és karnagyokból - álló, kategóriánként öt-, illetve hétfős zsűriknek online találkozókat szervezett meg a Müpa.

    A pályázat utolsó mozzanatára december 15-én kerül sor, amikor a www.mupa.hu/zenemupalyazat honlapon közzéteszik a pályázaton díjat nyert zeneszerzők nevét, valamint ugyanitt nyilvánosságra hozzák a zsűri névsorát.

    A díjátadót a Müpa a járványügyi korlátozások miatt várhatóan 2021-ben rendezi meg, ennek részleteiről az intézmény később fog tájékoztatást adni.

MTI

[2020.11.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még