2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Kaszás Attila

A holdbéli csónakos a mennyországig hajózott - Kaszás Attilára emlékezünk

Egy nappal Szakácsi Sándor temetése után ismét gyászol a magyar színházvilág: tegnap este 19 óra 40 perckor, 47 éves korában elhunyt Kaszás Attila, a Nemzeti Színház színművésze. A megannyi nagyszerű szerep megtestesítője, remek dalok énekese mostantól égi színpadokon játszik tovább az angyaloknak. Lapunk az alábbi összeállítással búcsúzik a kiváló előadótól, emlékét kegyelettel megőrizzük.

Élete, pályája, a színpadon

1960. március 16-én született Vágsellyén, az akkori Csehszlovákia, ma Szlovákia területén. 1979-ben nyert felvételt, és 1983-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. Az ezt követő évben rögtön a Vígszínházhoz szerződött, ahol nagyszerű karakterek nagyszerű megszemélyesítője lett. A közönség hamar a szívébe zárta a tehetséges, 24 éves fiatalembert, aki szimpatikus, megnyerő stílusát nem csak a színpadnak tartogatta, hanem azon kívül is barátsággal fogadott minden felé irányuló érdeklődést.

A média is fokozatosan fedezte fel magának, miközben egyre több film epizód-mellék- vagy éppen főszerepét kapta meg. Hatalmas sikert aratott a filmvásznon, amikor Gryllus Dorka partnereként szerepelt az „Érzékek iskolája” című filmben, amelynek rendezője Sólyom András volt. Emlékezeteset nyújtott továbbá az Oscar-díjas rendező, Szabó István „Édes Emma, drága Böbe” című filmjében, a Cha-cha-chában és a Üvegtigrisben is. Nehéz lenne kitérni minden színpadi és filmbeli szerepére, hiszen kedvelt és nagyon sokat foglalkoztatott színésszé vált az évek során.

2003-ban elhagyta egykori sikerei színhelyét, és a Nemzeti Színház társulatához szegődött, de számos más színházban és városban is fellépett. Aki látta a Győri Nemzeti Színházban, amint IV. Henriket alakította, soha nem felejti el azt az estét: olyan átéléssel és profizmussal személyesítette meg a király alakját, hogy szinte elhittük: valóság, amit látunk, nem csupán megelevenedett történelem. Szerepelt továbbá Szegeden, Sopronban, Kecskeméten és Esztergomban is, na meg számos budapesti színházban láthatták a színházkedvelők, úgymint a Pesti Színházban, az Új Színházban, a Magyar Színházban és lehetne még sorolni…

Kincs volt a torkában: az énekes

Színpadi és filmszerepei mellett számos alkalommal elvállalt énekesi feladatokat igénylő szerepeket, s mint ahogy pályája folyamán mindig, itt is megállta a helyét és beigazolódott: Kaszás Attilára énekesként is számítani lehet. Már elismert és sikeres vígszínházi színészként szülőföldjén, Bor József rendezésében játszott Jókai Mór,” Az aranyember” című regényéből készült musicalban.

1998-ben önálló lemezzel jelentkezetett, amelynek a „Tomboló Hold” címet adta. Az albumom főként rock nóták találhatók, szám szerint 14. Mindegyik mély érzelmekről és tisztánlátásról árulkodik. Már a dalcímekből is kitűnik, hogy olyan ember énekli őket, akinek fontosak az érzelmek és a család.

Tagja volt a méltán nagysikerű musicalnak , „A padlás” szereplőgárdájának, ahol a Rádiós-t formálta meg. A Magyar Színház tűzte műsorára Szörényi Levente és Bródy János rockoperáját, „Attila- Isten kardja” címmel, amelyben Önögész alakját remekül alakította.

[2007.03.24.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Andrea45 2007.03.25. 15:54 • [1]
Nagyon sajnálom és voltam a Nemzetinél.
Mindig emlékezni fogunk rád Attila

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még