2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Specko Jedno
 
Legutóbbi kiadványok
Whatevergreens (2009)
A Szerelem Kísérő Tünetei (2006)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Van-e égősorod?
A Vacka Rádió dalai a Hébe-Hóba Banda előadásában
Minőségi idiotizmus és táncos hangulat Sopronban
Specko Jedno szombaton a Trafóban mutatja be a Whatevergreens-t
Specko Jedno
     
 
Specko Jedno
Megalakulás: 2003.
Web: http://www.speckojedno.hu
Aktív kapcsolat: Dudás Zsombor (dobos, 2006-), Bujdosó János (gitáros, 2005-), Rutkai Bori (énekes, 2003-), Szerető Dániel (basszusgitáros, 2006-), Darvas Kristóf (billentyűs, 2003-)
Egyéb kapcsolat: Vozár János (dobos, 2003-2006)
 
     

Specko Jedno

Rutkai Bori az Iparművészeti Egyetem hallgatójaként alapított első ízben zenekart Karajoké néven, majd a diploma megszerzése után szólóénekesként (presszózongorista-kísérettel) kezdett koncertezni.

2001 novemberében a Millenárison „Pionír piknik” címmel rendezett zenés performanszot, amelyhez harmonikást keresett, így talált rá Darvas Kristófra, Bujdosó Jánost pedig az „Ifjúság megnyugtat” című film (rendezte: Bánóczki Tibor - Csáki László) kapcsán ismerte meg, ahol az egyik főszerepet játszotta, János pedig a film zenéjét szerezte.

2002 májusában koncertezett először a trió immáron Special Gizda néven. Második fellépésük alkalmával Halász Péter figyelt fel az együttesre, s attól kezdve havonta adtak performatikus jellegű előadásokat a Városi Színházban. E mellett klubokban, rendezvényeken, kiállítás-megnyitókon, irodalmi rendezvények társprodukciójaként is szerepeltek, s hamarosan erős rajongótáboruk alakult ki nemcsak Budapesten, de Pécsen is, illetve meghívást kaptak a szegedi Thealter fesztiválra.

A zenekar repertoárja akkor még főleg orosz és latin zenei forrásokra épült. A dalok zenei hangulatát, hangzásvilágát a Bujdosó–Darvas páros melankolikus, romantikus játékstílusa határozta meg. Bori autodidakta énekesnőként technikai hiányosságait az éneklés kreatív lehetőségeivel, stílusok ötvözésével, intenzív színpadi jelenléttel, tánccal, szellemes konferanszokkal kompenzálta.

A bölcs humorú, Bori festészeti munkáival „rokonértelmű” dalszövegek, és az azokat hordozó zenei közeg eltérő műfajok keveredéséből táplálkozott (punk, tangó, verbunkos, zsoltár, diszkó, free jazz, himnusz, metál stb.). A végeredmény egy zeneileg folyamatosan változó, intenzív, szórakoztató és egyéni költészettel áttüzesített üzeneteket hordozó repertoár. (Bori 2007 óta Artisjus szövegírói ösztöndíjban részesül.)

A lendületes kezdés után 2003 telén feloszlott a formáció, és Specko Jedno néven alakult újjá. Bujdosó János helyett Vozár János cajonistával bővült Bori és Kristóf duója. A folyamatos klubkoncertezés mellett a Litera irodalmi portál több rendezvényén is felléptek (pl. Litera Előszilveszter), de játszottak Amszterdamban, a magyar évad keretén belül egy irodalmi est társprodukciójaként is. 2004-ben vendégművészek közreműködésével (Novák Csaba – nagybőgő, Dudás Zsombor – dob, Jónás Tamás – narrátor) készítették el a „A Szerelem kísérő tünetei” című, a Specko Jedno dalaira épülő hangjátékot, amelyet a Kossuth Rádió sugárzott, élőben pedig a Trafóban és a Mediawave fesztiválon mutatkozhatott be a produkció. A hanganyag átdolgozott változata 2006-ban jelent meg a zenekar első hivatalos albumaként.

2005 augusztusában újra csatlakozott az együtteshez Bujdosó János, amikor a Műcsarnokban Pauer Gyula kiállításához kapcsolódóan a „Kovácsné Gyapjas Betonka - Végtelen sztiptíz” című performansz bemutatásásra került sor. 2006 telén a MU Színház és a Francia Intézet felkérésére Scorpene Horrible francia vizuális művésszel közösen készítették el a „Czifra Hormon” című zenés előadást, amellyel párhuzamosan Bori festményeiből rendeztek kiállítást a színház galériájában.

Márciusban New Yorkba utazott a zenekar Orsós László Jakab és a new yorki Magyar Intézet meghívására, ahol alig tíznapos kint létük alatt több klubban és rendezvényen is játszottak. Júniusban Dudás Zsombor dobos váltotta Vozár Jánost, majd Szerető Dániel basszusgitáros is csatlakozott a csapathoz, s kialakult a mai, végleges felállás.

Zsombor számos alternatív zenekarban játszott és játszik jelenleg is (pl. Amorf Ördögök, Bardo, Cabaret Medrano, Kiss Erzsi Panchan, Pluto stb.), Dani pedig jazz és blues formációkban (pl. Brezo Quartet, DAV stb.) zenél párhuzamosan a Specko Jedno mellett. Kristóf közben a Krétakör Színésztánczenekar és a Baltazár Színház állandó billentyűseként működött közre, János pedig a Pop Ivan és Chakra Hacker instrumentális jazz zenekarok gitáros-dalszerzője volt.

[2009.10.07.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Kiadványok
stúdió
Specko Jedno: A Szerelem Kísérő Tünetei (2006)Specko Jedno: Whatevergreens (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még