2020. július 9. | csütörtök | Lukrécia nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Molnár Dixieland Band
 

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Molnár Dixieland Band (press)
Kapcsolódó cikkek
50. évfordulójára készül a Molnár Dixieland Band
Szulák Andreával ünnepel a Molnár Dixieland Band  - jegyek itt
Molnár Dixieland Band
Megtudtuk mivel ünnepel a negyvenöt éves népszerű magyar dixie-együttes
Elmarad a Fool Moon nagyszabású koncertje
     
 
Molnár Dixieland Band
Megalakulás: 1964.
Web: http://www.molnardixieland.hu
Aktív kapcsolat: Fajszi Csanád (fúvós), Dr. Molnár Gyula (szaxofonos, 1964-), Sallai László (trombitás, 2004-), Kiszin Miklós (bőgős, 1986-)
1964 alakult eMeRton díjas magyar dixieland zenekar.
 
     

Molnár Dixieland Band

Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult meg egyetemistákból, amatőr zenészekből. Az akkoriban legnagyobbnak számító hazai könnyűzenei rendezvényen, a Salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egy ezüst és két aranydiplomát nyertek. Ennek kapcsán a Magyar Rádió felvételeket készített a zenekarral, s azóta több, mint 50 számuk hallható a Rádió különböző műsoraiban. A Magyar Televízió is több műsort készített velük, a legnagyobb önálló műsoruk a Dixie-Mix, mely 11 számból álló 40 perces moziklipp.

Külföldön 1972 óta szerepelnek rendszeresen, az első években Szeged Oldtimers néven. Először a csehszlovákiai Prerovban jártak, ahol „Európa Klasszis” díjat nyertek. A zsűri elnöke a világhírű klarinétos, Albert Nicholas volt. Ezután sorra szerepeltek külföldön az összes keleti országban, beleértve egy szovjet turnét is, de Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, a Kanári-szigeteken, az USA-ban is vendégszerepeltek. Eddig több, mint ötven alkalommal képviselték hazánkat külföldi jazz-fesztiválokon. Első nagylemezük (LP) 1978-ban jelent meg, majd ezt még 5 követte. Ebből kettőt Hollandiában adtak ki promóciós célokra. Három CD lemezük is készült (1997, 1999, 2001). A legismertebb európai jazz szövetség, a Német Jazz Föderáció megszerkesztette a tradícionális jazz európai családfáját, ahol a MDB az előkelő legfelső régióban helyezkedik el, a szólistákról készült családfán Magyarországról Molnár Gyulát és Garay Mártát is felül helyezték el.

Felléptek olyan világhírű szólistákkal, mint Fatty George (Ausztria), Eddy Davis, Tony Scott, Joe Muranyi (USA), John Mortimer, Ian Wheeler (Anglia), Marcel Zanini (Franciaország), Theis Jensen (Dánia). Ötletük és diplomáciájuk nyomán sikerült létrehozni 1998-tól a „Dóm Dixie Gála” című műsort a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, mely az ország legelőkelőbb és páratlan bemutatója ebben a műfajban.

Az együttes vezetője Juhász Gyula-díjat, majd eMeRton-díjat kapott. Az együttes az eMeRton-díjat 2001-ben kapta meg. A zenekar 1994-ben a Salgótarjáni Nemzetközi Dixieland Fesztiválok szervező házigazdájaként Pro Urbe díjat, 1996-ban városukban a Szegedért Emlékérmet kapta. 2004-ben a 40 éves jubileum alkalmából Szeged Város Aranyérmét vehették át.

Itthon az egész országot bejárták, 1964 óta koncerteznek, különféle jazz-fesztiválokon, klubokban, egyetemeken, kultúrházakban léptek-lépnek fel, évi 50-100 alkalommal.

- www.molnardixieland.hu -

[2010.02.10.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Otthoni játékok
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Színház, szerelem és Mamma mia Kováts Krisztával és Sasvári Sándorral
Duett koncertek a...

Újra nyit a Madách Színház! 
Duett koncertek a csillagfényes tetőteraszon! Július 2-4....

beszámolók még