2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Szerelemajtók Bartók tiszteletére

Legutóbbi programok

Összes program

Legutóbbi kiadványok
Magyar kancionálé - Zsoltárok, népénekek (2009)
Pávaének (2007)
Szerelemajtók (2006)
Romani Kris - Cigánytörvény (2005)

Összes kiadvány

     
  Vásárlás
Kiss Ferenc: Szerelemajtók
Megjelenési dátum: 2006. május 17.
Megjelent:
CD » album (2006)
Tracklist:
1. Tavaszkapu [8:35]
2. Balladavölgy [12:57]
3. Varázsmező [6:27]
4. Selyemrét [7:27]
5. Citruserdő [4:57]
6. Fellegajtó [6:16]
7. Álomvíz [6:56]
Közreműködők:
zeneszerző: Kiss Ferenc
előadó/zenész: Kiss Ferenc
kiadó: Etnofon Népzenei Kiadó (Etnofon Records)
énekes: Fömötör Márti
énekes: Palya Bea
énekes: Szalóki Ági
Megjelent a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott, nagysikerű tavaszi fesztiváli koncert stúdiófelvéte, Szerelemajtók címmel.
 
     

Szerelemajtók Bartók tiszteletére

Két kincset is adott a világnak Nagyszentmiklós (ma: Sânnicolau Mare, Románia, hajdan Torontál vármegye).

Az egyik az a Bécsben látható aranylelet, mely a korai középkor ötvösművészetének remekeiből áll, a másik pedig Bartók Béla, aki kétségkívül a XX. századi egyetemes zenekultúra legeredetibb személyisége volt. Nekünk, akik a népi hagyományokban gyökerező kortárs magyar zeneélet résztvevői vagyunk, az ő életműve különösen példaértékű. Megrendítő emberi és művészi nagysága legjobb költőinket ihlette versírásra, én csak azt a néhány fontos dolgot említeném itt meg, amit remekművei és folklorisztikai munkái mellé kaptunk tőle. Például azt a hozzáállást, hogy szeretettel, tisztelettel, türelemmel közelítsünk az értékeinket századokon át névtelenül őrző és formáló falusi emberekhez, vagy azt a szemléletet, hogy korunk erőszakos ízlésformálóival dacolva alkalmasnak higgyük a népdalt és a hangszeres parasztzenét is örök emberi érzések és korszerű mondanivalók kifejezésére. Légyen az bármely népé, természetesen.

Mércévé vált számunkra az az alaposság is, amely gyűjtéseit és a tudományos rendszerezés terén végzett úttörő munkáját jellemezte. Személy szerint nekem Bartók életműve minden tekintetben a magyar szellem egyik leghitelesebb csúcsteljesítménye.

Az ő tiszteletére született meg ez a lemez, születésének 125. évfordulóján. A Budapesti Tavaszi Fesztivál kért fel rá, hogy A kékszakállú herceg vára egyik ünnepi, a Nemzeti Hangversenyterembe tervezett előadása elé alkossak egy olyan zeneművet, melyben Bartók legfőbb forrását, a magyar népdal- és balladakincs, valamint a hangszeres népzene legszebb rétegét szólaltatom meg társaimmal. Sajátosan persze, ahogyan mi éljük meg újra és használjuk a zenei hagyományt.

Így készült el a Szerelemajtók, mely az opera balladai világát is idézve hét tételben mesél el egy másik történetet. A népi szövegek szürreális és szimbolikus képeit, drámai tömörségét és az eleven népzenét-táncot hívva segítségül. Bár a Juditéhoz hasonló sorsú, poétikus nevű, mitikus asszonyokról is énekelünk, a szerelemajtók mégsem a tragédia felé vezetnek, hanem az esély irányába. Ezek az átjárók nem szétválasztanak, nem rejtegetnek, nincsenek kulcsra zárva, hanem összekötik az érzelmek és indulatok különböző szintjeit és folyosóit. Zengve terelgetik lelkünket a bánatból a fény, a gyötrelemből a gyógyulás felé.

Kiss Ferenc (Etnofon)

Palya Bea, Szalóki Ági, Szvorák Kati ­ ének. Etnofon Zenei Társulás: Kiss Ferenc ­ hegedű, brácsa, ének; Lázár Zsigmond ­ hegedű; Huszár Mihály ­ nagybőgő; Korom Attila ­ gitár; Küttel Dávid ­ szintetizátor, harmonika; Babos Károly ­ ütős hangszerek. Hegedős Együttes: Ökrös Csaba ­ hegedű; D. Tóth Sándor ­ brácsa; Kürtösi Zsolt ­ nagybőgő; Balogh Kálmán­ cimbalom; Bolya Mátyás ­ koboz, citera; Dresch „Dudás” Mihály ­ szoprán szaxofon, furulya; Havasréti Pál ­ tekerőlant, ütőgardon; Szokolay „Dongó” Balázs­ szoprán szaxofon, magyar duda, tárogató, kaval, hosszúfurulya, dorombének.

[2006.05.17.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még