Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. december 15. | vasárnap | Valér nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
Tűzkerék XT
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Tűzkerék, Glob Royal, Tabán, Rock and roll
Kispirics, Ádi, hecc és zúzda a Pecsa Caféban
Tűzkerék XT
Rocktörténeti pillanatok a Club ’68 áprilisi rendezvényén
Mától öt napon keresztül blues & rock a Pecsa Caféban
     
 
Tűzkerék XT
Megalakulás: 1990.
Web: http://www.tuzkerekxt.hu
Web még: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000542188851&sk=info
Aktív kapcsolat: Geletey György (dobos), Anda Bálint (gitáros), Tóth Tamás Béla (basszusgitáros)
 
     

Tűzkerék XT

A Tűzkerék Revival Band 1990-ben alakult. Radics Béla és Jimi Hendrix számait játszotta. A tagság az egykori Stáció együttesből állt össze. Egyre több saját számot vettek fel a repertoárba, ezért, valamit a tagcserék miatt nevüket először Tűzkerék R.B.-re, majd Tűzkerék xT-re változtatták. A változások a zenei koncepciót nem érintették: blues alapú progresszív rock. Fesztiválokon és ezek gyűjteményes lemezein is állandó szereplők. (Pl. Paksi Blues Fesztivál, Diáksziget, Fesztergom, KLIKK). Sorlemezeikhez eddig több mint tíz országos turné kapcsolódott. Hiteles előadásmódjuk a 60-as 70-es évek feelingjét idézi, egyfajta kultikus-karizmatikus "életmódzenekarrá" emelve a csapatot.

A Tűzkerék xT 2002 nyarától trió formában működik. Miközben a csapat egyfajta zenei tisztuláson ment keresztül, a koncertezés mellett számos kisebb-nagyobb kitérőt tettek a fiúk "rock földön és vidékén".

Elsősorban a zenekarvezető, basszusgitáros Tóth Tamás tevékenykedett fáradhatatlanul. Először oroszlánrészt vállalat a Csodálatos utazás című könyv megírásában, amely tulajdonképpen Radics Béla életének és munkásságának monografikus igényű feldolgozása. Ugyan akkor a kötet a hatvanas, hetvenes évek egyfajta szociografikus feldolgozását is elénk tárja különleges, mondhatni rock-zenei aspektusból.

A 2006. esztendő a Lövedék című album turnéztatásával telt el, sok helyen előadta a banda az új dalokat élőben. A csúcs talán a Paksi Gastroblues volt, erről felvétel is készült. A DVD decemberben került kiadásra. Dunakömlődön egy hangulatos kis rendezvény keretében volt az ősbemutató. Amire a legbüszkébbek a tűzkerekesek, hogy egy színpadon és egy DVD-n szerepelhettek a woodstock-i legendákkal a TYA-es fiúkkal.
2007 tavaszán tovább folytatódott a Lövedék turné, kicsit hosszúra sikeredett a lövés íve. A nyári fesztiválokon is hallatszott itt-ott egy két dörrenés, Bólyban a Kántorockon, a Fesztin Esztergomban, vagy éppen Hajóson. Az egyik legfilingesebb koncert egy váratlan beugrás volt egy kis szabadtéri bulin, nyár elején Csepelen: egy Radics emlék-koncertet mentett meg a Tűzkerék az „elmaradástól”. Mint beugró zenekar három órás emlékműsort tartottak, hosszan „belenyúlva” az éjszakában. Az improvizatív zene ünnepe volt ez az este!

Ősszel lassúl a tempó, néhány klub bulit leszámítva a műhelymunkán lesz a hangsúly. Készülnek az új dalok, és egy minden eddiginél meglepőbb TxT album formálódik a próbaterem falai között. Néhány cím az új műsorból: 6-os út, Bozsó, Föld szava, Ostrom, Bölények tánca. Hm… a címváltoztatás joga fenttartva!
 

[2011.09.22.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2019.12.07.]
Angolból korrepetálást vállalok-online i szolgáltatás » oktatás [2019.12.03.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Bemutatták a János vitézt a Budapesti Operettszínházban - képek
November 22-től, 40 év...

Szellemjárás az Arénában - Ghost koncert képekben
A Ghost adott koncertet az Arénában...

Nagyvárosi éjszakák Budapesten - a Scorpions az Arénában koncertezett
"Összművészeti alkotás született" - János vitéz bemutató az Operettszínházban
Megnéztük a Zanzibar zenekar születésnapi koncertjét - képekkel
Dinner show először Magyarországon - képekben
MegzizZENés és örömzúzás
beszámolók még