2024. július 19. | péntek | Emília nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Érdemes megfontolni - a nap gondolatai Fenyő Miklóstól
Fenyő Miklós, ahogy eddig csak kevesen látták
Flipper Öcsi kedves fickó volt - Szikora Róbert, Fenyő Miklós, Dolly és Marót Viki emlékezik
A Made in Hungaria ismét hódít: kissé újragondolták a régi nagy dalokat
1989-2009 - Összegeztük Szandi pályafutását! - különleges videóval
Charliék nagyon meglepték Novai Gábort
Kapcsolódó Kiadványok
Fenyő Miklós: Kell egy álom
Kapcsolatok
Fenyő Miklós
Hungária
Dolly
Kékes Zoltán
Flipper Öcsi
Fenyő Dávid
Szikora Róbert
Novai Gábor
Csomós Péter
Bartha Tamás
Szaxi Maxi - Fekete Gyula Bruno
Zsoldos Gábor (Dedy)
Bognár Attila
Szandi

A magyar rock and roll koronázatlan királya 62 éves

Zenerégész rovatunkban leporoljuk a múlt emlékeit és felidézzük, milyen felejthetetlen események történtek a zenei életben adott napon. Ma Fenyő Miklóst, a hazai rock and roll élet állócsillagát ünnepeljük születésnapán.

Fenyő Miklós 1947. március 12-én, Budapesten született. Édesapja Fenyő Elemér, mérnök, édesanyja: Gonda Alice, kozmentikus. Testvérei nincsenek. Zenei tehetsége korán megmutatkozott, hat éves korától kezdve zongorázni tanult, magántanár felügyelte a zenei fejlődését. Kiskora óta rajong a labdarúgásért, édesapja a ’60-as években futballbíró volt.

Szülei döntésére 1956-ban elhagyták Magyarországot és Amerikába, New Yorkba utaztak. A kint töltött évek meghatározóak voltak: megismerkedett a rock and rollal és magába szívta az amerikai élet minden szépségét és kalandját. Hatással volt rá Elvis Presley, Bill Haley, Merilyn Monroe, Jerry Lee Lewis.

Három év múlva otthagyták az Államokat, és mielőtt hazajöttek volna, Angliában éltek pár hónapot.

Miután hazatértek, 1962-ben Fenyő Miklós megalapította első együttesét, amelynek a Sztár nevet adta, tagjai pedig a Szent István parkbéli cimborái voltak. Élete első önálló szerzeményét, a Csavard fel a szőnyeget című dalt 16 évesen írta meg. A szövegét a már akkor is elismert S. Nagy István szerezte.

Az első Hungária

Nem kellett arra sem sokat várni, hogy megszülessen az első, Hungária névre keresztelt zenekara, amelyet 1967-ban hívott életre. S a következő év máris jelentős sikert hozott a Hungária együttes életében: megnyerték a KI MIT TUD? elnevezésű vetélkedőt, a Nem bújok én többé már a subába című dalukkal. A középdöntőbe a közönség szavazatai alapján kerültek be, - a zsűri eltanácsolta őket - de az embereket nem lehetett eltántorítani a zenekar mellől. A KI MIT TUD?-on elért sikereknek köszönhetően a Hungária előtt megnyílt a legendás Ifjúsági Park kapuja, egyre többen érdeklődtek a fiatal együttes iránt. A zenekar vezetője Fenyő volt, mellette Csomós Péter és Barta Tamás gitározott, Sipos Péter basszusgitározott Tóth József pedig dobolt.

Egyszer vagy fiatal című szerzeményükkel 1969-ben elhozták a közönségdíjat a Táncdalfesztiválról. Ebben az évben első ízben kerültek fel az Ifjúsági Magazin slágerlistájára, a Csavard fel a szőnyeget-tel.

Az első nagylemez a Hungária történetében 1970-ben, "Koncert a Marson" címmel jelent meg, majd ezt követte a második nagylemez, amely a keresztségben a Tűzveszélyes nevet kapta. 

Egy évvel később a csapat némiképp átalakult, Fenyő mellett Klein László basszusgitáros, Szűcs Antal szólógitáros, Fekete Gyula gitáros és szaxofonos, Fekete Gábor dobos zenélt.

Az akkori politikai helyzet nem kedvezett a zenekaroknak, a mindenható Hanglemezgyár nem kedvelte a Hungáriát, így az akkorra már sok tagcserén átesett együttes 1976-ig szinte csak Németországban lépett fel. Fenyő Miklós társai 1972-től Kékes Zoltán szólógitáros, Sipos Péter basszusgitáros, Szikora Róbert dobos voltak.

1974-ben megszületett fia, Dávid. 1977-ben Magyarországon részt vettek a Metronóm ’77 elnevezésű vetélkedőn, amely a régi Táncdalfesztiválok hangulatát volt hivatott felidézni. Ebben az évben született meg második gyermeke, aki a Diána keresztnevet kapta.

A zenekar 1978-ban rögzítette a "Beatles Láz" című albumot, amely azonban csak 1997-ben került a nyilvánosság elé, ugyanis a Hanglemezgyár sutba dobba a sikergyanús korongot.

A jampecok megszületnek

Sipos Péter 1979-ben kivált a zenekarból, helyére Miklósnak új embereket kellett keresnie. Fekete Gyula visszatért, a basszusgitáros pedig a Generál egykori tagja, Novai Gábor lett. Fenyő merész ötlettel rukkolt elő: kell egy nő a zenekarba! Erre a szerepre gyermekkori ismerősét, Dollyt kérte fel, akinek remek hangjára és egyéniségére már az iskolában is felfigyelt.

A zenekar egy egészen új dologgal próbálkozott, ami itthon még soha nem volt: nem csupán zenében, hanem öltözködésben, színpadi megjelenésben és előadásmódban is változtattak, amellyel egy újfajta divatot és életstílust teremtettek. Fenyő a tagoktól elvárta, hogy a mindennapi életben is pálmafás inget viseljenek.

Az E-klubban 1980-ban léptek fel, koncertjükkel őrületet kiváltva a közönségből. Innentől kezdve nem volt megállás: a fiatalok nagy része jampikká lett, Miklós tervei beváltak. Az első nagylemezük, a "Rock and Roll Party" az első hónapban mar 40 ezer példányban kelt el.

Egy évvel később elhozták a Tánc- és popdal fesztivál nagydíját, a Limbó hintó című szerzeményükkel. Ebben az évben jelent meg a fenti dallal azonos című kislemez is, amely 250 ezer eladott példány után a platinalemez státuszt kapta. Még ebben az évben kijött az új nagylemez is, "Hotel Menthol" címmel, amellyel ismét frenetikus sikereket ért a „hatosfogat”.

A Budapest Sportcsarnokban 1982. márciusában 10 ezer néző tombolt kedvenceinek. Ez év végén jelent meg harmadik albumuk, "Aréna" névvel, amely az aranylemezig jutott. A zenekarból ekkorra már kilépett Szikora Róbert. A Hungáriában feltűnt két új tag: Flipper Öcsi (ének, twistdob, gitár) és Zsoldos Dedy (dob, vibrafon, ritmushangszerek).

1983-ban kijött a "Finálé?" című korong, amelyen már számos vendégzenész is közreműködött, nevezetesen a Chips, Cherry and the Chaps együttes: Chips (ének, vokál) Cherry (ének, vokál) Butch Rudow (gitár) Billy Bob Howell (dob, ütőhangszerek) Barney Weinberger (zongora) Herbie H. Heart (szaxofon) Rockin' Jonny Dee (basszusgitár). Még ebben az évben feloszlott a roppant sikeres Hungária együttes, Miklós pedig kijött első szólóalbumával, amelyet a fent említett zenekarral jegyzett. Kisfia, Dáci is énekel rajta egy dalt. A korong aranylemez lett, a közönség kitörő lelkesedéssel fogadta.

Fenyő mindig tud valami újat!

1984-ben Fenyő ismét újat hozott az Magyarországra: megjelent a Jól nézünk, MIKI breaklemeze, amely a rap beharangozójává is vált. Szintén aranylemezig jutott, a fiatalok vevők voltak erre is. Miklós teljesen új, fiatal zenészeket vett maga mellé, akiknek fantáziadús, hangzatos neveket választott: Mr. Grafit (billentyűs hangszerek) Szenyor Tenor (szaxofon) Oké Negró – (gitár) Pepito (basszusgitár) Pergő Gergő (dob) Patron Tom (dob). Két gyermeke Dáci és Dió is megszólal az albumon. A formáció mégsem váltotta be a Fenyő által remélt sikert, de mindenképp érdekes kirándulás volt a rock and roll világa után.

1985-ben megjelenik a "Rég volt, így volt, igaz volt" című lemez, majd ismét új tagokkal vette körül magát és megszületett a "Van aki forrón szereti" című korong. Jáki Attila (gitár, ének, szaxofon) Stolverk Frici (basszusgitár) Szóda Vaszil (dob) Plexi (ének) Frutti (ének) Fenyő Dáci (ének). A hanghordozó 40 ezer példányban fogyott el.

Egy év múlva Fenyő ismét változtatott a zenekara összetételén és megszületett a Modern Hungária. Pelxi és Frutti mellett a zenekar tagja lett Bodnár Attila (ének, gitár) is. Első lemezük a "Szív, Zene, Szerelem" címet kapta, arany és platina lett.

1987-ben jött az újabb korong: "Csók X Csók", amely szintén arany és platina lett.

A formáció 1988-ban piacra dobta az utolsó nagylemezét "Egyszer fenn, egyszer lenn címmel", aranyig jutottak vele, majd feloszlottak. Ebben az évben Miklós új vizekre kalandozott: menedzser vált belőle, amely korszaka egészen 1992-ig tartott. Elsőként a STEP együttest vette a szárnyai alá, amelynek tagjai között régi ismerősei is voltak: Flipper Őcsi (Jeszenszky Béla), és Zsoldos Dedy ( Zsoldos Gábor). Hozzájuk társult még Kis Szabó Gábor, Popper Péter és Fehér Attila is. Megjelent Igen című nagylemezük, Fenyő a fiúknak „egyensérót”, gombafrizurát csináltatott és az álló nyakú zakók is előkerültek…

[2009.03.12.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a TNT koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Sok-sok ezren voltak a TNT együttes...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A tizenhétszeres Grammy-díjas...

A változás szele az Arénában
Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
Yungblud felrobbantotta a Parkot
beszámolók még