2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ezért kellett meghalnia a legendás magyar zenésznek
Az eredeti Fenyő Miklós honlapja elég sablonos
Fenyő Miklós, ahogy eddig csak kevesen látták
Körüljártuk a Sárga Taxit!
Flipper Öcsi kedves fickó volt - Szikora Róbert, Fenyő Miklós, Dolly és Marót Viki emlékezik
Kovács Erzsi őszinte vallomása - az énekesnőre emlékezünk
Megvan Kovács Erzsi temetésének időpontja
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: Made in Hungaria
Kapcsolatok
Fenyő Miklós
Fenyő Iván
Szabó Kimmel Tamás
Hungária
Dolly
Szikora Róbert
Novai Gábor
Vámosi János
Kovács Erzsi

A Made in Hungaria ismét hódít: kissé újragondolták a régi nagy dalokat

A Fenyő Miklós életét feldolgozó Made in Hungaria musical után – túl a 200. előadáson - megszületett a mozifilm is, melyet 2009. februárjában tűztek műsorra a filmszínházak. A várhatóan komoly kasszasikerre számot tartó mozidarab bemutatójával egyidőben került a boltokba a film zeneanyaga.

A rock and rollnak nem alakulhattak ki különösebb hagyományai az ötvenes-hatvanas évek Magyarországán. Hiszen míg a lázadó műfaj odakint a „rothadó kapitalista Nyugaton” fénykorát élte, addig nálunk a csasztuska, a „Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat” - és legfeljebb Vámosi János, meg Kovács Erzsi „dívott”.

Talán éppen ezért ütött akkorát, mikor az akkori Nyugat-Németországból 1979-ben hazatérő Hungária együttes kockás zakóban, napszemüvegben, csőgatyában, belőtt séróval nekiállt klasszikus rock and rollt játszani. A sosem volt korszak kései nosztalgiája úgy tűnik végérvényesen beírta magát a hazai rock-történelembe; ha rock and roll-ról van szó, Fenyő Miklós és a Hungária neve megkerülhetetlen tényező.

Kisebb-nagyobb hullámvölgyek után, 1996-ban Fenyő megjelentette negyedik szólóalbumát, melynek igen találóan a Made in Hungária címet adta. Öt évvel később, hasonló címmel mutatja be az angyalföldi József Attila Színház a Fenyő Miklós életét feldolgozó musicalt. A főhős 60. valamint az általa megálmodott és létrehozott Hungária együttes 40. születésnapjára a darab, 2007. január 5-én a 200. előadását ünnepelheti.

Keresztmetszetet ad Fenyő életéből

A film zeneanyaga igyekszik keresztmetszetet adni a kiváló zenész r’n’r munkásságából, ami – valljuk be – nem egyszerű feladat. Mint ahogy azoknak az ifjú színészeknek is komoly kihívást jelent Szikora Róbert után elénekelni a Csao Marinát,(Fenyő Iván); Novai Gábor magyar hangjaként a Casino Twistet, (Szente Vajk, Orosz Ákos, Kovács Lehel és Lábodi Ádám); vagy éppen Kiss Tündének Dolly fergeteges rock and rollját, a Meghalok, hogyha rám nézelt.

És akkor még szót sem ejtettünk azon klasszikusokról, melyet a Hungária vezéralakja vitt sikerre a maga idejében; aki nemcsak zongorajátékával, de énekhangjával is magasra tette azt a bizonyos (limbo) lécet. Szabó Kimmel Tamás oldotta meg a nem kis megpróbáltatásokkal járó feladatot (Csavard fel a szőnyeget; Eszelős szerelem; valamint az Amerika hangja). A régi, jól ismert rocky-slágerek mellett igazi érdekesség a csak itt hallható Don’t Stop Come On Twist, melyet a Megasztár győztes Király Viktor interpretál; majd ugyanez magyarul már Holnap maradj itt címmel szólal meg Fenyő Iván előadásában.

Akaratlanul is adódik az összehasonlítás, hiszen mindannyiunk fülében még ott cseng az eredeti előadóktól hosszú évek alatt belénk ivódott, megszokott, magas színvonalú előadásmód. Azóta persze a nosztalgia nosztalgiájaként újra és újra felszínre törő rock and roll őrület is haladt a korral, nem szólhat úgy, mint az ’50-es, vagy ’80-as években.

Meg kell értenünk, hogy ezek az egyébként tehetséges fiatalok némileg más felfogásban, saját egyéniségüket hozzáadva gondolják újra a régi dalokat – ezt el kell fogadnunk. Csak a fiatal előadók tudják saját korosztályukkal elfogadtatni, megszerettetni a régi klasszikus darabokat. Ezáltal – általuk -, a műfaj, és vele a dalok is, tovább élnek.

– Hegedűs István –

[2009.02.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még