2020. július 9. | csütörtök | Lukrécia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Fenyő Miklós, ahogy eddig csak kevesen látták
Az eredeti Fenyő Miklós honlapja elég sablonos
Ezért kellett meghalnia a legendás magyar zenésznek
Flipper Öcsi kedves fickó volt - Szikora Róbert, Fenyő Miklós, Dolly és Marót Viki emlékezik
Körüljártuk a Sárga Taxit!
Kovács Erzsi őszinte vallomása - az énekesnőre emlékezünk
Megvan Kovács Erzsi temetésének időpontja
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: Made in Hungaria
Kapcsolatok
Dolly
Fenyő Iván
Fenyő Miklós
Hungária
Kovács Erzsi
Novai Gábor
Szabó Kimmel Tamás
Szikora Róbert
Vámosi János

A Made in Hungaria ismét hódít: kissé újragondolták a régi nagy dalokat

A Fenyő Miklós életét feldolgozó Made in Hungaria musical után – túl a 200. előadáson - megszületett a mozifilm is, melyet 2009. februárjában tűztek műsorra a filmszínházak. A várhatóan komoly kasszasikerre számot tartó mozidarab bemutatójával egyidőben került a boltokba a film zeneanyaga.

A rock and rollnak nem alakulhattak ki különösebb hagyományai az ötvenes-hatvanas évek Magyarországán. Hiszen míg a lázadó műfaj odakint a „rothadó kapitalista Nyugaton” fénykorát élte, addig nálunk a csasztuska, a „Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat” - és legfeljebb Vámosi János, meg Kovács Erzsi „dívott”.

Talán éppen ezért ütött akkorát, mikor az akkori Nyugat-Németországból 1979-ben hazatérő Hungária együttes kockás zakóban, napszemüvegben, csőgatyában, belőtt séróval nekiállt klasszikus rock and rollt játszani. A sosem volt korszak kései nosztalgiája úgy tűnik végérvényesen beírta magát a hazai rock-történelembe; ha rock and roll-ról van szó, Fenyő Miklós és a Hungária neve megkerülhetetlen tényező.

Kisebb-nagyobb hullámvölgyek után, 1996-ban Fenyő megjelentette negyedik szólóalbumát, melynek igen találóan a Made in Hungária címet adta. Öt évvel később, hasonló címmel mutatja be az angyalföldi József Attila Színház a Fenyő Miklós életét feldolgozó musicalt. A főhős 60. valamint az általa megálmodott és létrehozott Hungária együttes 40. születésnapjára a darab, 2007. január 5-én a 200. előadását ünnepelheti.

Keresztmetszetet ad Fenyő életéből

A film zeneanyaga igyekszik keresztmetszetet adni a kiváló zenész r’n’r munkásságából, ami – valljuk be – nem egyszerű feladat. Mint ahogy azoknak az ifjú színészeknek is komoly kihívást jelent Szikora Róbert után elénekelni a Csao Marinát,(Fenyő Iván); Novai Gábor magyar hangjaként a Casino Twistet, (Szente Vajk, Orosz Ákos, Kovács Lehel és Lábodi Ádám); vagy éppen Kiss Tündének Dolly fergeteges rock and rollját, a Meghalok, hogyha rám nézelt.

És akkor még szót sem ejtettünk azon klasszikusokról, melyet a Hungária vezéralakja vitt sikerre a maga idejében; aki nemcsak zongorajátékával, de énekhangjával is magasra tette azt a bizonyos (limbo) lécet. Szabó Kimmel Tamás oldotta meg a nem kis megpróbáltatásokkal járó feladatot (Csavard fel a szőnyeget; Eszelős szerelem; valamint az Amerika hangja). A régi, jól ismert rocky-slágerek mellett igazi érdekesség a csak itt hallható Don’t Stop Come On Twist, melyet a Megasztár győztes Király Viktor interpretál; majd ugyanez magyarul már Holnap maradj itt címmel szólal meg Fenyő Iván előadásában.

Akaratlanul is adódik az összehasonlítás, hiszen mindannyiunk fülében még ott cseng az eredeti előadóktól hosszú évek alatt belénk ivódott, megszokott, magas színvonalú előadásmód. Azóta persze a nosztalgia nosztalgiájaként újra és újra felszínre törő rock and roll őrület is haladt a korral, nem szólhat úgy, mint az ’50-es, vagy ’80-as években.

Meg kell értenünk, hogy ezek az egyébként tehetséges fiatalok némileg más felfogásban, saját egyéniségüket hozzáadva gondolják újra a régi dalokat – ezt el kell fogadnunk. Csak a fiatal előadók tudják saját korosztályukkal elfogadtatni, megszerettetni a régi klasszikus darabokat. Ezáltal – általuk -, a műfaj, és vele a dalok is, tovább élnek.

– Hegedűs István –

[2009.02.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával Otthoni játékok
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Színház, szerelem és Mamma mia Kováts Krisztával és Savári Sándorral
Duett koncertek a...

Újra nyit a Madách Színház! 
Duett koncertek a csillagfényes tetőteraszon! Július 2-4....

beszámolók még