2023. március 20. | hétfő | Klaudia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Bohémélet jazzben elbeszélve - világpremier Budapesten
Zenerégész: Házasságot kötött Sting és Bono
Elismerés után újra színpadon a jazz szupertrió
Eurovízió 2008 hazai döntő - bemutatjuk a zsűrit
Hidas Frigyes emlékének lemezzel adózik a győri fúvósegyüttes
Mi történt április 21-én?
Születésnapos a világhírű magyar zeneszerző
Szép jubileum előtt a nagykanizsai dzsesszfesztivál
Képgalériák
Vukán György
Kapcsolódó Kiadványok
Vukán György: Tangerine Moon - Music for Wind Ensemble
Kapcsolatok
Vukán György
Horgas Eszter
Komolyzene
Szakcsi Lakatos Béla
Creative Art Trio
Super Trio
Class Jazz Band

A népszerű magyar zenész ötezer eurót ad a kreatív tehetségeknek

Vukán György lenyűgözően virtuóz zongorista és a magyar-európai zenei élet egyik legsokoldalúbb alakja. A Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte tanulmányait zongora szakon mindössze 18 évesen. Figyelemreméltó, hogy az Akadémia után elvégezte a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi szakát. 1983-ban egy fogászati világszabadalmat kreált DMA néven. Most díjat alapított a legkreatívabb zenészek számára.

A zongoraművész és karmester már gyerekkora óta, pontosan hatvan éve koncertezik, eleinte főként, mint klasszikus, majd egyre inkább, mint jazz-zongoraművész a legkülönbözőbb formációkban (szóló, duó, trió, quartet, septet, bigband, szimfonikus).

Szó szerint az egész világot bejárta, és pályafutása során olyan világhírű művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Kenny Wheeler, Duke Ellington, Clarck Terry, Frank Foster, vagy éppen Annette Lowman.

1991-ben triójával a Creative Art Trióval (Vukán-Berkes-Balázs) a Sevillai World Expon több nagysikerű koncertet adott.

Vukán, mint zeneszerző több mint százharminc filmzenét szerzett, amiből kettőt Oscarra is jelöltek. Munkássága során továbbá nyolcvan dalt (F.G.Lorca, P.Neruda), mind a százötven Zsoltárt á capella vegyes kórusra, operát (Black Advent), hat balettet (Derby stb.), szimfonikus versenyműveket (például két zongoraversenyt), misét (Mass to the Lord), kísérőzenéket színházaknak, televíziós filmekhez és rádió játékokhoz alkotott.

1985-1991 közt vezető zeneszerzője és karmestere volt a Creative Art Ensemble-nak,aminek származéka lett a Creative Art Trio és a Creative Art Group is. 1980 és 1990 közt SuperTrio néven játszottak, sőt a Vukán-Berkes-Kőszegi hármas a mai napig aktív.

1998 óta dolgoznak együtt Horgas Eszter fuvolaművésszel. Együtt alakították a Class Jazz Band-et, számos óriási sikerű koncertet adtak (Debussy, Crossover, Spanish Night, La Bohéme, Caddish,Savitree) A formáció –ami az utóbbi években duóként is hallható- tizenkét cédét adott ki.

2002-ben Puccini La Bohéme operájának átiratát készítette el, hangszeres szólistákkal és Big Bandre. Derby című kétrészes szimfonikus balettjét az Operaház három szezonon át játszotta. Miséjét (Missa) 1989-ben írta II .János Pál Pápa magyarországi látogatására.

A londoni Magyar Magic alkalmával, triójával játszottak a királyi család jelenlétében és Szakcsi Lakatos Bélával koncertet adtak a Royal Festival Hall-ban is. Szakcsival két zongorás produkciójuk világszám.

Számos díj, például Balázs Béla, Chopin, Liszt, Erkel, Érdemkereszt, Szabó Gábor, életműdíj birtokosa.

Saját kezdeményezés - Creative Art Díj

A zenész saját indíttatásból alapított meg a díjat, a zene eredeti egyensúlyviszonyainak helyreállítása érdekében, amit az élete során a zeneszerzői jogdíjaiból befolyt összegből akar finanszírozni.

Vukán György célja, hogy a díjjal felhívja a figyelmet a kreativitás szükségességére, segítse a rögtönzés fontosságának becsületét, inspirációt gyakoroljon a felélesztésére, ahogy ez valamikor is alapja volt a zenei létnek.

Sajnos főként a XX. században a zene kettészakadt zeneszerzőkre és előadókra, mely kétségtelen előnyei ellenére, hihetetlen mértékben vissza és háttérbe szorította a kreatív embert, aki egy személyben szerző és előadó. Mert a zenész elsősorban attól zenész, hogy a saját gondolatait játssza. Ez egy személyben kell, hogy megvalósuljon.

Ez évben döntött úgy, hogy a díjat még életében beindítja, hogy segíthesse a verseny elveinek, tisztaságának az érvényesítését. A kitüntetés kiosztására egy versengés alapján kerül sor kétévenként augusztus 21-én, a művész születésnapján.

A Creativ Art Díjat első ízben jövőre adják át. A versenyzők a díj meghirdetését követően rögzített hanganyaggal neveznek be a versenybe, hogy előválogatásra legyen mód. A korhatár 16–36 év, a versenyre csak magyar állampolgárok jelentkezhetnek. A hivatalos versenykiírás jövő tavasszal várható. Vukán György terveiben az szerepel, hogy a későbbiekben a díjat egész világra kiterjesztik.

[2009.03.17.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hirdetés leírása szolgáltatás [2023.03.19.]
magán kölcsön ajánlat: melindakovacs687@ szolgáltatás [2023.03.18.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Ville Valo szíve lelke - Neon Noir Tour 2023
Hét és fél esztendő elteltével 2023 március...

Fényesen ragyog a Kowalsky meg a Vega csillaga! Volt ok ünneplésre az Arénában
20 éves...

beszámolók még