2020. május 30. | szombat | Janka, Zsanett nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kiosztották a rangos zenei díjat Budapesten - érdekességek a díjazottakról
Kiosztották a Zeneakadémia rangos díját
Kitüntették a Zeneakadémia rektorát
Meglepetéskoncerttel zárja az évadot a Zeneakadémia
Mozart esttel kezdődik az év a Zeneakadémián
Világhírű hazai és külföldi fellépők a Zeneakadémián
Kapcsolódó Kiadványok
Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ - Nemzeti Filharmonikusok): W.A. Mozart: g-moll szimfóniák K.183 és K.550
Kapcsolatok
Dr. Batta András
Franz Joseph Haydn
Jeney Zoltán
Komolyzene
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia)
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Rolla János
Wolfgang Amadeus Mozart

Új mérföldkőhöz érkezik a Zeneakadémia

Az eredményekről és a tervekről számoltak be az intézmény munkatársai lapunknak.

Az eseményen, amelynek házigazdája Batta András rektor volt, a kiemelt diplomakoncertekről, a jövő tanévben induló posztgraduális karmesterképzésről, a nagysikerű Alma Mater koncertsorozatról valamint a Zeneakadémia épületének 2009 novemberében induló rekonstrukciójáról esett szó.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legtehetségesebb végzős növendékei hét diplomakoncerten, áprilistól júniusig bizonyíthatják rátermettségüket a Liszt Ferenc Kamarazenekar, illetve Rolla János hangversenymester, a kamarazene tanszék vezetőjének közreműködésével. A különleges délutánokon többek között Mozart, Haydn, Beethoven, Liszt, Dubois és Csajkovszkij művei csendülnek fel. Rónai Éva, a kamarazenekar titkára, koncertszervező menedzser szerint példaértékű az együttes szoros együttműködése az alma materrel a diplomakoncertek során és folyamatos részvétele az ifjú zenészek képzésében, hiszen ez az egész világon egyedülálló kezdeményezés.

Jeney Zoltán zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár a Peskó Zoltán világhírű karmester irányításával a jövő tanévben induló posztgraduális karmesterképzésről számolt be. Az idén először meghirdetett, nemzetközi színvonalú doktori képzést biztosító programra, amelyet hazánkban kizárólag a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hirdetett meg, május közepéig várják az érdeklődők jelentkezését. A sikeres pályázók doktori képzéséhez a Zeneakadémia professzionális zenekar részvételét biztosítja.

Együtt a diákok és tanárok

Batta András, az Alma Mater koncertek művészeti vezetője az intézmény nívós, saját szervezésű koncertsorozata kapcsán elmondta, hogy az immár több éves múltra visszatekintő Alma Mater hangversenyek az idei évadban is igen nagy sikert arattak. A mesterek és tanítványok közös hangversenyei nemcsak a komolyzenei oktatásban játszanak fontos szerepet, hanem bemutatják a közönségnek, hogyan is dolgozik együtt növendék és tanár a magyar komolyzenei képzés fellegvárában.

A sajtótájékoztatón részt vett Vashegyi György karmester, a Zeneakadémia tanára, aki a 2008-2009-es évadban több koncertet is vezényel. A zeneszerető közönség idén még négy hangversenyt hallgathat meg: a budapesti és a zágrábi zeneakadémisták közös estjét, Lőte Enikő (zongora) és Perényi Eszter (hegedű) jubileumi koncertjét a Kisteremben, az Alma Mater Zenekar Haydn-koncertjét, melyet Vashegyi György vezényel, valamint a Hőna Gusztáv vezette fúvós tanszék évadzáró meglepetéskoncertjét pedig a Nagyteremben.

A felújításokról is szó esett

Lakatos Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rekonstrukciójának projektmenedzsere ismertette az intézmény rekonstrukciójának fejleményeit. A projekt a megvalósítás fázisába lépett, hiszen az intézmény ez év végén egy időre bezárja régi kapuit és ideiglenesen másik épületbe költözik. A Wesselényi utcai új épület kivitelezése a nyáron megkezdődik, melynek befejezése a Zeneakadémia első tanévkezdésének 135. évfordulóján, 2010-ben várható. Időközben gőzerővel folyik a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének rekonstrukciós munkáihoz szükséges tervezés, mely az ún. „kiviteli” tervszakasz célegyenesébe érkezett.

Az évad lezárásával a Zeneakadémia történetének egy újabb mérföldkövéhez érkeztünk. Sok-sok éve kitartóan dolgozunk intézményünk teljes megújulásán. Ennek a hosszú folyamatnak ugyanúgy része az épületrekonstrukció, mint a hazai komolyzenei élet legfontosabb szereplőivel kötött gyümölcsöző együttműködések. Kiváló eredményeink, különleges koncertjeink, illetve egyedülálló képzési programunk azt bizonyítják, hogy eddigi erőfeszítéseink a Zeneakadémia és a magyar zenei felsőoktatás rendszerének gyökeres átalakítására nem történtek hiába. – mondta el a sajtótájékoztatón elhangzottakat összegezve Batta András.

– Zeneakadémia –

[2009.04.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.] apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még