Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. április 2. | csütörtök | Áron nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
A főpróbán a vak harmonikás kapta a legnagyobb tapsot - Ott voltál a Presser koncerten?
A Magyar Dal Napját 2009-ben is megtartják - közöljük a programokat és a legfrissebb híreket
Díjazott az Artisjus
Fontos info a Presser koncert kapcsán
Ma van a Magyar Dal Napja: Ötvenen készítették a különleges magyar dalt - videóval
Magyar Dal Napja a Magyar Televízióban is
Presser ezreket varázsolt el az Arénában - fotókkal
A Magyar Dal Hete és a Magyar Dal Napja a Duna Televízióban
FRISSÍTVE! Sikeres koncertet adott Presser Gábor: olvasóink így vélekednek - képekkel
Presser Gábor az ötszázadikra készül
Spontán utcazenészek promózzák a Magyar Dal Napját
Több mint két évtized után újra műsoron A próba
Kapcsolódó Kiadványok
Presser Gábor: Electromantic
Kapcsolatok
Magyar Dal Napja 2011
Presser Gábor

Mi lenne, ha nem csak egy nap szólna a magyar dalokról?

Előbb-utóbb talán megszabadulhatunk attól a sokszorosan belénk ivódott régi reflextől, hogy csak az lehet jó, ami az országhatáron kívülről érkezik, és lehetőleg tőlünk nyugatabbról. Nincs (és nem is volt) ez másképp a kultúra, de főleg a zene területén sem. A magyar zene becsületét, nimbuszát kívánja megóvni, méltó helyére emelni a Magyar Dal Napja kezdeményezés, ami úgy tűnik, az idei évre fogja kiforrni magát igazán.

Tavaly, a Sziget mínusz egyedik napján elindult valami. A műfaji és hierarchikus korlátokat figyelmen kívül hagyva, a magyar ún. könnyűzenei élet szereplői (ha úgy tetszik krémje) a hívó szóra szép számmal gyűltek össze, hogy mintegy negyvenezer ember előtt megmutassák, igenis él a magyar zene.

Az ötletgazda, kezdeményező Presser Gábor az ott átélt sikeren felbuzdulva, immár nonprofit Kft. keretében folytatta a gigászi munkát, hogy a Sziget-koncert 2009-re országos méretű mozgalommá nőhesse ki magát. Így is történt. Az egy éven át folyó intenzív szervezés, rábeszélés, győzködés eredményeképpen szeptember második vasárnapján, 13-án, immár második alkalommal ünnepelhetjük a Magyar Dal Napját, országszerte huszonkét helyszínen.

A fővárosban tizenkettő, vidéken tíz helyszín ad teret a legkülönbözőbb stílusok, műfajok parádéjának. Ez utóbbiak közül - többek között - Komárom, Zalaegerszeg, Eger, Várpalota és Miskolc fogadja be az alternatív-, a dzsessz-, a világzene- és a rockmuzsika jeles képviselőit. Budapesten úgyszintén jobbnál jobb programok között válogathatnak az érdeklődők. Az eseménynek megtisztelő rangot ad, hogy a kulturális projektbe komolyzenei előadással a Zeneakadémia is bekapcsolódik. Érdekesség, hogy a budapesti Vígszínház mellett, a békéscsabai Jókai Színház művészei is örömmel vállalták a monstre rendezvényen való részvételt.

Élőben lesz látható az esemény

Mint minden kulturális megmozdulás, így a Magyar Dal Napja sem működhet pénzügyi injekció nélkül. Főtámogatónak sikerült megnyerni az FHB-t, de a média sem mondott nemet a felkérésre. Így a közszolgálati M1 és M2 Televízió egyrészt élőben közvetíti az eseményeket, de az azonos időben, több helyszínen zajló programok közül jó párat felvételről láthatnak majd a nézők. A Duna Televízió pedig egyenesen a Magyar Dal Hetét rendezi meg szeptember 13-ával végződően.

A 2008-as hagyományteremtő, szigetfesztiválos debütálás óta minden év szeptemberének második vasárnapja a magyar daloké. Azoké az értékeké, amit hazánk kreatív művészei, zeneszerzői, szövegírói, előadói fáradságos munkával létrehoztak.
 
Létrehoztak, közreadtak, sokszor ellenszolgáltatás nélkül, de legalábbis csekély díjazás ellenében, ugyanis a magyar média sajátságos helyzete folytán nem kényezteti el őket. Márpedig a megérdemelt jogdíjakhoz csak a médiában való megfelelő számú megjelenés (ennek előfeltétele a hangzó-, ill. képanyag elkészítése) esetén juthat hozzá az alkotóművész. És akkor a külföldihez képest aránytalanul kevés megszólaláshoz jutó magyar produktumok ismertségi mutatóiról még nem is beszéltünk…

Kedves Médiailletékesek! Mi lenne, ha nem csak szeptember második vasárnapja szólna a magyar dalokról? Hiszen az év, mint tudjuk, háromszázhatvanöt napból áll…

A Magyar Dal Napját 2009-ben is megtartják, de... - a teljes programmal

– Hegedűs István –

[2009.09.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
amelia szolgáltatás [2020.04.01.]
Nagyon megbízható magánhitel-ajánlat egyéb [2020.03.11.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
koncert.lap.hu

Bemutatták a Hello Again musicalt a Pinceszínházban - képek
Egy utcalány egy katonával.......

Gutenberg! A Musical! - képek az előadásról
Homonnay Zsolt és Peller Károly rendezésében...

Nikola Tesla - Végtelen energia musical show ősbemutatón jártunk
Képes beszámoló! Five Finger Death Punch, Megadeth és Bad Wolves az Arénában
beszámolók még
cdbolt.lap.hu