Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. november 19. | kedd | Erzsébet nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
Kapcsolatok
Balaton zenekar

Balaton

A Balaton zenekart 1979-ben alakította az azóta is állandóságot képviselő dalszerző-gitáros-énekes Víg Mihály és az azóta kilépett basszusgitáros, Hunyadi Károly.

Első koncertjüket az URH-val közösen adták 1980 szeptemberében, majd állandóan változó kísérők (főként Európa Kiadó-tagok) társaságában léptek fel szomorú rock'n'roll sanzonjaikkal a legkiszámíthatatlanabb helyeken és időben.

Ez alatt az időszak alatt egy másik fontos pesti zenekarnak, az ösztönös amatőrizmust befelé forduló szobamuzsikával keverő Trabantnak is meghatározó figurája lett a verseket, forgatókönyveket és színdarabokat is jegyző Víg Mihály, aki azonban az Európa Kiadóval közös 1986-'87-es turné után évekre beszüntette a Balaton működését.

Archív Balaton-felvételekből több kazetta, illetve CD is megjelent ám az első igazi, jelen idejű stúdiólemezre 1996-ig kellett várni: a veterán gitárossal, Dénes Józseffel, továbbá két fiatal zenésszel, Oláh Imánuellel és Wahorn Simonnal rögzítették az albumot.

Víg Mihály szerteágazó zenei tehetségét azóta az - édesapja, a Magyarországi cigány népdalok című 1976-os válogatást összeállító Víg Rudolf emléke előtt tisztelgő - átdolgozásokat tartalmazó Cigánydalok című minialbum, illetve a Tarr Béla-filmekhez készített kísérőzenéket tartalmazó válogatás, az idén tavasszal megjelent Filmzenék mutatja.

A Balaton pedig egy még újabb felállásban - ef Zámbó Öcsivel és fúvósokkal kiegészülve - is koncertezik: Vígék főként a "mosolygós melankólia" jegyében született klasszikus nyolcvanas évekbeli sanzonjaikat játsszák, megtoldva egy-két '96-os dallal és néhány klasszikus Hungária-féle rock'n'roll feldolgozással.

Az, hogy a 2000-es évek első évtizedében az együttes még létezik és rendszeresen koncertezik, önmagában is jelzi, hogy a körülötte kialakult kultusz nem vesztett erejéből, és ezen még olyan események sem változtattak, mint például az új Balaton meghatározó alakjának, Döncinek a kiválása. A közönség szeretete és az elismertség azért sem meglepő, mert a Balaton alakulása után 30 évvel még mindig az a kis klubegyüttes, ami annak idején volt.

[2009.08.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Talking Dreams egyéb [2019.11.12.]
Kreatív gitáros kerestetik zenész » gitáros [2019.11.01.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Szétfeszített a rock and roll rugója! – T30 koncert Győrben
Hat állomásos körszínpados...

Hogyha kell egy tánc - musical gála a Művészetek Palotájában
A Budapesti Operettszínház...

Virágot Algenonnak beszámolóval köszöntjük a Szociális Munka Napjának minden ünnepeltjét!
Megnéztük: Omega koncert volt az Arénában - képekben
Felejthetetlen Halloween Partyt tartott a Paddy and the Rats Budapesten
Eros Ramazotti vs. Pál Feri - az olasz szupersztár Budapesten lépett fel
"Porrá égett, aztán életre kelt" Liliputból Hollywoodba ért a Tankcsapda
beszámolók még