2021. október 18. | hétfő | Lukács nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
7 tanulságos gondolat Kovács Ákostól
Ákos túl van a 42-n - 19 érdekesség az énekesről
Október elején jön Ákos koncertkiadványa - HD-ben is látható lesz a tavalyi akusztikus turné
65 ezren ehettek Ákos szülinapi tortájából
Képgalériák
Ákos 40+ sajtótájékoztató
Kapcsolódó Kiadványok
Ákos (Kovács Ákos): 40+ (cd1)
Ákos (Kovács Ákos): 40+ (DVD)
Kapcsolatok
Ákos (Kovács Ákos)

Ákos ismét utat tör

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szeptember 4-én, Dunaújvárosban véget ért Ákos negyvenedik születésnapja apropóján életre hívott, jubileumi, exkluzív dalest-sorozata. Mégsem ez volt az utolsó alkalom, hogy Ákos elmúlt 20 évének könnyűzenei munkásságát átölelő, ünnepi hangulatú koncertjeit láthatta, hallhatta a közönség.

Hordozható exkluzivitás

Azok, akik a turné 29 előadása közül legalább egyszer a telt ház vendégei voltak, illetve azok, akiknek van némi rálátásuk a művész majd két évtizedes pályafutására, tudhatják, hogy Ákos maximalizmusba hajló profizmusa minden apró részletre kiterjed. Számukra egyáltalán nem lehet meglepő, hogy pontosan négy héttel az utolsó kevésbé hangos dal elhangzását követően, október 2-án a rajongók és az érdeklődők már meg is vásárolhatják az e nélkül is feledhetetlen dalestek örök mementójaként elkészített kép- és/vagy hanghordozókat.

Az ígéret szép szó (bár sajnálatosan túlsúlyban vannak azok, akik számára például a „pénz” még annál is sokkal kedvesebben cseng). Ákos pedig megígérte, hogy egy hónapot sem kell várniuk a sorozat végét követően azoknak, akik olyannyira megszerették az egyedi hangvételű, visszafogott eleganciájában is látványos koncerteket, hogy a polcukon szeretnék tudni azok felvételeit (és megadták a tiszteletet kedvencüknek azzal is, hogy rá bízzák az ilyetén emlékek létrehozását).

Megítélésem szerint ez a leghatékonyabb és legprofesszionálisabb (ugyanakkor kétségtelenül a leginkább munkaigényes és nem garantáltan rentábilis) módszer arra, hogy az indok megszüntetésével elejét vegyük az illegális felvételek készítésének és terjesztésének. Jó előre lehetett tudni, hogy a koncertek anyaga elérhetővé válik mindenki számára. Így a rajongók nyugodtan átadhatták magukat a pillanat varázsának, nem kellett azon aggódniuk (és ügyeskedniük), hogy miként fogják életüknek ezt a momentumát megosztani az unokákkal. A rögzítés terhét készséggel levették a vállukról az ehhez egyébként is sokkal jobban értő szakemberek.

Azok is örülhetnek a kiadványoknak, akiknek nem adatott meg, hogy a turné 65 ezres nézőseregét gyarapítsák, de mégis kíváncsiak arra, vajon mi hozott lázba annyi művelődési házat, koncerttermet, sportcsarnokot néhány szmokingos, tinédzser éveire nosztalgiával (és egyre távolabbról) emlékező úriember békebeli hangulatú dalestjén.

Ákos maximalizmusa a minőség iránti feltétlen elkötelezettségén fölül abban is megnyilvánul, hogy három különböző formában is elérhetővé teszi a koncertek anyagát. A dupla CD-n a Budapesti Kongresszusi Központban, 2008. szeptember 20-án megrendezett turnényitó koncert teljes hanganyaga található. A 32 track - amely összesen 40 dal témáját foglalja magában - ugyanolyan felosztásban, két „felvonásban” került a korongokra, mint ahogy a koncerten elhangzottak.

Akik vizuális élményre, illetve emlékekre is vágynak, vagy arra kíváncsiak, hogy milyen képi világot álmodott a dalok „mögé” Madarász János látványtechnikus, azok minden bizonnyal a CD-vel azonos árú DVD-t vásárolják meg. A DVD képanyagának gerincét szintén a BKK-koncert alkotja, de az élelmes megfigyelők a kecskeméti Katona József Színház vagy a debreceni Főnix Csarnok enteriőrjét is felfedezhetik egynémely képkockán.

Az, hogy Ákosék minden előadást rögzítettek több sávos hanganyagként és kivétel nélkül valamennyi helyszínen dolgozott kamera, arra utalnak, hogy jó előre bíztak a sorozat sikerében és abban, hogy az érdemes lesz az örök időkre történő archiválásra. A DVD-n szintén a teljes előadás anyaga megtalálható, viszont a várthoz vagy a szokásoshoz képest kevesebb lesz az extra (a feliratokat, a három hangnormát és a 2009-es turnén újdonságként szereplő három felvételt sorolhatjuk ide).

Blue-ray

Az igazi extrákat az önmagában is kuriózumot jelentő, HD (HD = High Definition, azaz nagy felbontású kép) minőségű blue-ray változat tartalmazza majd. Ennek utómunkálatai mind a mai napig folynak és megjelenése novemberre várható. Nagy valószínűséggel ez lesz az első magyar, zenei tartalmú blue-ray kiadvány. A beszámoló ITT folytatódik.

[2009.10.09.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Megújulva tért vissza a Madách Színházba a Jézus Krisztus Szupersztár! - képek
Andrew...

Megnéztük: Scooter koncert a Budapest Parkban - képekkel
Nem könnyű megfelelően öltözni...

"Örs egy Csoda" - Siklósi Örsre emlékeztek a Budapest Parkban: képekben
Megnéztük: Total Dance Festival Cabrio a Budapest Parkban - képekkel
Szabó Győző nem spórol a golyókkal a Broadwayn 
Koncerttel avatták fel a Bud Spencer parkot a Kaszásdűlőn
beszámolók még