2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A Fortress zenekar oldala
Kapcsolódó cikkek
A rózsás hangulatban még pólóikat is levették a rajongók
Megható történet: Szekeres Adrien segített
Új zenei műsor indul a televízióban
Képgalériák
A Fortress zenekar
Kapcsolatok
Fortress
Deák Bill Gyula
Tunyogi Péter
P. Mobil (Perpetuum Mobile)
Ossian
Hegyalja Fesztivál
Paksi Endre
Nyíregyházi Televízió (NYTV)
Legnépszerűbb csengőhangok

Fortress - Avagy belestünk a zene erődítményébe

Kis laza zúzás, headbang és jó hangulat. Legtöbben ezért alapítanak rockzenekart. Persze mindenkiben benne van az, hogy talán ki is törhetnek a pincezenélésből, sokan mégsem elég kitartóak. A zenei világban amúgy sem lehet egyik pillanatról a másikra „világsztárrá válni”, pláne ha azt az ember valóban a tudása alapján szeretné elérni. Jöjjön a Nyíregyháza Csillagai 1. rész.

A Fortress jó úton halad. Persze nem is a világsztárság a cél, inkább az elismertség.

A zenei formáció 2001-ben alakult, akkor még öten voltak. Azt mesélik, a bandázás volt a zene szeretete mellett az, amiért hangszert ragadtak.
Ahogyan pedig az már csak lenni szokott, nekik inkább hobbi, mintsem megélhetési forma a zenélés. Viccesen azt szokták mondani magukra, főállású rockzenészek, akik hobbiból dolgoznak.

Persze ők már túlléptek azon a bizonyos szinten, amin sok fiatal muzsikusnak át kell. Ez pedig nem más, mint néhány koncertszervező zsebeinek megtömése, országosan általános a jelenség, hogy az együttesek súlyos tízezreket fizetnek azért, hogy egy klubban, kocsmában, vagy fesztiválon felléphessenek.

A Fortress már több zenei tehetségkutatón túl van, volt ahol dobogós helyet értek el. A nevük egyébként magyarul annyit jelent: Erőd.

- Nem könnyű egy hangzatos, könnyen megjegyezhető nevet találni, sokat gondolkodtunk rajta – mesélte a névválasztás történetét a csapat alapító gitárosa, Mónus Szabolcs. – Az akkori barátnőm találta ezt ki - aki azóta már a feleségem -, és ennél maradtunk. Sok mindent bele lehet magyarázni a névbe, de semmi misztikus dologra nem kell gondolni.

Magukat gitárcentrikus rockzeneként határolják be, ami egy elég tág fogalom. A csapat énekese azt meséli, a csapat tagjai is széles skálán mozognak zenei téren. Főleg ha felöleljük a zenekar munkásságát a kezdetektől egészen napjainkig.

- Ebben a speedelős, klasszikusabb heavy metálos daloktól kezdve a tradicionális hard rock nótákon át az új lemezig bezárólag, ami már modernebb metált mutat, sok mindent játszottunk. Igazából mi sem tudunk érdemben dönteni, hogy milyen stílusban is mozgunk – tette hozzá Gaál Tibor, aki először „csak” pengetett és vokálozott az együttesben, később viszont az énekes szerepe jutott neki.

Érdekesen alakult az, hogy Tibi a Fortress gitárosa, majd később énekese lett. 2006 éveleje óta tagja az együttesnek.

- A dolog pikantériája az, hogy az akkori dobossal, Tóth Norberttel zenéltem egy csapatban, és ugyanabban a próbateremben gyakoroltunk, ahol akkor a Fortress is. Erről nekem persze gőzöm sem volt. Aztán egyszer megláttam egy hirdetést, hogy gitárost keresnek, amire jelentkeztem. Elmentem a meghallgatásra, ekkor szembesültem a dologgal, hogy nekem ide kulcsom is van – elevenítette fel a történteket Gaál Tibor.

Még azon a héten bele is dobták a mélyvízbe, de helyt állt a koncerten, és köztük maradt. Az énekelés a tavalyi év nyarán jött, amikor az akkori frontember úgy döntött, abbahagyja a zenélést. Tibi beugrós énekesként állt a mikrofon mögé, és már az első koncertjén megfenyegette a rajongótábor őket, hogy ha nem ő marad a fronton, akkor bojkottálják az egész zenekart.

Még a nagyok is elismerik

Sőt, második szereplésük a Hegyalja Fesztiválon volt, ahol akkora sikert arattak, hogy az Ossian (aki őket követte a deszkán) Fortress pólóban zúzta végig az Acélszívet, az Éjféli lányt vagy a Rocker vagyok-ot, tehát a komplett reperoárt. Paksi Endrééknek annyira megtetszett a fiúk mutatványa, hogy később a backstage-ben is leültek sörözni, és eszmét cserélni.

De rajtuk kívül is több nagynevű zenésszel hozta őket össze a sors. Álltak színpadon Deák Bill Gyulával, a nemrég távozott Tunyogi Péterrel (akinek ezúton is jó utat kívánnak Szabolcsék). A Fortress Fan Club megnyitóján P. Mobil dalokat játszottak.

A Fortress leginkább saját szerzeményeket ad elő. Talán a Csernobil nóta a legismertebb közülük (ami a tragédia huszadik évfordulójára készült), de ők inkább azt mondják, ez az a dal, ami megjárta az országos médiát is.

A zenélés mellett számukra a karitatív tevékenység is fontos. Szeretnének és szeretnek segíteni. Rendeztek már jótékonysági koncertet, de volt olyan is, amikor őket hívták meg egy ilyen eseményre. Legutóbbi lemezbemutatójuk alkalmával játékgyűjtést szerveztek, ahol rengeteg ajándékot ajánlottak fel.

-ej-

Klikk IDE, hogy megnézd a műsort!

[2009.02.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még