2021. szeptember 18. | szombat | Diána nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
LED itzzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Debreceni virágkarnevál a zene és a tánc jegyében
A világhálón is húzzák a zenét
Gyászol a Száztagú Cigányzenekar
Zenerégész: Ábrahám Pál zeneszerző születésnapja
Gáspár Laci: Bolond vagyok
Összefogtak a Rádió C-ért
Franciaországi turnén a legnagyobb presztízsű magyar zenekar
Nézd meg a Nap videóját! Király vagy Caramel!
Budapesti Nyári Fesztivál: tánc, színház és zene minden mennyiségben
A 100 tagú cigányzenekar tagjai már semmin sem lepődnek meg
Bangó Margit ezt álmában sem gondolta volna
Elindult a Nóta TV! Erre nagy szüksége van a magyar társadalomnak?
Kapcsolódó Kiadványok
100 Tagú Cigányzenekar: Cigánytűz - DVD
Kapcsolatok
100 Tagú Cigányzenekar

10+1 kihagyhatatlan érdekesség a 100 tagú cigányzenekarról

A 24 éve létező 100 tagú cigányzenekar a magyar zene egyik ékköve. Jöjjön 11 információ, amit mindenféleképpen érdemes magadba szívni.

1. Az ország legjobb vendéglátós muzsikusai, az 1984-es Vonópárbaj győztesei, a Honvéd Művészegyüttes, a Budapest Tánc Egyöttes, az Állami Népi Együttes, a BM Duna Művészegyüttes, valamint a Rajkó Zenekar tagjaiból verbuválták össze a 138 fős monstre zenekart.

2. A zenekar, „cigány kulturális egyesület”-i jogállással jött létre Budapesten, 1985. november 2-án, a hasonló magyarországi szervezetek közül elsőként jegyezték be a Budapest Cigányzenekart Országos Kulturális és Közművelődési Egyesületként. A zenekar nevét később a muzsikusok "átkeresztelték" 100 tagúra és ezen a néven lettek világhírűek.

3. A banda ötlete idősebb Járóka Sándor , akkori prímás király azév áprilisi temetésén fogant meg, mikor az elhunyt tiszteletére egy több száz fős alkalmi zenekar állt össze, hogy végső útjára kísérje a prímáskirályt. Úgy vélték, hogy ezen alkalmi „banda” megszervezve nagy létszámú koncertképes zenekar is lehetne, mely egyben az országban elszórtan élő legkiválóbb cigány zenészeket tömörítené magába.

4. A formáció bemutatkozó koncertjére 1986. március 22-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az abban az évben átadott Budapest Kongresszusi Központ „Pátria” termében került sor, teltház előtt. A koncert átütő sikert aratott, a korabeli magyar sajtó szinte mindenhol címlapon hozta az eseményt, hosszasan méltatva a világon egyedülálló produkciót.

5. Jelenleg a választott név nem teljesen fedi a valóságot, a zenekarnak 148 tagja van, és már képzik az utánpótlást is, hogy ne maradhasson cigánymuzsika nélkül a világ. Összesen közel kéttucatnyi lemezük jelent meg, melyek közül három vált platina-, öt pedig aranyszínűvé.

6. A zenekar weboldalán minden tagja bemutatkozik, fényképpel, sokan a magánéletüket, feleségüket, gyermekeiket is bemutatják, de a kitartóan szörfözők igazi cigány mulatozást, bált is találhatnak. A 100tagú Egyesület bizonyos dokumentumai is kint vannak az oldalon. A szerkesztők igyekeztek mindent rögzíteni, aminek az együtteshez bármilyen módon köze lehet, és mivel 100 tagú, és 20 éves múltra tekinthet vissza, páratlanul gazdag cigányzenei anyag, rengeteg dokumentáció, emlék gyűlt össze a www.100tagu.hu oldalon. 

7.
 A tagok többsége budapesti, de ingáznak az ország különböző részeiből, Debrecenből, Miskolcról, Szombathelyről, Veszprémből, Salgótarjánból, Ózdról, Kecskemétről, Dunaújvárosból, Berhidáról, Kápolnáról, Pécelről, Balatonfüredről, Érdről cigány muzsikusok, így képezve az országos kiterjedését az egyesületnek.

8. A repertoárban megtalálható - Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss és még sok híres zeneszerző művei. A jelenlegi műsor első részében magyaros és cigányos zenét, míg a második részben, nemzetközi klasszikus zene hallható.

9. A Budapest Kongresszusi Központban megrendezett Jótékonysági Gálakoncert felvétele, Cigánytűz címmel – hazánkban elsőként – DVD formában jelent meg 2008-ban. A kiadvány lehetővé teszi, hogy otthonunkba varázsoljuk a nagysikerű előadás hangulatát, amelynek során a csodálatos dallamok mellé látvány is párosul. A koncerten a magyaros- és a cigányzenéken kívül, nemzetközi klasszikusok is felcsendülnek.

10. Tagjai zeneakadémiát, konzervatóriumot végzett muzsikusok

+1.
Ha még nem ismered a 100 tagú cigányzenekart, akkor tessék itt egy videó. A kisfilmért klikk IDE!

[2010.01.06.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Megnéztük: Halott Pénz koncert a Budapest Parkban - képekkel
Szép, kerek alkalom: tizedik...

Megnéztük az EDDA koncertjét a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Sokszor...

Mélybe ránt és felemel Alföldi West Side Story-ja - képekben
Forró nyári péntek este a Balatonparton a Tankcsapdával - képekben
A Pokolgép tüzelte fel a hangulatot a Barba Negrában - képekben
beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával