2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Budapesti Nyári Fesztivál tájékoztató képei
Kapcsolatok
Cotton Club Singers
Hot Jazz Band
Szentpéteri Csilla
100 Tagú Cigányzenekar
Pat Metheny Group
Komolyzene
Vaya Con Dios
Kapcsolódó események
Budapesti Nyári Fesztivál
[2008. június 8. - augusztus 31. ]

Budapesti Nyári Fesztivál: tánc, színház és zene minden mennyiségben

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad idén ünnepli 70 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású nyitó gála lesz látható június 10-én a Víztorony tövében. 20 különböző eseménnyel készül a nyárra a szervezőség, amit a Városmajor Szabadtéri Színpad 29 produkciója tesz még színesebbé. Bemutatók, tánc, koncert, opera, operett, musical, vígjáték, prózai előadások várják a tartalmas szórakozásra vágyókat Európa egyik legnagyobb parkjában.

Előadások

A nyár egyik legvártabb ősbemutatója A Vörös Pimpernel, mely a Szolnoki Szigligeti Színház és a Szabad Tér Színház közös produkciója a Margitszigeten. A főbb szerepeket Koós Réka, Csengeri Attila és Molnár László játsszák majd. A július 25-i ősbemutatót még 2 előadás követi, majd ősztől Szolnokon lesz látható a darab.

Szintén a Szolnoki Szigligeti Színház produkciója a tavaly decemberben bemutatott, nagy sikerű Oliver! című musical. Dickens hallhatatlanná vált művét 170 éve vetette papírra, Lionel Bart ismerős dallamai pedig már 48 éve társai a sikerben. A szolnoki változatban színpadra lép többek között, Vikidál Gyula, Puskás Péter, Dózsa Mátyás és Molnár Szilvia is.

Kicsit "más" színészi játékban lehet részünk július 2-án a Városmajorban, hiszen a fogyatékkal élő és egészséges felnőttek közös produkcióját láthatjuk egészséges gyermekekkel a KOMISZ Társulat Komédiás Magyar Integrált Színház előadásában. A Valahol Európában hősei egyaránt példát adnak emberségből, szolidaritásból, hűségből, a szabadságba vetett hit erejéről.

Vuk, a kis róka története, a Fogi Színházának látványos zenés feldolgozásában: ez a feldolgozás nem tér el a hagyományoktól, de mégis sok új dallal és játékkal kedveskedik mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Opera

Fő hangsúlyt kapott ebben az évben az opera. A Debreceni Csokonai Színházzal több éves múltra tekinthet vissza a programsorozat. Két előadással is szerepelnek a fesztiválon. Az idén bemutatott Manon Lescaut–tal a szerző, Puccini 150. születésnapját ünnepelheti s közönség. Alkotmányunk ünnepének előestéjén a 115 éve elhunyt Erkel Ferenc emléke előtt tisztelgünk leghíresebb operájával a Bánk bán színpadra állításával.

Új műfaj születik a Magyar Állami Operaház kórusa és zenekara valamint az Egri Gárdonyi Géza Színház társulatának előadásában: Rómeó és Júlia esetében az opera, a balett és a próza ötvözetében egymást erősítő, a drámai fordulatokat hangsúlyozó, műfaji eklektikával találkozhat a közönség.

Több operettet is bemutatnak a Városmajori Szabadtéri Színpadon, például Ábrahám Pál: Viktória című művét, a Fiatalság bolondság-ot és a Zsuzsi kisasszonyt, amely Kálmán Imre egyik legdallamosabbnak tartott műve.

Tánc

A tánc szerelmesei is több előadásból válogathatnak. A szezon nyitó előadása a Fuego De La Salsa produkciója lesz. Magyarország legnagyobb táncos produkciója utazás térben és időben, kultúrákon és mozgásvilágokon át, bizonyítva, hogy a salsa a minden.

A Táncrobbanás című táncshow különleges élményt kínál. Egyedülálló táncprodukció melyben részt vesznek a Magyar Állami Operaház és a Budapest Balett balettművészei, a The Irish Dance Experience táncművészei, és a ritmikus gimnasztika fantasztikus világának legkíválóbb előadói valamint " A csillag születik" sztárja Kovácsovics Fruzsina is belopja magát a nézők szívébe.

Ha mindez nem lenne elég, akkor tessék vigyázni, mert Géppuskalábúak szállják meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot! A néző valóban megtapasztalhatja Catherine Gallagher 
Írország Nemzeti Bajnokának és testvérének Michael Patrick Gallagher, a Riverdance Show férfi szólótáncosa, többszörös ír sztepp világbajnok és tánckaruk lélegzetelállító produkcióján keresztül a tökélyre fejlesztett, ír sztepptáncot. 36 géppuska láb egyszerre! Ez az The Irish Dance Experience vendégjátéka Budapesten.

Aki pedig a balettben leli örömét két előadás közül is választhat. A Carmina Burana a Budapest Balett egyedülálló táncjátéka látható fantasztikus táncelemekkel és emelésekkel valamint kiváló színpadképpel június 11-én a Városmajori Színpadon. A Budapest Balett eddigi legnagyobb költségvetésű darabját mutatja be a Budapesti Nyári Fesztiválon. A klasszikus balett elemei éppúgy megtalálhatóak lesznek a színpadon, mint a modern balett gyönyörű mozdulatai.

Ugyanitt július 16-án A Magyar Balettszínház előadására kerül sor Csillám és por címmel. A három vidám egyfelvonásos, a kortárs táncszínház nyelvezetén a Nő és Férfi örök macska-egér harcáról szól.

Koncertek

Koncertekből sem lesz hiány. A fesztivál egyik érdekessége a 100 tagú cigányzenekar és Szentpéteri Csilla koncertje június 15-én, melyre a művésznő két új dalt is komponált. A két zenei világ találkozása különleges és izgalmas színfolt a hazai zene palettáján. A magyar, a cigány és a Klezmer kultúra dallamai, valamint a klasszikus zene gyöngyszemei Liszt Ferenc, Brahms, Strauss, Rossini, Kodály és más híres zeneszerzők művei szólalnak meg kicsit másképp, mint ahogy megszokhattuk.

Kék rapszódia, A Vér ritmusa Horgas Eszter és Vukán György előadásában
a Budapest Táncszínház közreműködésével július 6-án. Vukán György az előadás anyagát Gerswin leghíresebb műveiből komponálta össze szinte egy új darabbá. Az előadás érdekessége az, hogy a két előadóművész élőben játsszák a művet a színpadon, egy térben a táncosokkal.

A Cotton Club Singers és a Hot Jazz Band közös koncertjén a két együttes Kabostorta című, új koncertanyagával áll színpadra. A Vaya Con Dios formáció fergeteges akusztikus koncertjén Best Of válogatásban régi slágereket és még sosem hallott új dalokat teljesen áthangszerelt formában élvezheti közönségünk. A Pat Metheny Trio pedig két másik világhírű zenésszel, a dobos Antonio Sanchezzel  és a világhírű bőgős Christian McBride-dal ad koncertet július 4-én a Margitszigeten.
 
A világzene és a látványos világtánc egyedi fúziójában fergeteges színpadi show-t mutat be a Shannon Produkció Hajnaltól hajnalig címmel. A Shannon World Dance Company a zenekar kreatív fúziós technikájára építve létrehozta egyedi és kifinomult táncnyelvét, amelyben a kalotaszegi legényes, ugyanúgy ihlető elem, mint a barokk tánc, az ír sztepp, a modern mozgásművészet vagy a balett.

Kovács Erzsi 80. születésnapja lakalmából tartandó koncert
június 7-én lesz, melyen többek között fellép Kovács Kati és Harangozó Teri is. Az esti előadásokon kívül matiné programok is várják az érdeklődőket, valamint vurstli és hagyományőrző játszóház a Városmajor Parkban, illetve reneszánsz játékok, mesék, táncház, zene a Szent Margit Romoknál.

-zene.hu-

[2008.04.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még